WhatsApp kanalen uitzetten

Wist je dat je jouw favoriete sportteam, beroemdheden of opinieleider kunt volgen op WhatsApp? Met WhatsApp kanalen ontvang je updates van mensen en organisaties die jij belangrijk vindt. Deze functie is in meer dan 150 landen beschikbaar.

Jij bepaalt of je bij een kanaal bent aangemeld, en wanneer je deze weer verlaat. WhatsApp kanalen uitzetten kan op elk moment.

Wat houdt deze functie in?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het idee van kanalen is niet nieuw. Telegramgebruikers zijn er al vele jaren bekend mee. Sinds 2023 heeft WhatsApp deze functie beschikbaar gesteld.

Een kanaal is iets anders dan een groep. Wanneer je lid bent van een WhatsAppgroep, kun je ook op berichten in deze groep reageren. Anderen zien jouw bericht. Ook zie je wie er allemaal lid is van de groep.

Bij kanalen werkt dit wat anders. Het is eenrichtingsverkeer, waarbij alleen de beheerder berichten kan versturen. De abonnees kunnen hierop middels een emoij reageren, maar ook zien hoe vaak een bericht bekeken is. Je kunt in een WhatsApp kanaal niet zien wie er nog meer lid is. Verder kun je zelf geen berichten plaatsen.

WhatsApp kanalen gebruiken

Je wordt lid van een WhatsApp kanaal omdat je op de hoogte wil blijven van updates omtrent je favoriete artiest, sportteam, bedrijf, organisatie of een nieuwssite. Elke organisatie of individu kan een kanaal aanmaken. Iedereen kan hier lid van worden.

Om WhatsApp kanalen te gebruiken is het belangrijk dat je gebruikt maakt van de nieuwste versie van deze dienst. Installeer de nieuwste versie vanuit de Google Play Store of de App Store. Heb je nog een oudere versie dan kun je geen kanalen volgen. Doorloop onderstaande stappen.

 1. Open WhatsApp op je smartphone of tablet.
 2. Tik op het tabblad Updates.
 3. Je ziet een lijst met kanalen om te volgen. Tik op de + knop om het kanaal te volgen.

Misschien wil je eerst meer informatie over het kanaal bekijken. Tik in dit geval op de kanaalnaam en bekijk de beschrijving.

Het is ook mogelijk om naar specifieke kanalen te zoeken. Dit doe je middels de zoekoptie. Wanneer je kanalen uit andere landen wil bekijken, moet je eerst van land veranderen.

WhatsApp kanalen uitzetten

De functie WhatsApp kanalen uitzetten is niet mogelijk. Iedereen kan zich bij een of meerdere kanalen aanmelden. Maar dit is geen verplichting, waardoor je WhatsApp kanalen niet uit hoeft te zetten.

Wil je deze functie helemaal niet zien? Dan moet je jouw WhatsApp niet updaten. Maar let op, want wanneer je te lang gebruik maakt van een oudere versie, kunnen er beveiligingsproblemen ontstaan.

Lees ook: WhatsApp Web zakelijk gebruiken

Een kanaal verwijderen

Heb je zelf een kanaal aangemaakt, dan kan alleen jij deze verwijderen. Wanneer je dit doet is het definitief. Dit betekent dat je de verwijdering niet ongedaan kan maken.

Volgers kunnen nog steeds eerdere updates op hun telefoon zien. Ook kunnen ze je kanaal vinden, maar zien een melding dat je kanaal verwijderd is. Mensen die je kanaal niet volgen, kunnen dit na verwijdering niet meer vinden.

WhatsApp kanaal verwijderen

 1. Open WhatsApp op je apparaat
 2. Ga naar het tabblad Updates
 3. Tik op de naam van het dat je wil verwijderen
 4. Tik op Kanaal Verwijderen
 5. Tik nogmaals op Verwijderen

Een kanaal niet meer volgen

Misschien vind je de inhoud van een kanaal niet zo interessant. Of wil je liever geen updates meer ontvangen.

 1. Open WhatsApp op je apparaat
 2. Open het kanaal dat je niet meer wil volgen
 3. Tik op het menu (de drie puntjes)
 4. Tik op Niet meer volgen
 5. Tik nogmaals op Niet meer volgen

Het is dus heel makkelijk om een kanaal niet meer te volgen. Dit lijkt misschien op WhatsApp kanalen uitzetten, maar het kanaal blijft gewoon bestaan en zichtbaar voor zowel volgers als niet-volgers (kijkers).

WhatsApp kanalen als uitzenddienst

Je moet WhatsApp kanalen meer als uitzenddienst of nieuwsdienst zien. Beheerders kunnen relevante berichten of nieuwsberichten delen. Volgers krijgen hier updates van. Kijkers, dit zijn de mensen die het kanaal niet volgen, kunnen de berichten alleen zien wanneer ze het kanaal bezoeken. Ze ontvangen geen updates van nieuwe berichten.

Volgers kunnen op updates of berichten reageren middels emoij’s. Maar het is niet zo dat ze een reactie kunnen plaatsen. Wanneer je als volger met een emoticon reageert, ziet alleen de beheerder van het kanaal dit. Andere volgers kunnen dit niet zien.

Problemen met WhatsAppkanalen

Kunnen zich verschillende problemen met WhatsApp kanalen voordoen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een overbelast netwerk. Als het op WhatsApp erg druk is, treden er vertragingen op. Hierdoor kan het dat je updates omtrent kanalen niet of niet tijdig ontvangt.

Soms ontvang je geen meldingen van updates. Dit komt omdat je meldingen gedempt hebt. Je ontvangt dan nog wel berichten die door het kanaal zijn verzonden, maar je telefoon maakt geen geluid en trilt niet wanneer je berichten ontvangt. Om dit ongedaan te maken, ga je naar het betreffende kanaal. Stel via het menu en dat je meldingen wil ontvangen.

Een ander veel voorkomend probleem is een slechte internetverbinding. Voor WhatsApp heb je een actieve internetverbinding nodig, of dit nu via mobiele gegevens of wifi is. Wanneer je geen meldingen of berichten ontvangt, is het verstandig om je internetverbinding te controleren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven