Interview laten schrijven

Een interview laten schrijven? Een goed idee, want zelf doen is best wel lastig. De vraag is wat het laten schrijven van een interview kost, hoe lang dit duurt en wat je precies van de interviewer/schrijver kunt verwachten.

Dit is een interview

Mocht je nog niet weten: een interview is een vraaggesprek. Vaak wordt het voor kranten, tijdschriften, vakbladen maar ook voor op televisie, radio of websites gebruikt. Een interview laten schrijven betekent dat het interview (vraaggesprek) terug te lezen is.

Wie neemt het interview af?

Heb je een interview nodig voor de website, printmedia of iets anders? Dan heb je twee opties: je neemt zelf het interview af of je laat dit door iemand te doen. In beide gevallen kun je gewoon het interview laten schrijven.

Zelf een interview afnemen en dan door iemand anders laten schrijven is een omstreden methode. Je moet namelijk heel veel informatie aanleveren, wil de tekstschrijver het interview ook goed kunnen uitwerken. In veel gevallen werkt het veel beter om de tekstschrijver het interview af te laten nemen waarna deze het helemaal uitschrijft.

Interview laten schrijven: de kosten

Een interview laten schrijven, wat moet dit kosten? Natuurlijk ga je voor de goedkoopste optie, maar is dit ook de beste? Eerst eens even kijken wat journalisten en interviewers normaal betaald krijgen.

Het zal je vast verbazen dat grote kranten en tijdschriften niet bekendstaan als de best betaalde opdrachtgevers. In 2019 wonnen twee freelance journalisten een rechtszaak tegen uitgever DPG Media. In plaats van € 0,13 per woord werd hun tarief verhoogd naar € 0,21 per woord. Dit was de eerste keer dat de tarieven via een rechtszaak werden verhoogd.

Het tarief van € 0,21 per woord is inclusief het afnemen van een interview of het verrichten van research. Een interview laten schrijven tegen een tarief variërend van € 0,15 tot € 0,25 per woord is dan ook helemaal geen verkeerde investering. Voor een interview van 2000 woorden zou je dan rond de € 400 kwijt zijn.

Kan het ook goedkoper?

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

De vraag is of een interview laten schrijven ook goedkoper kan. Ja, dat kan zeker! Sommige interviewers werken voor een lager tarief. Zo zijn er tekstschrijvers die voor het uitschrijven van een interview tussen de € 0,08 en € 0,15 per woord vragen.

Of dit te goedkoop is? Voor de duurdere collega tekstschrijvers/interviewers is dat natuurlijk een doorn in het oog. Maar aangezien iedereen zijn eigen tarieven mag bepalen kan niemand hier iets over zeggen. Het is uiteindelijk wat de gek ervoor geeft en natuurlijk ook wat de gek ervoor vraagt. Vooral in tijden van crisis zie je de tarieven flink dalen.

Interview laten schrijven, de werkwijze

Zelf een interview afnemen kan knap lastig zijn. Er gaat veel tijd inzitten maar waarschijnlijk ook veel ergernis. Wanneer het interview niet goed verloopt dan ontstaat er een tweede probleem: je hebt niet voldoende om het interview uit te schrijven.

Een interview laten schrijven betekent dat je het vraaggesprek laat afnemen waarbij de tekstschrijver of interviewer het ook helemaal uitwerkt. Het eindresultaat: een kant en klaar interview dat je zo kunt plaatsen. In de krant, het tijdschrift of op de website, om maar wat voorbeelden te noemen.

Hoe laat je een interview schrijven (en afnemen)? Geef duidelijk aan wie er geïnterviewd moet worden en wat de doelstelling is. Maar ook waar het voor bedoeld is, bijvoorbeeld voor een vakblad, een brochure of  voor op de website. Zorg ook dat je de contactgegevens van de geïnterviewde bij de hand hebt, dat is wel zo makkelijk.

Maak vooraf duidelijke prijsafspraken. De interviewer/tekstschrijver kan namelijk langer bezig zijn dan  vooraf ingecalculeerd. Wanneer je geen prijsafspraken maakt dan kom je voor onverwacht hoge kosten te staan. Mijn tip: vooraf bespreken wat je verwachtingen zijn. Neem hiervoor contact op.

Een interview laten afnemen en uitschrijven: zo geregeld

Wil je een interview laten afnemen en in zijn geheel laten schrijven? Als interviewer heb ik hier ruime ervaring mee maar verricht ik deze werkzaamheden niet meer op locatie. Videobellen of een telefonisch interview is wel mogelijk. Dat werkt ook nog eens kostenbesparend én is natuurlijk hartstikke modern.

Deze dienst is dus nog steeds via mij verkrijgbaar, maar wel met een iets andere werkwijze. Hierbij ga ik nog steeds voor reële tarieven, zoals je van Bianca al jarenlang gewend bent. Dit blijft in de toekomst ook zo: ondernemen moet immers betaalbaar blijven.

Direct een interview laten schrijven? Neem gerust contact op. Geef duidelijk aan waar het over gaat en wat het eventuele budget is.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?