Taalhulpmiddelen voor bloggers en schrijvers

Zelf teksten schrijven is niet makkelijk. Je zit uren te zwoegen en je vraagt je af hoe professionele tekstschrijvers dit doen. Wat je misschien niet weet is dat ze gebruik maken van taalhulpmiddelen.

In dit artikel deel ik de beste tools voor het schrijven van blogs en artikelen. Maar ook welke software je helpt bij het verbeteren van je taalvaardigheden. Of om teksten in andere talen te schrijven.

Spellings- en grammaticacontrole

Het is niet zo dat een spelfout of een taalfout voor een slechte ranking in Google zorgt. De zoekmachine kijkt voornamelijk naar de waarde die je biedt. Maar het is wel zo dat veel taalfouten storend zijn. Hierdoor verlaten bezoekers je website snel. Dit is een signaal richting Google dat je inhoud niet zo goed is.

Daarnaast doen veel fouten afbreuk aan je geloofwaardigheid en professionaliteit. Dit kan ervoor zorgen dat je minder klanten aantrekt en een lagere omzet realiseert. De volgende taalhulpmiddelen helpen je bij het verbeteren van je teksten.

  • Microsoft Word

Deze tool is zeer geschikt voor het schrijven van teksten. Bovendien zit er een automatische spellingscontrole in. Het is niet zo dat deze controle 100% perfect werkt, maar je haalt er in ieder geval veel fouten mee uit je teksten.

  • Grammarly

Deze plug-in voor Google Chrome controleert spelling en grammatica. Het is een Engelstalige plug-in, dus hij is vooral geschikt wanneer je Engelse teksten schrijft. Language Tool is het betaalde alternatief dat verschillende talen ondersteunt, ook Nederlands.

Thesaurus en synoniemenwoordenboeken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Thesaurus staat voor een bron waarin woorden in groepen synoniemen staan. Een synoniem is een woord of zijn met bijna dezelfde betekenis als een ander woord of zin. Bijvoorbeeld gesloten en dicht. Synoniemen zijn belangrijk om dit voor variatie in taalgebruik zorgt.

Met synoniemen breid je de woordenschat uit. Bovendien breng je de juiste betekenis over. Het kan lastig zijn om met synoniemen te werken. Gelukkig zijn hier taalhulpmiddelen voor.

  • Thesaurus.com

Dit is een website met een lange lijst aan synoniemen. Het is wellicht allemaal in het Engels, maar misschien heb je er wat aan.

  • Vandale.nl

Deze website staat bekend als online woordenboek, maar je vindt er ook synoniemen.

  • Mijn woordenboek synoniemen

Wanneer je naar mijnwoordenboek.nl/synoniem gaat, hoef je alleen maar een Nederlands woord in te typen om de synoniemen te zien.

Vertaalhulpmiddelen

Wil je een tekst vanuit het Engels, Duits of Spaans naar het Nederlands vertalen? Maak dan gebruik van een vertaalhulpmiddel. Denk je bij aan Google Translate en DeepL, twee krachtige vertaalmachines die moeiteloos tekst van de ene naar de andere taal omzetten.

Andersom kan natuurlijk ook, dat je een Nederlandse tekst naar een andere taal omzet. Maar wanneer deze tekst bedoeld is voor je website of zakelijke communicatie, moet je wel nog even op juistheid checken. Er kunnen namelijk wat vertaalfoutjes in staan.

Van tekst naar spraak

Een zeer handig taalhulpmiddel is de zogenaamde TTS-software. Dit is software die geschreven tekst omzet naar gesproken tekst. Dit is handig voor mensen met een visuele beperking, zodat ze geschreven materiaal kunnen beluisteren.

Van spraak naar tekst

Voor tekstschrijvers en bloggers zijn de van spraak-naar-tekst tools zeer interessant. Of je nu een interview uit wil schrijven of je blogs eerst in wil spreken en dan uittypen, met deze tool is dit heel makkelijk.

  • Google spraaktypen

Een van de meest bekende spraakherkenningstool is die van Google. Terwijl je typt kun je spreken, om je tekst te bewerken. Hiervoor moet de microfoon van je computer zijn ingeschakeld. Ik heb deze tool uitgeprobeerd maar ik ben niet zo tevreden over de nauwkeurigheid.

  • Dragon NaturallySpeaking

Wanneer je het hebt over een van de beste taalhulpmiddelen, kom je bij Dragon NaturallySpeaking uit. Deze spraakherkenningssoftware is eigenlijk bedoeld voor mensen met een visuele beperking. Maar hij is ook geschikt voor spraakgestuurde opdrachten en het volpraten van een tekst, artikel of blog.

  • IBM Watson Speech to Tekst

Ook deze spraak-naar-tekstservice is een interessant hulpmiddel. Het biedt zowel realtime als offline ondersteuning voor transcripties.

Woordwolkgeneratoren

Een woordwolk is een geordende groep woorden. Deze woorden hebben een relatie met elkaar. Je gebruikt het om kernwoorden te benadrukken. Dit is vooral op websites visueel aantrekkelijk, én behulpzaam.

Bij een woordwolkgenerator voer je een tekst en, vervolgens maakt de generator hier een woordwolk van. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Deze woordwolk is gemaakt naar aanleiding van een blog over ‘dingen die op TikTok geld kosten’.

Hoe langer de tekst die je invoert, hoe beter de woordwolk in elkaar zit. De woorden die het vaakst in de tekst voorkomen, worden groter weergegeven.

  • WordCloud Generator – By MonkeyLearn
  • WordClouds.com
  • Mentimeter

Het zijn allemaal Engelse tools maar dat maakt niet uit. Wanneer je een Nederlandse tekst invoert, gaat de tool er op eenzelfde manier mee om.

Hubspots blogideeëngenerator

Ben je vaak inspiratieloos? Blogideeën bedenken is hartstikke moeilijk. Wanneer je hier vaak last van hebt, moet je zeker eens bij Hubspots blogideeëngenerator kijken. Je vult maximaal vijf verschillende zelfstandige naamwoorden in, die uiteraard betrekking hebben op je niche of branche. De generator creëert tot 250 blogideeën die gelinkt zijn aan de zelfstandige naamwoorden.

Ik zal nog even uitleggen wat zelfstandige naamwoorden zijn. Dit zijn concrete zaken zoals mensen, dieren, planten of materialen. Denk maar aan een vogel, een brug of Sinterklaas. Maar zelfstandigen naamwoorden zijn ook abstracte zaken zoals liefde, seconde, kerstfeest of denkbeeldige personen, zoals elfjes.

Houd er rekening mee dat de generator alle ingevoerde woorden tot één blogtitel maakt. En dat alles in het Engels is.

Nog meer taalhulpmiddelen

Of je nu eenvoudigweg of professionele teksten schrijft, er is altijd een taalhulpmiddel dat jou ondersteunt. Hieronder vind je wat tools die geschikt zijn voor iedereen, van beginnende schrijvers tot professionele bloggers. Deze tools zijn gratis in gebruik.

ToolnaamBeschrijvingWebsite
WordPressPopulair CMS voor Nederlandse blogshttps://nl.wordpress.org/
Grammarly (Nederlands)Spelling- en grammaticacheck voor het Nederlandshttps://www.grammarly.com/nl/
Yoast SEOSEO-plugin voor WordPress in het Nederlandshttps://yoast.com/
Hemingway EditorHulpmiddel voor het verbeteren van schrijfstijlhttps://www.hemingwayapp.com/
AntidoteKrachtige spelling- en grammaticacheck voor het Nederlandshttps://www.druide.com/en/antidote
Scrivener (Nederlands)Software voor het organiseren van schrijfprojecten in het Nederlandshttps://www.literatureandlatte.com/scrivener/overview
Reverso ContextContextuele vertaling en synoniemen in het Nederlandshttps://context.reverso.net/vertaling/nederlands-engels
DeepLKrachtige vertaalservice in het Nederlandshttps://www.deepl.com/translator
Canva (Nederlands)Grafisch ontwerptoolhttps://www.canva.com/nl_nl/
UbersuggestZoekwoordonderzoekhttps://nl.ubersuggest.com/
Het Groene BoekjeOfficiële Nederlandse spellinggidshttps://woordenlijst.org/
TaalunieversumTaaladvies en taalhulp voor het Nederlandshttps://taalunieversum.org/
Ginger (Nederlands)Spelling- en grammaticacheck in het Nederlandshttps://www.gingersoftware.com/nl/
Taaladvies.netNederlandse taaladviezen en taalregelshttps://taaladvies.net/
Synoniemen.netVind Nederlandse synoniemenhttps://www.synoniemen.net/
Nederlandswoordenboek.nlOnline woordenboek voor het Nederlandshttps://www.nederlandswoordenboek.nl/
WoordwijzerNederlandse woordenschat en taalhulphttps://woordwijzer.nl/
Woorden.orgNederlandse woordenboek en taalhulphttps://www.woorden.org/
Van Dale TaalwebNederlandse woordenboeken en taalhulphttps://www.vandale.nl/

Heb je zelf nog wat handige taalhulpmiddelen gevonden? Laat het mij weten. Stuur een mailtje en ik vul bovenstaande lijst eventueel aan.

Natuurlijk ben ik ook beschikbaar voor het laten schrijven van teksten, artikelen of blogs voor je website. Maar ook voor brochures, magazines, nieuwssites en nog veel meer. Vraag naar de mogelijkheden en de interessante tarieven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven