Ik google het even voor je

Bijgewerkt: 10 september 2021

Mensen stellen soms de meest onzinnige vragen. Dat zijn ook nog van die vragen waarbij ze het antwoord zelf op kunnen zoeken. Daarom is er de functie ‘ik Google het even voor je’. Voor al die mensen die te lui zijn om zelf iets op te zoeken. Maar ja, wat kun je met deze functie en door wie is dit bedacht? “Ik Google het even voor je”: ontdek hoe dit werkt.

Zo Google je voor iemand anders

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ik Google het even voor je regel je op twee manieren. Door gebruik te maken van de zoekmachine zelf of een speciale (Nederlandstalige) website. Bij die laatste zet ik wel mijn vraagtekens met betrekking tot de eigenaar, dit is vrij vaag. Maar goed, laten we via de zoekmachine zelf iets voor iemand anders opzoeken.

Iemand stelt je een vraag, bijvoorbeeld: “wat is een hond?” Tja, een hond is een zoogdier maar wat moet je er nog meer over vertellen? Het beste kun je diegene doorsturen naar Google. Misschien is diegene te lui om het zelf op te zoeken. Zo help je de ander:

  • Ga naar de website google.com (of open de app op je smartphone)
  • Voer deze zoekopdracht in “wat is een hond”
  • Druk op enter/zoeken
  • Wacht tot de zoekresultaten verschijnen
  • Kopieer de URL van deze webpagina
  • Stuur de URL naar die luie vriend(in)

De gekopieerde URL ziet er als volgt uit: https://www.google.com/search?q=wat+is+een+hond. Goed opletten want dit betreft een link naar google.com. Achter de link zie je search staan wat zoiets als zoekopdracht betekent. Vervolgens zie je q staan, dit staat voor een vraag. Gevolgd door de vraag waarbij elke spatie als + wordt weergegeven. Op deze manier kun je ook andere vragen als link maken bijvoorbeeld:

Waar woont de hulk: https://www.google.com/search?q=waar+woont+de+hulk. Volg die link maar eens en ontdek dat het echt werkt.

Qooqle, Nederlandse website

Dan heb je nog de website qooqle.nl. Je ziet het goed, deze website is volledig Nederlands. Handig want je kunt op die manier je vraag gewoon in het Nederlands stellen. Hoe werkt dit?

Bezoek de website qooqle.nl en typ hier je vraag in. Of eigenlijk: de vraag van iemand anders. Je ontvangt nu een linkje dat je naar de vraagsteller kunt sturen. Wanneer diegene het linkje aanklikt dan komt hij of zij op de website van Qooqle terecht. Vervolgens wordt de vraag in het zoekvenster geplaatst en moet diegene alleen nog even op ‘zoeken’ klikken. Om te helpen wordt dit middels een muisaanwijzer aangegeven. Eigenlijk heel kinderlijk (eenvoudig). De website is vooral bedoeld als grapje.

Onderdeel van Google Inc?

Wanneer je op de website qooqle.nl kijkt dan zie je onderaan staan dat dit een handelsnaam van Google Inc. is. Aan de andere kant staat er dat deze website ‘op geen enkele manier met Google™ geassocieerd’ is. Lekker tegenstrijdig dus.

Wie of wat is de bedenker achter ‘ik Google het even voor je’? Degene die deze website geregistreerd heeft deed dit met een Nederlands Gmail adres waarin de naam ‘Vries’ voorkomt. Bron: sidn.nl.

Hey Google: de nieuwe manier van zoeken en vragen

Tegenwoordig heb je Hey Google. Heb je het tegen mij? Nee, ik heb het tegen de Google Assistent. Deze assistent is bedoeld voor het aansturen van apparaten via je Android telefoon. Wanneer je de home button op je smartphone lang indrukt dan komt die assistent tevoorschijn. Op een iPhone maak je gebruik van Siri, de Google assistent is alleen via de aparte app te gebruiken.

Hey Google activeer je door hem eerst aan te zetten. Open hiervoor de Google app en tik rechtsonder op Meer instellingen. Vervolgens ga je naar het gedeelte Spraak. Onder Hey Google tik je op Voice Match. Zet vervolgens Hey Google aan. De volgende keer hoef je alleen maar Hey Google te zeggen en je activeert deze assistent.

Middels de Google assistent kun je apparaten die gekoppeld zijn met Google Home aanzetten of besturen. Hiervoor heb je dus een Google Home nodig, verkrijgbaar voor € 59-€ 149 (ongeveer). De Google assistent maakt je leven er een stuk makkelijker op. Je kunt dingen op het internet opzoeken, vragen stellen maar ook je app gekoppelde apparaten besturen. Of muziek afspelen, ook hartstikke leuk. Niet vergelijkbaar met de functie ‘ik Google het even voor je’.

Zoekmachines zijn eenvoudig in gebruik

Wanneer je gebruik maakt van een zoekmachine, en dat zal in veel gevallen Google zijn, dan merk je dat dit helemaal niet moeilijk is. Je hebt twee keuzemogelijkheden:

  • Een vraag stellen
  • Een zoekopdracht invoeren

Een vraag begint met wie, wat, waarom, wanneer of hoe. De zoekmachine zoekt het beste antwoord op die vraag. Houd er rekening mee dat het antwoord niet altijd bevredigend is, soms moet je wat andere websites bezoeken. Een zoekopdracht bestaat uit een of meerdere zoekwoorden. Bijvoorbeeld ‘smartphone’, ‘rode smartphone’ of ‘goedkope rode smartphone’. Hoe specifieker je bent, hoe beter het zoekresultaat.

Ben je dus op zoek naar een goedkope rode smartphone, gebruik dan zeker niet de zoekterm ‘smartphone’ maar geef aan waar je exact naar op zoek bent. Dit geldt ook voor het opzoeken van andere zaken. Zoekmachines zijn tegenwoordig zo slim dat ze je de beste antwoorden of resultaten tonen.

Zichtbaar in zoekmachines

Heb je een website of webshop? Dan wil je natuurlijk goed zichtbaar zijn in zoekmachines. Het liefst op de eerste pagina van de zoekresultaten. Een logische gedachte want een eerste positie in Google levert je dagelijks tot wel duizenden extra bezoekers op. Ook een wat lagere positie is nog steeds hartstikke goed, zolang je maar op die eerste pagina staat.

Hoe scoor je hoog in de organische zoekresultaten? Dit doe je middels SEO teksten. Heb je hier wel oren naar of wil je meer over de tarieven weten, neem dan contact op. De tarievenkaart aanvragen is gratis en verplicht je tot niets.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven