Cartoon laten maken – karikatuur

Bijgewerkt: 9 september 2021

Een cartoon laten tekenen? Geschikt als logo, zakelijke afbeelding of voor op een kaart, T-shirt, mok of wat dan ook. Een cartoon laten maken moet niet alleen goed maar ook betaalbaar zijn. Tegenwoordig bestel je cartoons gewoon online, ook nog eens speciaal op maat gemaakt. Ontdek de verschillende mogelijkheden.

Een cartoon of karikatuur

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat wordt precies met een cartoon of karikatuur bedoeld? Een cartoon wordt vaak als humoristische prent gezien. Toch kan het om een heel breed begrip gaan. Bijvoorbeeld een portrettekening, personage of spotprent.

Cartoons worden ook ten behoeve van tekenfilms en stripverhalen gebruikt. Bekende cartoonfiguren zijn Calimero, de troetelbeertjes, Tom en Jerry of Bart Simpson.

Cartoon laten maken: de doelstelling

Een cartoon laten maken gebeurt om verschillende redenen. Zo kun je een cartoon voor je business nodig hebben. Bijvoorbeeld als logo of ter verduidelijking van iets. Maar ook als huismerk. Wanneer je de juiste cartoon voor je hebt dan kan dit zelfs een handelsmerk worden.

Sommigen laten een cartoon tekenen ten behoeven van het afdrukken op een poster of T-shirt of het gebruik op social media. Je kunt er ook een verjaardagskaart van (laten) maken. Voor particulier gebruik is een cartoon laten maken soms te duur, terwijl dit voor je business een goede investering kan zijn.

Karikatuur laten maken van een foto

Wil je iemand een bijzonder cadeau geven of jezelf op een andere manier naar buiten brengen? Je kunt ervoor kiezen om een cartoon te laten maken van een foto, vaak van jezelf. Of van iemand anders en deze cadeau te doen. Let op want je mag een karikatuur van iemand anders niet online delen. Je krijgt nog altijd te maken met auteursrecht of portretrecht.

Hoe zit het met auteursrecht en de karikatuur die je hebt ontvangen? Hoewel je er zelf op staat afgebeeld, er is dus sprake van jouw portretrecht, ligt het auteursrecht bij de maker. In dit geval de cartoonist. Wil je een karikatuur van jezelf (online) gebruiken of delen, dan heb je hier toestemming van de maker van nodig. Die toestemming krijg je tegelijkertijd met het betalen van het werk.

Kosten met betrekking tot cartoon laten tekenen

Wat moet het laten maken van een cartoon exact kosten? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Je hebt namelijk verschillende soorten tekenaars en cartoonisten. Sommigen doen dit gratis, bijvoorbeeld omdat ze nog in de leer zijn of om hun portfolio uit te breiden. Anderen vragen er makkelijk € 500 voor, maar dan heb je wel met een topcartoonist te maken.

De exacte kosten hangen van verschillende zaken af. Ten eerste de ervaring van de tekenaar. Maar ook waar de cartoon voor bedoeld is. Voor zakelijke doeleinden ben je vaak duurder uit. Maar wanneer je aangeeft dat het voor particulier gebruik is en je zet het toch zakelijk in, dan kan dit je een boete opleveren.

Om je een idee te geven over de kosten cartoon laten maken: gemiddeld tussen de € 20 en € 100. Het gaat hier om prijzen per cartoon/karikatuur of plaatje. Op meerdere plaatjes krijg je vaak korting. Prijzen boven de € 100 kom je niet zo snel tegen. Houd er wel rekening mee dat je bij lage prijzen vaak een digitale tekening krijgt. Wil je een fysieke tekening dan betaal je mogelijk meer.

Hier bestel je een karikatuur

Nieuwsgierig naar de prijzen van cartoons en waar je die kunt bestellen? Dit kan onder andere op de website karikatuur.nl of karikatuurshop.nl. Zoek je een cartoon dat bedoeld is voor je bedrijf, kijk dan eens op de website yaroonscartoons.com. Het gezicht achter de laatste is Jeroen, een uitstekende tekenaar/grafisch vormgever.

Het ontwerp

Hoe gaat een cartoon laten maken exact in zijn werking? Allereerst neem je contact op en vraagt naar de mogelijkheden en de prijs. Het is helemaal niet verkeerd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let hierbij goed op de prijs-kwaliteitverhouding.

Vraag hoe het zit met betrekking tot zakelijk gebruik. Ben je verplicht om de naam van de cartoonist bij elke publicatie te vermelden? Dan is dit zeker niet geschikt voor zakelijk gebruik. Auteursrecht kun je afkopen of je ontvangt een (levenslange) licentie. Maak hier van tevoren goede afspraken over.

Na het eerste overleg ontvang je een schets van de cartoon of karikatuur. Geef direct aan wat je goed vindt en wat naar jouw mening anders kan of moet. Uiteindelijk ontvang je het definitieve ontwerp. Hierna volgt de betaling. In sommige gevallen betaal je (gedeeltelijk) vooraf.

Tekst bij de cartoon nodig

Gebruik je een cartoon op je website of social media en is dit bedoeld ter ondersteuning van een stuk tekst? Soms kan er een stukje tekst in de cartoon worden verwerkt. Wanneer de begeleidende tekst langer is dan plaats je dit apart van de afbeelding.

Cartoons worden veel op websites gebruikt. Wist je dat het middels teksten goed mogelijk is om mooie posities in zoekmachines te behalen? Ga daarom altijd voor goed geschreven SEO teksten. Die teksten kun je hier bestellen, ook nog eens tegen een mooie prijs. Een cartoon laten maken? Dat regel je ergens anders. Momenteel werken we niet met cartoonisten samen, maar mogelijk zit dit er in de toekomst wel in.

Vraag met betrekking tot (SEO) teksten of social media posts vrijblijvend de tarievenkaart aan. Kost je niets, alleen het verzenden van een mailtje.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven