Is ondernemen iets voor mij? 11 signalen dat je het kan

Bijgewerkt: 10 september 2021

Nederland: 17 miljoen mensen en ruim 2 miljoen bedrijven. Hiervan is meer dan de helft zzp’er (eenmanszaak). “Is ondernemen iets voor mij?” Wanneer je met deze vraag rondloopt is het belangrijk om hier het antwoord op te vinden. Ben jij een geboren ondernemer? Hieronder 11 signalen die aangeven dat je aan het begin van een misschien wel succesvolle onderneming staat.

Is ondernemerschap iets voor mij of toch niet?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ondernemen is risico’s nemen. Maar ook durven nemen. Denk hierbij aan financiële en sociale risico’s. Nu klinkt dit heel eng maar dat is het feitelijk niet. Elke ondernemer loopt namelijk een financieel risico. De omzet is niet zoals gewenst en misschien draai je wel verlies. Of gezichtsverlies tegenover klanten, vrienden en familie.

Wanneer je bovenstaande leest twijfel je misschien over het starten van een eigen bedrijf. Niet nodig want ondernemen heeft juist ontzettend veel voordelen. Vrijheid, groeimogelijkheden en een beter inkomen. Dat bereik je alleen door goed voorbereid te werk te gaan. Later eens gaan kijken of het starten van een bedrijf echt wel voor jou is weggelegd.

1. Je loopt vol van ideeën

Heb je een creatieve geest? Loop je vol van ideeën, bijvoorbeeld de ontwikkeling van een nieuw apparaat, iets aparts op modegebied of denk je een bestaand iets te kunnen verbeteren? Ideeën hebben is goed maar het is nog beter wanneer je ze ten uitvoering brengt. Al helemaal wanneer je hier een bedrijf omheen kan bouwen. Laten de ideeën je niet de los, denk dan eens over de start van een bedrijf na.

2. Je staat graag in de belangstelling

Ben je zo iemand die graag de aandacht naar je toe trekt? Of heb je er geen problemen mee wanneer je in de belangstelling staat? De meeste ondernemers houden zich op de achtergrond. Maar wat wanneer je bedrijf plots flink doorgroeit? Dan is het vrijwel zeker dat je aandacht vanuit de media of je omgeving krijgt. Vind je dit alleen maar prettig, dan kun je het leven als succesvol ondernemer aan.

3. Het kan altijd beter

Eigenlijk twijfel je of je wel een bedrijf moet starten. Is ondernemen iets voor mij? Wanneer je denkt dat een bedrijf op de een of andere manier door kan groeien, dan denk je in ieder geval in mogelijkheden. Heb je het idee dat een ondernemer het beter of anders kan of moet doen, geef dan niet direct je ideeënprijs. Denk eerst na of je hier zelf mee aan de slag kan.

3. Uitblinken in je werk

Wat je doet dat doe je goed, altijd. Wanneer je graag uitblinkt in je werk dan is het helemaal niet gek om voor jezelf te beginnen. Je streeft in ieder geval je doelen na en dat is zeker goed.

4. Sociaal aangelegd

Stap je makkelijk op iemand af? In de kroeg en met een drankje op is die drempel laag, maar kijk eens kritisch naar het dagelijks leven. Als ondernemer benader je mensen die je helemaal niet kent. Soms krijg je lastige vragen voor je kiezen, daar moet je ook mee om kunnen gaan. Met een sociale aanleg kom je een heel eind. Ben je een muurbloempje, dan wordt het alweer een stuk lastiger. Gelukkig zijn er manieren om aan jezelf te werken, bijvoorbeeld middels een ondernemerscoach.

5. Je durft financiële risico’s te nemen

Je hebt heus wel wat op je spaarrekening staan maar je durft het ook aan iets groots uit te geven. Je weet immers dat je een goede investering doet en dat je de spaarrekening weer aan kunt vullen. Je bent dus iemand die financiële risico’s durft te nemen.

Wist je dat mannelijke ondernemers vaker financiële risico’s nemen en hierdoor sneller doorgroeien? Vrouwelijke ondernemers gaan wat voorzichtiger met geld om, dit verkleint de kans op een faillissement. Aan de andere kant groeien vrouwelijke ondernemers niet zo snel en vaak door. Probeer hierin de gulden middenweg te vinden. Ondernemen betekent investeren.

6. Een kei met de administratie

Binnen een huishouden is er altijd een persoon die de huishoudelijke en financiële administratie op zich neemt. Toevallig ben jij dat, simpelweg omdat hier in je interesse ligt. Of omdat je de administratie als beste uitvoert. Ben je een kei met de administratie van je huishouden, dan moet dit als ondernemer ook wel lukken.

7. Je barst van creativiteit

Met je handen werken, iets repareren of creëren. Wanneer je veel creativiteit in je hebt dan moet je zeker aan het ondernemerschap denken. Ondernemen betekent namelijk creëren of produceren. Het kan hierbij om een dienst of product gaan.

8. Geen aansturing nodig

Vind je het vervelend dat je huidige werkgever je continu vertelt wat je moet doen? Stiekem heb je die aansturing helemaal niet nodig. Het liefst maak je zelf beslissingen, maar dat wordt tegengewerkt. Heb je geen aansturing nodig en snak je naar zelfstandigheid, dan is ondernemen zeker iets voor jou.

9. Vrijheid is belangrijk

Een baan van 9-5, dat is hoe de meeste mensen het doen. Het maakt jou niet uit om ‘s morgens heel vroeg op te staan, bijvoorbeeld om 6:00 uur. Of dat je om 22:00 uur pas de laptop dichtklapt. Ook heb je er geen problemen mee om af en toe in het weekend te werken. Aan de andere kant wil je ook de vrijheid om vakantie te pakken wanneer het jou uitkomt.

Ondernemen betekent heel veel vrijheid. Aan de andere kant werk je misschien wel meer uren dan de gemiddelde werknemer. Zit je bedrijf eenmaal flink in de lift dan kun je bepaalde taken makkelijker uitbesteden. Die vrijheid wordt ook steeds meer. Zie je het al voor je? Hoppa, snel inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

10. Je eigen koers varen

Waarschijnlijk heb je je leven al helemaal uitgestippeld. Over een aantal jaar kun je van je vrijheid en dat hoger inkomen genieten. Je bepaalt zelf hoe je dit doel bereikt, of dit nu linksom of rechtsom is. Niemand die jou wat wijsmaakt. Ben je zo iemand die graag zijn eigen koers vaart, dan is ondernemen voor jou weggelegd.

11. De logische volgende stap

Vroeg of laat hang je vast in je huidige baan. Je kunt niet meer doorgroeien, niet op financieel gebied maar ook niet in functie. Moet je van baan veranderen? Niet altijd een goed idee. Soms is ondernemen de volgende logische stap in je carrière. Voelt dit voor jou ook zo, dan weet je het zeker: “ondernemen is iets voor mij! “

Hulp bij je (startende) onderneming

Hoe je jouw onderneming vorm gaat geven, daar ben je al over uit. Nu is het wachten op de eerste klanten of opdrachtgevers. Deze haal je via het internet binnen, de beste methode en ook nog eens betaalbaar. Misschien heb je moeite om zichtbaar te zijn op het internet. Bijvoorbeeld op Google. Zonde want dit is een gemiste kans. Sta je bijvoorbeeld op positie één in Google dan levert dit tot 45% van het betreffende zoekverkeer op.

Laat dit niet aan je voorbij gaan. Maar laat ook concurrenten niet passeren. Zorg dat je goed vindbaar bent op het internet. Schakel dé SEO tekstschrijver en content schrijver (o.a. voor social media) in. Vraag vandaag nog naar de tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven