Hoog scoren in Google Images

Bijgewerkt: 8 oktober 2022

Google Images is een afbeeldingen-zoekmachine die onder de verantwoordelijkheid van Alphabet Inc. (ook Google) valt. Gebruikers zien in deze gespecialiseerde zoekmachine miniaturen van overeenkomende afbeeldingen. Door op een miniatuur te klikken verschijnt er een groter formaat en kan de gebruiker de achterliggende webpagina bezoeken.

Visuele content wordt steeds belangrijker. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, hoewel het de woorden zijn waarmee je hoog in Google scoort. Toch is het niet gek om je ook te richten op Google Images. Het helpt je aan meer bezoekers en waarschijnlijk ook een hogere omzet.

Visuele content is belangrijk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je op social media zit valt je oog het eerst op afbeeldingen, bewegende plaatjes of video’s. Pas later kijk je naar de (geschreven) boodschap. Zo werkt het ook op websites: afbeeldingen vallen eerder op dan hele lappen tekst.

Visuele content valt op en het helpt de bezoeker om de juiste informatie in zich op te nemen. Het probleem met visuele content is dat je hiermee niet goed vindbaar bent in de zoekresultaten. Daarom laten veel websites het visuele aspect achterwege.

Goed vindbaar zijn in Google Images

Iemand die wil weten hoe een halsbandparkiet eruit ziet zal eerder gebruikmaken van Google Images dan van de ‘normale’ zoekresultaten. Maar iemand die op zoek is naar een SEO tekstschrijver zal dit niet via Google Afbeeldingen doen.

Hoog scoren in Google Images kan zinvol zijn voor bepaalde branches of niches. Denk hierbij aan blogsites, webshops en leveranciers.

Google toont ook afbeeldingen in de normale zoekresultaten

Afhankelijk van de zoekopdracht en het onderwerp toont Google ook afbeeldingen in de normale zoekresultaten. Het grappige is dat Google met samenvattingen werkt waarbij een fragment van een webpagina gemixt wordt met een afbeelding van een andere webpagina.

Is dit erg? Nee dit is juist goed. Want een andere webpagina scoort met een bepaalde zoekterm hoog in Google. Wanneer Google daar jouw afbeelding bij plaatst, profiteer je van de hoge positie van je concurrent. Een deel van de gebruikers klikt namelijk op de afbeelding en komt zo op jouw site terecht.

Zo scoor je hoog in Google Images

Bedenk vooraf of je wel de focus moet leggen op visuele content. Bij sommige onderwerpen is tekstuele content een betere keuze, en zouden plaatjes of video’s alleen maar afleiden. Afbeeldingen kunnen ervoor zorgen dat bezoekers voortijdig je website verlaten (en dat is echt waar).

Toch kan visuele content je helpen om de bezoeker een betere uitleg gegeven. Je kunt er hoog mee in Google Images scoren en op die manier wat extra bezoekers naar je site trekken.

Het is belangrijk om afbeeldingen de juiste titel en beschrijving mee te geven. Dit gebeurt middels de title-tag en alt-tag.

Een afbeelding bestaat uit een aantal elementen. Ten eerste is dit de map waarin de afbeelding staat, de naam van de afbeelding, de title-tag en de alt-tag. Dat kan allemaal een beetje verwarrend zijn, daarom leg ik het hieronder uit.

Een naam aan je afbeelding geven

Wanneer je een foto of afbeelding van het internet downloadt dan heeft deze soms een nietszeggende naam. Dit is ook het geval wanneer je zelf een afbeelding met een fotobewerkingsprogramma maakt. We starten met het bedenken van een naam en die aan je afbeelding geven.

Heb je bijvoorbeeld een afbeeldingen van een labrador (hondenras), dan verander je de naam van de afbeelding in labrador.jpg of labrador.png ((of een ander bestand). Dit doe je heel eenvoudig in het fotobewerkingsprogramma, maar kan ook vanaf je computer. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor ‘naam wijzigen’.

Door de naam van de afbeelding leesbaar te maken snapt een zoekmachine wat op de afbeelding staat.

Titel en beschrijving

Voeg vervolgens een title-tag aan de afbeelding toe. De titel wordt zichtbaar wanneer de bezoeker met de muis over de afbeelding gaat. Een title-tag voeg je in de broncode van de website toe:

<img width=”500″ height=”300″ src=”/afbeeldingen/labrador.jpg” title=”zwarte labrador met speelbal/>

De alt tag geeft een beschrijving aan de afbeelding mee. Deze tag is vooral belangrijk voor visueel gehandicapten. Ook geeft het zoekmachines een korte omschrijving van wat er de afbeelding staat. Hiermee lijkt de alt-tag op de naam van de afbeelding en misschien ook op de title-tag, maar het heeft toch weer een andere functie. Een alt tag ziet er zo uit:

<img width=”500″ height=”300″ src=”/afbeeldingen/labrador.jpg” alt=”een zwarte labrador met een rode speelbal, zittend in de keuken” title=”Zwarte labrador met speelbal”/>

Hoe dit soort zaken behulpzaam zijn voor zoekmachines

Door je afbeelding een naam mee te geven en te voorzien van een titel en een omschrijving, help je zoekmachines inhoud te begrijpen. Hierdoor kunnen ze afbeeldingen beter indexeren en bij bepaalde zoekopdrachten naar boven laten komen.

Een titel en beschrijving is ook prettig voor visueel gehandicapten. Software voor visueel gehandicapten kan op deze manier weergeven wat er op de afbeelding staat. Daarom is het ook goed om na te denken over zowel de titel als de omschrijving.

Vanzelf hoger in Google Afbeeldingen

Door afbeeldingen te optimaliseren is het mogelijk om hiermee hoog in Google Afbeeldingen te staan. Dit is vooral interessant voor gebruikers die op zoek zijn naar een visueel beeld van een dier, stad, voorwerp of product.

De CTR (klikratio) voor Google Search ligt tussen de 3% en 30%, voor Google Images ligt dit tussen de 1% e 10%n. Overigens is de CTR een gemiddelde en afhankelijk van de positie in de organische zoekresultaten. Maar: elke extra bezoeker is mooi meegenomen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven