Alt tekst afbeelding: denk aan je SEO

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Pas jij al de alt tekst afbeelding toe? Het is heel belangrijk om aan afbeeldingen op je site een alt-attribuut mee te geven. Dit maakt de tekst niet alleen veel beter vindbaar, ook is dit goed voor je totale SEO. Op de eindstreep trek je veel meer websitebezoekers. Ontdek hoe je een alt tekst bij een afbeelding plaatst en wat hier de voordelen van zijn.

Wat is een alt tekst?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een alt tekst (afbeelding) staat ook wel bekend als alt attribuut. Een moeilijk woord voor iets dat eigenlijk heel eenvoudig is. Het gaat hier namelijk om een kort stukje tekst dat je in de code van de afbeelding plaatst. Wanneer de afbeelding niet wordt geladen, iets dat wel vaker gebeurt, wordt de alt tekst getoond.

De voordelen van een alt tekst

Waarom zou je een alt tekst aan je afbeelding toevoegen? Veel webmasters en bloggers doen dit namelijk helemaal niet. Ze vinden het niet nodig of staan er helemaal niet bij stil.

Alt teksten worden geïndexeerd door zoekmachines. Stel dat iemand de zoekterm “valkparkiet” in Google invoert. Toevallig heb je hier een mooie blogpost overgeschreven, compleet met afbeelding. De zoeker kijkt alleen bij Google afbeeldingen. Wat blijkt? Doordat jij een alt tekst aan je afbeelding hebt meegegeven scoor je hoog in de Google afbeeldingen. De kans is groter dat de zoeker op jouw website uitkomt en niet op die van de concurrent.

Het voordeel van een alt tekst is dat je hoger scoort in de organische zoekresultaten.

Zo voeg je een alt attribute toe

Ga altijd voor een beschrijvende alt tekst. Wanneer je een afbeelding van een vliegende valkparkiet in je blogpost plaatst dan zou de alt tekst ook zoiets als “vliegende valkparkiet” moeten zijn. Vermijd het spammen door middel van keywoorden.

Binnen WordPress kun je heel makkelijk een alt tekst aan een afbeelding toevoegen. Er zijn echter ook plug-ins die automatisch naar ontbrekende alt teksten waar zoeken. Maak je gebruik van een alt tekst html code? Bekijk het alt tekst afbeelding voorbeeld:

<Img width=”400″ height=”250″ alt=”vliegende vlakparkiet” src=”/images/valkparkietje.jpg” />

Het vetgedrukte gedeelte is je alt tekst. Zoekmachines begrijpen direct waar de afbeelding over gaat. Maar mocht de afbeelding niet geladen worden dan ziet de websitebezoeker wat er eigenlijk had moeten staan. Met een alt tekst zorg je niet alleen voor een betere SEO maar verhoog je ook de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Alt tekst met streepjes, kan dat?

Een alt tekst met streepjes verdient de voorkeur, bijvoorbeeld: alt=”vliegende-valkparkiet”. Het is echter belangrijk dat je gebruik maakt van het minteken (-) en niet van een underscore (_). Weet je waarom je geen underscore moet gebruiken? Omdat zoekmachines dit zien als het samenvoegen van woorden.

Gebruik je een alt tekst met spatie? Liever niet! Zoekmachines voegen deze woorden samen waardoor er vliegendevalkparkiet komt te staan. Voor de websitebezoeker zelf maakt het niet veel uit, die ziet wel gewoon “vliegende valkparkiet” staan. Maar voor zoekmachines zijn spaties lastiger te lezen.

Zet geen zoektermen op een rij!

Het is al eens eerder gezegd maar het spammen door middel van zoektermen of zoekwoorden doe je liever niet. Zet in de alt tekst bij de afbeelding dus geen verschillende zoekwoorden achter elkaar. Zorg voor een duidelijke beschrijving. Je mag er een zin van maken maar dit is eigenlijk niet aan te raden. Gebruik 1 tot maximaal 3 woorden, dat is meer dan voldoende.

Over de title tag (afbeelding)

Naast de alt tag in een afbeelding heb je ook nog de title tag. Wat is het verschil tussen beiden? De title tag is de hoofdtitel van de afbeelding. Wanneer de websitebezoeker met de muis over de afbeelding beweegt dan verschijnt deze titel.

In praktijk zullen de alt tag en de title tag vaak hetzelfde zijn. Dit is ook een stuk makkelijker en het bespaart je een hoop tijd. Toch hoef je deze twee niet altijd hetzelfde te laten zijn. Soms is het gewoon praktischer om voor een andere titel dan je alt tag te kiezen.

SEO tips: hoger scoren in zoekmachines

Veel beginnende webmasters of bedrijven hebben moeite om hoog te scoren in zoekmachines. Terwijl dit wel het belangrijkste is: een hoge positie levert je namelijk veel websitebezoekers op. Zo is een eerste positie goed voor maar liefst 24% van het zoekverkeer (gemiddeld). Maar ook een tweede positie levert je rond de 15% op.

Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om bovenaan in die zoekresultaten te staan. Daarom pas je SEO toe. Een belangrijke SEO tip heb je al ontvangen: voeg een alt tekst aan je afbeeldingen toe. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer SEO tips. Zo is het onmisbaar om voor de best geschreven teksten te gaan. SEO teksten scoren over het algemeen veel beter dan zogenaamde normale teksten.

Zo kom je aan SEO teksten

Wat is het geheim achter SEO teksten? Er is geen geheim: deze teksten zijn gewoon geschreven volgens de richtlijnen van zoekmachines. Hier is niets spannends aan, de richtlijnen zijn voor iedereen openbaar. Het probleem is dat niet iedereen weet hoe je deze richtlijnen toepast. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat zoekmachines nu en in de toekomst willen zien.

SEO teksten zelf schrijven blijkt vaak heel lastig. Sterker nog: velen weten niet hoe de beste SEO teksten te creëren. Het is eigenlijk heel simpel: staat een website bovenaan in zoekmachines dan is dit een zeer goede SEO tekstschrijver of een website/ bedrijf die de juiste persoon heeft ingeschakeld. Hoe kom je aan zo iemand? Gewoon, direct informatie aanvragen. Dat doe je middels de contactknop hieronder.

Meer informatie

Wil je niet alleen met afbeeldingen goed in zoekmachines scoren maar ook middels teksten (content)? Een goed plan, dit levert je namelijk veel meer bezoekers op. Ontdek wat SEO teksten met je website doen en dat deze investering helemaal niet duur hoeft te zijn. Vraag gerust informatie of de vrijblijvende tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven