Hoeveel woorden schrijft een tekstschrijver per uur?

Bijgewerkt: 2 september 2022

Ben je net zo snel als de gemiddelde tekstschrijver of doe je langer over een tekst of blog? Vaak wordt gedacht dat tekstschrijvers ontzettend veel schrijven (of typen) maar in de praktijk valt dit wel mee. Hoeveel woorden schrijft een tekstschrijver per uur? Dit is vooral handig om te weten wanneer de tekstschrijver een uurtarief hanteert. Maar ook leuk om eens te vergelijken met je eigen krachten.

Verschil tussen schrijven en typen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je het hebt over het aantal woorden per uur dan gaat het vaak toch over typen. Er zijn nog maar heel weinig tekstschrijvers die echt met pen en papier aan de slag gaan. Wist je dat er op het gebied van snelheid een groot verschil is tussen schrijven en typen? Iets schrijven neemt meer tijd in beslag. Wanneer je een tekst typt ben je veel sneller.

Toch kan schrijven (met pen en papier) wel een voordeel opleveren. Doordat het schrijven je veel meer werk kost zijn de hersenen ook actiever. Hierdoor onthoud je veel beter wat je opgeschreven hebt. Schrijven is dus de ideale methode om iets uit je hoofd te leren, terwijl een tekst typen je vooral veel tijd oplevert.

Hoeveel woorden schrijft een tekstschrijver per uur?

Vroeger rekenden tekstschrijvers per woord af. Handig want je hoeft dan geen rekening te houden met de werksnelheid van de tekstschrijver of copywriter. Tegenwoordig hanteren veel tekstschrijvers een uurtarief. Dit uurtarief ligt ergens tussen de € 35 en € 100 per uur. Het probleem is dat je hierdoor helemaal niet weet wat het laten schrijven van een tekst kost.

Hoeveel woorden schrijft een tekstschrijver per uur? Wanneer je dit weet kun je ook rekening houden met de uiteindelijke kostprijs. Toch klopt dit niet helemaal want je betaalt namelijk ook voor het vooronderzoek, bedenken van de tekst en de nacontrole. Maar goed, om je toch een idee te geven:

De gemiddelde tekstschrijver typt 500 tot 1000 woorden per uur.

Dit is echt een gemiddelde, want je hebt ook langzame en snelle werkers. Daarom hieronder wat meer informatie over de schrijfsnelheid van verschillende soorten tekstschrijvers.

Hoeveel woorden per minuut typen/schrijven?

Wanneer je het hebt over het aantal woorden per minuut dan komt dit altijd neer op typen, maar dat was je inmiddels wel duidelijk. Een ervaren typiste komt uit op 350 aanslagen per minuut. Dit zijn dus alle toetsaanslagen, dus ook spatie, enter of shift. Omgerekend komt dit neer op ongeveer 70 woorden per minuut. Maar dan heb je het ook echt over een ervaren typiste. Een typiste heeft één voordeel: ze hoeft geen creativiteit in te zetten (bedenken van een tekst).

Iemand die een blogpost of artikel schrijft zal minder snel werken. Dit komt omdat er tijd nodig is voor het bedenken van de inhoud. Een ervaren tekstschrijver creëert gemiddeld 12,5 woorden per minuut. Voor de meeste tekstschrijvers geldt een gemiddelde van 8,3 tot 16,6 woorden per minuut. Je ziet dat dit een stuk langzamer is dan de typiste, maar hier zit wel veel creativiteit bij.

Hoeveel woorden per dag schrijven?

Zoals je hebt kunnen zien komt de gemiddelde tekstschrijver op 500 tot 1000 woorden per uur uit. Zou iemand 8 uur per dag werken dan moet dit in praktijk 4000 tot 8000 woorden per dag opleveren. Dit klopt natuurlijk niet. Een fulltime (SEO) tekstschrijver heeft naast het schrijven nog veel andere taken. Denk aan klantcontact, offertes opstellen, facturen maken maar ook zoekwoordenonderzoek of onderzoek naar het onderwerp. Daarom zal de gemiddelde tekstschrijver dagelijks tussen de 2000 en 5000 woorden schrijven.

Je hebt van die langzame exemplaren

Ja echt, langzame tekstschrijvers zijn er genoeg. Die komen op 150 tot 200 woorden per uur uit. Zo iemand doet gemiddeld 4 uur over een tekst van 600 woorden. Het is niet zo heel verstandig om zo iemand per uur te betalen. Maar wel wanneer iemand anders met dezelfde uurprijs twee keer sneller is. Je kunt zelf wel uitrekenen wat dit aan kosten bespaart.

Net zo snel als Max Verstappen

Je hebt ook van die racemonsters. Ze schrijven net zo snel als Max Verstappen door de bocht vliegt. 700 tot 2000 woorden per uur of 10.000 woorden per dag is helemaal niet vreemd. Dit is inclusief het bedenken van de inhoud, vooronderzoek en nacontrole. Zelf ben ik ook zo’n snelheidsduivel maar ik houd me wel aan de maximale snelheid van 10.000 woorden per dag. Je kan soms ook te veel doen!

Hoeveel woorden schrijf jij per uur?

Was je benieuwd hoeveel woorden een tekstschrijver per uur schrijft, puur omdat je zelf ook schrijft? Dan is het goed om eens te vergelijken. Ben je sneller, langzamer of zit je gelijk aan 500 tot 1000 woorden per uur? Kijk liever wat je per dag schrijft (typt). Heb je namelijk veel tijd nodig voor het vooronderzoek of het bedenken van de inhoud, dan kun je alsnog tot wel 5 uur met één enkele tekst bezig zijn.

Ik schrijf dagelijks tussen de 8 en 12 teksten van 600 – 800 woorden. Maar goed, ik heb ook een berg aan ervaring. Schaam je dus niet wanneer je er langer over doet, en prijs je gelukkig wanneer je sneller bent.

Moet je per uur of per woord betalen?

De vraag is nu wat voordeliger is: een tekstschrijver per uur of per woord betalen? Mijn visie: allebei niet. Deze twee dingen hebben namelijk nogal wat nadelen.

Betaal je per woord, dan is vooraf duidelijk wat het kost. Toch zal de tekstschrijver altijd op wat meer woorden uitkomen. Vaak om de prijs op te drijven, maar het kan ook dat er gewoon meer woorden nodig waren. Uiteindelijk betaal je meer dan afgesproken was.

Per uur betalen is een echte killer. Het kan zomaar dat je op de eindstreep meer betaalt dan gedacht. Vier uurtjes voor een blog tegen een uurtarief van 60 euro: kassa! De schade komt hiermee op 240 klinkende euro’s uit. Wanneer je dit van tevoren niet wist dan is dit wel even schrikken. Vraag daarom altijd van tevoren wat iets gaat kosten.

Hier betaal je per tekst of per project. Geen woorden tellen en het zal jou niks interesseren of de tekstschrijver langzaam of snel werkt. Doordat je vooraf de prijs weet komt hier nooit iets bij, ook niet wanneer de tekstschrijver achteraf toch meer werk eraan heeft. Vraag de tarievenkaart aan en laat je verrassen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven