Hoeveel backlinks per dag veilig?

Bijgewerkt: 3 mei 2023

Backlinks zijn hyperlinks van andere websites naar jouw site. Het is een factor voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit komt omdat zoekmachines backlinks als een teken van populariteit en autoriteit zien. Toch werkt linkbuilding tegenwoordig anders dan pakweg 10 jaar geleden. Het probleem is dat veel marketeers nog op de oude manier linkbuilden.

Hoeveel backlinks per dag is veilig? Het maakt niet uit of je één of 500 backlinks per dag krijgt. Zolang je je maar aan de regels houdt.

Geen maximum aantal backlinks

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is nooit bewezen dat er een maximaal aantal backlinks per dag is. Dit betekent dat elk gewenst aantal veilig is. Wel moet je kijken hoe je een linkprofiel opbouwt. Wanneer dit op een onnatuurlijke manier gebeurt dan kan Google aan je linkprofiel gaan twijfelen.

Maar wat is een onnatuurlijke manier? Bijvoorbeeld wanneer je backlinks koopt. Veel marketingbureaus bieden linkpaketten aan. Of ze doen aan linkbuilding waarbij ze veel backlinks inkopen.

Betalen voor backlinks valt allemaal onder de kunstmatige linkbuilding. Google herkent kunstmatige linkbuilding aan de volgende twee zaken:

 • Op korte termijn tientallen tot honderden backlinks per dag terwijl je voorheen geen enkele backlink kreeg.
 • Backlinks van websites die weinig met jouw website te maken hebben.

Dus toch een maximum aan linkjes?

Wanneer je bovenstaande leest zou je denken dat dat toch een maximum aan het aantal backlinks zit. Zo moet je dat niet zien. Natuurlijk, wanneer je eerder geen of nauwelijks backlinks naar je website kreeg en vandaag ineens 500, dan ziet dit heel spamachtig uit. In dat geval zou ik aanraden om die 500 backlinks over een heel jaar te spreiden.

Maar wanneer je een populaire website hebt en je krijgt er dagelijks ongeveer 100 backlinks bij, dan is het helemaal niet gek dat er op een dag plots 500 bijkomen. Daar kijkt Google niet vreemd van op. Eén van je onderwerpen op je website kan namelijk heel trendy zijn.

Maar hoeveel backlinks per dag is veilig?

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Houd dan een percentage van je jaarlijkse backlinksgroei aan. Hoeveel backlinks je jaarlijks, maandelijks of wekelijks ontvangt kun je zien met een van de verschillende tools:

 • Google Search Console
 • Ahrefs
 • SEMrush
 • Majestic

Je ziet niet alleen het aantal backlinks dat je ontvangt maar ook welke backlinks verdwijnen. Stel nu dat je op jaarbasis (je moet zelf een inschatting maken) 500 backlinks krijgt. Hierbij tel je de links die weer verdwijnen even niet mee.

Oké je hebt dus een concreet cijfer, in dit geval 500. Neem hier 1% van. Dat is 5. Dit betekent dat het veilig is om vijf backlinks per dag te regelen. Wanneer je dit een heel jaar lang door zou zetten dan kom je op 1825 backlinks na een jaar uit. Google vindt het helemaal niet gek dat je in een jaar tijd bijna vier keer zoveel backlinks krijgt.

Over het hele jaar heb je dus 1825 backlinks geregeld. Wil je doorgaan met linkbuilding? Dan kun je het jaar daarop met 1% van die 1825 werken. Oftewel 18,2 backlinks per dag. Zo kun je jouw linkprofiel langzaam laten groeien, zonder dat het opvalt.

Organisch te werk gaan

Ik ben zelf geen groot fan van linkbuilding, ondanks dat veel marketingbureaus het wel doen. Je zou geen manipulatieve tactieken moeten gebruiken. Op een onnatuurlijke manier snel en veel backlinks verkrijgen leidt altijd tot problemen. Je zal niet het eerste bedrijf zijn dat dankzij een marketingbureau uiteindelijk lager in de zoekresultaten gaat ranken.

Focus je op het creëren van waardevolle inhoud. Deel dit met je doelgroep en krijg op deze manier natuurlijke backlinks. In mijn cursus Online Zichtbaarheid leg ik uit hoe dit werkt. Inclusief een aantal trucjes die ik door de jaren heen verder heb ontwikkeld en die perfect werken.

Houd er rekening mee dat de kwaliteit van backlinks altijd belangrijk is. Daarom zijn natuurlijke backlinks het beste: die zijn van de allerhoogste kwaliteit.

Elke dag hoogwaardige links bouwen

Wil je toch aan kunstmatige linkbuilding doen? Dan is het belangrijk dat je dagelijks hoogwaardige links bouwt. Wanneer je dit doet is er weinig reden voor Google om jou af te straffen. Maar hoe bouw je hoogwaardige links op?

Dat is niet zo eenvoudig als gedacht. Het probleem is dat veel websites niet willen meewerken aan linkbuilding. Ze weigeren dit of ze vragen er geld voor. Op die manier ben je uiteindelijk toch nog voor backlinks aan het betalen. En dat is juist iets waar Google niet zo blij van wordt.

Wanneer je toch voor een backlink betaalt dan moet dit altijd duidelijk worden vermeld. Bijvoorbeeld dat het om een gesponsorde post gaat of om een betaalde samenwerking.

Veilige en relevante backlinks

Vaak hoor je dat websites zijn afgestraft omdat ze linkbuilding deden. Soms omdat de webmaster het zelf heeft gedaan. Maar vaker nog omdat een online marketingbureau of een SEO-expert de verkeerde techniek heeft gebruikt.

Het zal je maar gebeuren, je betaalt honderden euro’s voor linkbuilding en uiteindelijk bereik je hier het tegenovergestelde mee: je website verdwijnt in de zoekresultaten! Geloof me, ik heb het vaak genoeg meegemaakt. Waarbij ik de rotzooi van een ander marketingbureau mocht oplossen. Leuk is dat!

(Dit doet me overigens denken aan de periode dat ik een hondentrimsalon had. Waarbij mensen hun eigen hond gingen knippen en uiteindelijk durfden ze niet meer met de hond over straat, zo vreselijk zag het uit. Ik mocht het probleem gaan oplossen.)

Je vraagt je vast af welk type link veilig en relevant is. Dit zijn in ieder geval backlinks die je zeker moet vermijden:

 • Bookmark site links
 • Lage kwaliteit directy links (zoals homepages of startpagina’s)
 • Zoekterm-rijke backlinks
 • Verborgen backlinks
 • Links die in een widget worden embedded
 • Links met geoptimaliseerde ankerteksten (de beste hondenspeeltjes maken je hond vrolijk, omdat hij speeltjes heeft om zich te vermaken. Hondenspeelgoed is daarom een goede aankoop.)
 • Forum commentaren met geoptimaliseerde linkjes
 • Backlinks die je via een Private Blog Network krijgt
 • Alle websites die alleen maar backlinks verzamelen

Wat zijn links van hoge kwaliteit?

Je weet nu hoeveel backlinks per dag veilig is, al zijn hier geen harde cijfers voor. Ook weet je wat slechter kwaliteit backlinks zijn. Nu door naar de volgende stap: backlinks van hoge kwaliteit.

Nogmaals, ik blijf van mening dat je een linkprofiel op een natuurlijke manier op moet bouwen. Ik heb dit de afgelopen 20 jaar gedaan en hierdoor trekken mijn websites maandelijks miljoenen bezoekers.

Laten we achterhalen op welke soort inhoud je de focus moet leggen. Kijk eerst wat gezaghebbende websites zijn. Het is veel beter om een redactionele link van een nieuwswebsite te krijgen. Zo werd ik een aantal keren geïnterviewd voor Hart van Nederland. Telkens liet ik bij het redactioneel stuk een backlink naar een van mijn websites plaatsen. Maar alleen wanneer dat ook relevant was voor de inhoud van het redactioneel stuk.

Het kan lastig zijn om met autoritaire websites samen te werken. Of om te ontdekken welke website autoriteit heeft opgebouwd. Gelukkig zijn er tools zoals Ahrefs of SEMrush die je vertellen hoe het met de autoriteit van een website zit.

Hoe werk je met autoritaire websites samen? Je zou bijvoorbeeld kunnen gastbloggen, of iets aanleveren waar die website veel aan heeft. In ruil hiervoor vraag je een backlink naar jouw website.

Een backlinks voor een paar euro? Hahaha!

Sorry dat ik erom moet lachen maar ik zie veel aanbieders die backlinks voor een paar euro aanbieden. Bijvoorbeeld drie euro voor een linkje op een Startpagina. Of een paar euro voor een link op een homepage.

Doe dit niet! Dat ze het zo goedkoop aanbieden wil zeggen dat veel bedrijven hierin trappen. Ze plaatsen ontelbare backlinks en dit heeft helemaal geen toegevoegde waarde voor jouw website. Sterker nog, het kan uiteindelijk voor een afstraffing zorgen.

Heb je hulp nodig bij het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel? Laten we samenwerken! Neem contact op, dan hebben we het er over.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven