Ghostwriter tarief: dit zijn de kosten

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een ghostwriter wordt veel ingezet voor het schrijven van een boek, een column maar ook voor webteksten. Wat is het ghostwriter tarief? Dit hangt van de ervaring van de schrijver maar ook van de hoeveelheid werk af. In dit artikel de gemiddelde kosten op een rij.

Dit is waarom je een ghostwriter inhuurt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wist je dat veel boeken niet door de oorspronkelijke auteur geschreven zijn? Dit is het werk van een ghostwriter. Daarnaast kom je ghostwriters ook heel veel op het internet tegen. Denk maar eens aan overheidswebsites, financiële websites of webwinkels. De eigenaar van de website heeft de teksten echt niet zelf geschreven: dat doet een ghostwriter.

Waarom zou je een ghostwriter inhuren? Vaak is dit omdat je zelf moeite hebt met het schrijven van een boek of webteksten. Of omdat het je aan tijd ontbreekt. Dankzij de ghostwriter weet je dat het schrijven op een professionele manier gebeurt.

Soms huur je geen ghostwriter in

Vind je schijven hartstikke leuk, wil je jezelf verbeteren en heb je veel creativiteit? Maar bovenal: ook voldoende tijd beschikbaar? Dan is het zonde om een ghostwriter in te huren. Je kunt dit heel goed zelf. Misschien moet je de teksten wel nog laten redigeren, maar dat is iets wat pas op het einde komt.

Dit doet de ghostwriter allemaal

Een ghostwriter noem je ook wel een schaduwauteur. Hij of zij schrijft op verzoek een of meerdere teksten. Dit wordt gepubliceerd zonder naamsvermelding van de schrijver (ghostwriter). De ghostwriter verkoopt het recht op naamsvermelding (persoonlijkheidsrecht).

Ghostwriter tarief: wat kost het?

Ga je op zoek naar het ghostwriter tarief dan kom je heel wat tegen. Je hebt jonge en onervaren ghostwriter maar ook schrijvers die al jaren in het vak zitten. Hierdoor verschillen de ghostwriter tarieven enorm.

De gemiddelde ghostwriter zal een uurtarief van € 50 – € 80 hanteren. Maar ja, hoe lang is een ghostwriter bezig en wat kost dat in totaal? Hieronder enkele situaties met het bijbehorende ghostwriter tarief.

Een boek laten schrijven

Wil je een boek laten schrijven dan kom je al snel op 40.000 – 60.000 woorden uit. Maar dat is nog niet alles, een ghostwriter moet namelijk ook nog onderzoek doen. Dit is de tijd die natuurlijk meetelt. Gemiddeld ben je voor het laten schrijven van een boek tussen de € 4000 en € 8000 kwijt (exclusief btw).

Kun je een student of onervaren ghostwriter strikken dan betaal je rond de € 1000 voor het laten schrijven van een boek. Houd hierbij wel de kwaliteit goed in de gaten.

Webteksten – teksten voor websites

Ook websites maken heel veel gebruik van een ghostwriter. Je ziet duizenden teksten voorbijkomen waarvan je niet weet wie ze geschreven heeft. Er zijn ook websites die wél de auteur vermelden. Het is natuurlijk een keuze die je als website eigenaar zelf maakt.

Wat is het ghostwriter tarief wanneer je een webtekst wil laten schrijven? De gemiddelde webtekst heeft een lengte van 500 – 1000 woorden. De ervaren tekstschrijver vraagt hier € 60 – € 200 voor. De startende tekstschrijver is een stuk goedkoper. Je hebt echter ook tekstschrijvers (ghostwriters) waarbij je meer dan € 200 per tekst betaalt.

Ghostwriter tarief voor de webshop

Ook een webshop heeft teksten nodig. Het gaat hier dan voornamelijk om productomschrijvingen en misschien wat blogs. Alles om ervoor te zorgen dat de webshop meer bezoekers trekt en dat producten goed verkopen. Webshops maken bijna altijd gebruik van ghostwriters, je ziet bij een productomschrijving nooit de naam van de auteur staan.

Een productomschrijving bestaat vaak uit 200 – 300 woorden. Hierbij brengen we betaalbaarheid en kwaliteit samen. Je laat een productomschrijving maken voor een vanaf prijs van een paar koppen koffie.

Een ghostwriter inhuren

Je zoekt een ghostwriter. Je weet nu tenminste wat het ghostwriter tarief is. Nu is het nog de kunst om een goede ghostwriter in te huren. Deze helpt je met verschillende tekstklussen. Als SEO tekstschrijver ben ik voornamelijk actief met het schrijven van webteksten. Voor de volgende tekstklussen ben ik inzetbaar:

  • SEO webteksten
  • Productomschrijvingen
  • Columns
  • Homepage /over ons pagina
  • Interviews
  • Pers/Nieuwsberichten

Je ziet dat ik voor heel wat zaken inzetbaar ben. Er wordt mij ook best vaak gevraagd of ik als ghostwriter een boek kan schrijven. Helaas, dit vraagt veel van mijn tijd. Hierdoor zou ik veel andere klussen moeten laten liggen. Zoek je een ghostwriter voor het schrijven van een boek dan verwijs ik je graag naar een collega door. Voor alle andere tekstklussen: neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven