E-book maken: hartstikke makkelijk!

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Een e-book maken? Dit doe je heel eenvoudig op je computer. Je hebt twee verschillende methoden: een e-book maken via Word of door gebruik te maken van het bestandsformaat ePub. Dit laatste is beter maar kan ook wat lastiger zijn. Dan krijg je ook nog met andere vragen te maken zoals: moet je wel een e-book schrijven en wat moet er allemaal in komen te staan?

Dit is een e-book

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


E-book is de afkorting van elektronisch boek. Het gaat hier om digitale documenten die eenvoudig te lezen zijn op een computer, tablet, smartphone maar ook een speciale e-reader. E-boeken groeien erg in populariteit, dit heeft voornamelijk met de lage kosten en toegankelijkheid te maken. Zo kost een normaal boek tussen de € 15 en € 25. Voor een ebook betaal je tussen de € 5 en € 10.

Daarnaast wordt een ebook ook vaak gebruikt als weggevertje. Dit is vooral interessant wanneer je behoefte hebt aan nieuwe klanten of wanneer je niet aan nieuwsbrieven doet.

E-book maken naast papieren boek: wel of niet?

Je papieren boek is helemaal gereed. Moet je dan ook nog een e-book maken? Wel wanneer je een grotere groep mensen wil bereiken. Houd er echter rekening mee dat de verkoop van e-books wel wat tegen kan vallen. Dit komt omdat de meeste e-books uitgeleend worden via diensten als Kobo.

Toch is het verstandig om naast je papieren boek een e-boek te maken: het vergroot je naamsbekendheid. Daarnaast komt je verhaal bij een groter publiek aan.

PDF of ePub

Bij een eBook maken heb je de keuze uit twee bestandsformaten: PDF of ePub. Het voordeel van PDF is dat je dit heel eenvoudig via Word maakt. Een kind kan de was doen. Nadeel van PDF is dat het niet schaalbaar is, het past zich dus niet aan het apparaat van de gebruiker aan. Hierdoor kunnen er delen van je elektronisch boek niet (goed) zichtbaar zijn.

ePub staat voor electronic publication en is een standaardformaat voor eBooks. Er zijn tal van gratis tools om een EPUB te maken. Voordeel van dit bestandsformaat is dat het bestand zich aan de breedte van het scherm aanpast.

Er zijn ook e-readers die uitsluitend van hun eigen formaat gebruikmaken bijvoorbeeld pdb, prc of Mobipocket. Bij het maken van een e-book hoef je normaal gesproken geen gebruik te maken met dit soort bestandsformaten.

E-book maken in 5 stappen

Of het nu om een weggevertje (klein boekje) of een compleet leesboek gaat: een e-book maken kent dezelfde basis. Hoe je een e-book maakt lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: de inhoud van het boek

Een e-book leest anders dan een normaal boek. Werk daarom niet alleen met tekst maar ook met voldoende afbeeldingen of plaatjes. Neem niet zomaar afbeeldingen van anderen over, mogelijk schend je het auteursrecht.

Houd ook rekening met de opmaak, het lettertype en kleurgebruik. Zorg dat het voor iedereen goed leesbaar is. Dit betekent geen al te kleine lettertjes en al helemaal geen kleuren die tegen elkaar wegvallen. Het contrast moet voldoende zijn.

Sta vooral stil bij de teksten in het boek. De tekst moet een verhaal vertellen of, indien het om promotie gaat, overtuigend genoeg zijn. Daarnaast is het belangrijk dat teksten geen fouten bevatten en een juiste opmaak hebben. Boekteksten zijn heel wat anders dan teksten voor het internet. Moeite met het schrijven van je e-book? Schakel dan een professionele tekstschrijver in.

Stap 2: hyperlinks in je e-book

Een e-book maken om je bedrijf, product of dienst te promoten is natuurlijk wat anders dan een papieren boek later ook als ebook uitgeven. In het eerste geval maak je waarschijnlijk gebruik van hyperlinks. Om ervoor te zorgen dat deze links in PDF aanklikbaar zijn moet je gebruik maken van software van Abobe.

Een andere optie is je e-book in een Worddocument of Google document opmaken en later omzetten naar een PDF-bestand.

Stap 3: maak een voorkant (kaft)

Veel mensen vergeten bij het maken van een e-book de kaft, terwijl deze net zo belangrijk is. Op de voorkant plaats je de titel van je boek. Ga voor een mooi design met een sprekende foto, tekst of maak gebruik van kleuren.

Stap 4: kies de software uit

Je hebt de keuze uit verschillende software voor het maken van e-books. De meest voordelige is Word of PowerPoint waarna je het boek omzet naar een pdf-bestand. Het omzetten naar een ePub vraagt veel werk, simpelweg omdat er geen handmatige codes meer in het bestand mogen zitten.

EPub software is vaak erg prijzig. Wanneer je dit maar eenmalig gebruikt is het ook nog eens een dure investering. Daarom wordt er vaak voor gekozen om het maken van een ePub uit te besteden. De kosten hiervoor bedragen tussen de € 200 en € 600 per boek. Voor kleine boekjes liggen de kosten een stuk lager.

Stap 5: e-book distributie & promotie

Je e-book is klaar! Nu is het tijd om deze aan te bieden. Dit kan op verschillende manieren:

  • Centraal Boekhuis (CB)
  • Uitgeverij
  • Bol.com
  • Boekhandel
  • Eigen website

Wanneer je het e-book in eigen beheer of via een uitgeverij uitgeeft dan is het verstandig om een ISBN-nummer aan te vragen. Dit doe je via de website ISBN.nl. Een boek dat bedoeld is als persoonlijk document hoef je niet te voorzien van een ISBN-nummer. Dit geldt ook niet wanneer het om een document voor klanten of opdrachtgevers gaat.

Het aanvragen van een ISBN nummer kost rond de € 100 (één nummer). Je kunt ook voor een reeks van 10 nummers gaan, dit is gelijk een stuk voordeliger.

Tekstschrijver voor je e-book

Een e-book maken is één ding, maar hoe bepaal je de inhoud? Vaak zit het idee in je hoofd maar komt het niet op papier. Een tekstschrijver helpt jou hierbij. Wil je hier meer over weten of wat hier de kosten van zijn? Neem vrijblijvend contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven