Financieel onafhankelijk worden, iedereen kan het

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Droom je van financiële onafhankelijkheid? Dit is makkelijker dan je denkt, bijna iedereen kan het. Financieel onafhankelijk worden betekent dat je niets te maken hebt met een werkgever of uitkeringsinstantie, en waarschijnlijk kun je ook het pensioenfonds achter je laten. Niemand die jou iets wijsmaakt, je zorgt voor je eigen inkomen. Hoe je financieel onafhankelijk wordt dat lees je in dit artikel.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De vraag wanneer je financieel onafhankelijk bent is niet zo heel eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt er namelijk vanaf of je de rest van je leven financieel onafhankelijk wil zijn (dus ook geen pensioen ontvangen). Of dat dit alleen tijdens het werkzame leven moet zijn.

Voor financiële onafhankelijkheid wordt ook wel de 4% regel aangehouden. Dit betekent dat je jaaruitgaven 4% moeten bedragen van je vermogen, zonder dat dit daalt.

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je niets of niemand nodig hebt om in je maandelijkse financiële behoefte te voorzien.

Manieren om financieel onafhankelijk te worden

Er zijn verschillende manieren om toe te werken naar een financiële onafhankelijkheid. Hieronder vind je de meest toegepaste methoden:

  • Eigen onderneming starten
  • Passief inkomen middels affiliatie marketing
  • Beleggingen en spaartegoeden
  • Hoger inkomen
  • Geld besparen

Wil je financieel onafhankelijk worden, dan zul je voor een van bovenstaande methoden moeten kiezen. Hieronder vind je elke methode uitvoerig besproken.

Eigen onderneming starten

De gemiddelde ondernemer heeft een jaaromzet van € 60.000. Hier blijft na belastingen ongeveer 72% van over. Voor velen is dit genoeg om financieel onafhankelijk te zijn. Je krijgt namelijk niet te maken met een werkgever of uitkeringsinstantie.

Een ondernemer met personeel doet het beter en verdient jaarlijks ongeveer € 82.000. Dit ligt nog steeds onder het gewenste inkomen, veel ondernemers verdienen het liefst € 120.000 per jaar. Veel geld verdienen betekent onafhankelijkheid, vrijheid maar ook meer financiële zekerheid.

Een eigen onderneming starten kan iedereen, tegenwoordig is hier geen middenstandsdiploma voor nodig. Belangrijk om rekening mee te houden maar de gemiddelde startende ondernemer draait in het eerste jaar verlies, speelt het tweede jaar quitte en begint pas in het derde jaar met zijn eerste winst.

Passief inkomen middels affiliatie marketing

Een van de beste methoden om financieel onafhankelijk te worden. Affiliatie marketing werkt namelijk ontzettend goed, maar je moet er wel kijk op hebben. Hoe werkt dit precies? Je start een website of blog over een of meerdere interessante onderwerpen. Hier plaats je affiliate linkjes bij. Wanneer bezoekers op een linkje klikken of via dat linkje iets bestellen, ontvang je hier commissie over.

Een passief inkomen middels affiliatie marketing kan erg lucratief zijn. De starter verdient hier € 10 tot € 100 per maand mee. Na een jaar is dit opgelopen van € 250 tot € 1000 per maand. Er zijn voldoende mensen die hier maandelijks meer dan € 5000 mee binnenhalen. Het belangrijkste bij affiliate marketing is dat je website hoog in Google scoort. Hoge posities in de organische zoekresultaten levert veel bezoekers op.

De gemiddelde CTR, dit is het percentage bezoekers dat op een affiliate link klikt, tussen de 2% en 5%. Wanneer dit minder dan 2% bedraagt dan is de website niet goed ingericht.

Beleggingen en spaartegoeden

Op het gebied van beleggingen valt er veel te verdienen. Dit is dan ook een populaire methode om financieel onafhankelijk te worden. Het beste is om maandelijks een gedeelte van het inkomen te beleggen in aandelen, opties of cryptocurrency. Met cryptocurrency kunnen de winsten zeer snel gaan, maar de verliezen kunnen ook hoog oplopen. In aandelen beleggen is minder risicovol maar het duurt ook langer voordat er hoge winsten worden gemaakt.

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk om beleggingen te spreiden. Bijvoorbeeld door 5 verschillende aandelen of 15 verschillende cryptocurrency aan te kopen.

Hoger inkomen realiseren

Werk je in loondienst, dan ben je financieel afhankelijk van de werkgever. Toch kun je die afhankelijkheid verkleinen door het inkomen te verhogen. Dit geeft je iets meer speling om extra vrije dagen op te nemen, of om later van baan te wisselen. Een loonsverhoging hangt vaak samen met leeftijd, aantal gewerkte jaren maar soms ook met promotie.

Denk ook eens aan het veranderen van baan. Dit is zeker aan te raden wanneer je huidige baan niet bevalt en er geen doorgroeimogelijkheden zijn. Soms is het beter om je eigen onderneming te starten. Dit kan in het begin makkelijk naast je huidige baan, om dit later af te schalen.

Geld besparen

Of je nu inkomen uit loondienst, als ondernemer of een uitkering hebt: je kan nog steeds financieel onafhankelijk worden. Dit doe je door (veel) geld te besparen. Veel mensen zijn dubbel verzekerd, verbruiken teveel energie en doen onzinnige aankopen. Geld besparen leidt niet direct naar financiële onafhankelijkheid, maar alle beetjes helpen.

Wil je echt geld besparen, kijk dan kritisch naar je maandelijkse uitgaven. Veel producten of diensten zijn elders goedkoper. Als SEO tekstschrijver help ik ondernemers met geld besparen door de tarieven lager te houden dan elders. Zo zijn er nog veel meer diensten of producten die je, tegen dezelfde of misschien wel een betere kwaliteit, ergens anders goedkoper krijgt.

Financieel onafhankelijk

Welke strategie moet je volgen om financieel onafhankelijk te worden? Dat is voor iedereen anders. De beste strategie is die waar je je goed bij voelt. Soms is het beter om verschillende strategieën te volgen. Bijvoorbeeld ondernemen in combinatie met beleggen. Of een hoger inkomen samen met geld besparen.

Starten met een onderneming of affiliate marketing? Zorg dan voor een goede online zichtbaarheid. Ik help websites naar een hogere positie in Google, maar wel tegen betaalbare tarieven. Vraag gerust de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven