Factoring voor ondernemers: de voor- en nadelen

Bijgewerkt: 30 september 2022

Klanten die hun factuur niet of te laat betalen, een ergernis voor veel ondernemers. Wanneer dit regelmatig voorkomt krijg je te maken met een saldotekort. Vooral kleine ondernemers raken hierdoor in financiële problemen. De oplossing hiervoor ligt in factoring.

Factoring is een debiteurenfinanciering waarbij een gespecialiseerd bedrijf alle facturen direct betaalt. Hierdoor hoef je als ondernemer niet meer achter je geld aan. Factoring heeft interessante voordelen, maar er kleven ook wat nadelen aan vast. Hierdoor is het niet voor elk bedrijf de geschikte oplossing.

Ideaal voor kleine en groeiende bedrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Factoring is een dienst die nog niet zo lang bestaat. Het werd in het begin voornamelijk door grote bedrijven ingezet. Nu er steeds meer zzp’ers bijkomen, is factoring ook onder de kleine ondernemers bekend geworden. Voor MKB’ers zijn er factormaatschappijen, de zzp’er kan gebruik maken van een freelancer factoring.

Met factoring voorkom je dat de onderneming krap bij kas zit. Hierdoor is het zeer geschikt voor kleine en groeiende bedrijven.

Openstaande facturen binnen 24 uur betaald

Het grootste voordeel van factoring is dat openstaande facturen binnen 24 uur op je rekening staan. Het factoringbedrijf betaalt het factuurbedrag aan jou uit en wacht vervolgens zelf tot de klant betaalt.

Het voordeel hiervan is dat je niet op je geld hoeft te wachten. Ook lig je er niet wakker van of de klant überhaupt wel betaalt. Je bedrijf heeft een optimale liquiditeit en je houdt meer tijd over voor andere belangrijke zaken.

Drie vormen van factoring

Traditionele factoring betekent dat je de gehele debiteurenportefeuille aan het factoringbedrijf overdraagt. Het bedrijf berekent de waarde van de portefeuille. Op basis hiervan ontvang je krediet.

American factoring is met name geschikt voor zzp’ers. Dit is al mogelijk bij één debiteur. Bij deze vorm van factoring ontvang je tot 97% van de factuur op je rekening.

Dan heb je nog Reverse factoring. Hierbij verkoop je goedgekeurde facturen van kredietwaardige debiteurs aan het factoringbedrijf.

De nadelen van factoring

Het inschakelen van een factoringbedrijf is uiteraard niet gratis. Bij het overdragen of verkopen van de debiteurenfacturen ontvang je een percentage van de omzet. Dit percentage bestaat uit het verkoopbedrag met aftrek van een percentage voor het factoringbedrijf.

Zoiets heet bevoorschotting en ligt ergens tussen de 50% en 80%. Bij American factoring kan het bedrag oplopen tot 97%. Er zijn zelfs factoringmaatschappijen die 100% uitbetalen. Ligt de bevoorschotting lager dan 100%, dan krijg je achteraf het resterende gedeelte van de factuur uitbetaald.

Factoring is vaak duurder dan financiering, dit kan kleine ondernemers afschrikken. Bovendien krijgen je klanten niet met jou maar met een factormaatschappij te maken. Heb je een nauwe band met je klanten, dan kan dit een beetje vreemd overkomen. Communiceer richting je klanten daarom goed van wie of waar de facturen vandaan komen. Klanten betalen hun facturen niet aan jou maar rechtstreeks aan het factoringbedrijf.

Wat kost factoring nu precies?

Wanneer je gebruik maakt van factoring dan betaal je per factuur 2% tot 5% aan het factoringbedrijf. Stel dat je een factuur van € 100 (exclusief btw) hebt. Afhankelijk van het factoringbedrijf moet je 2% tot 5% betalen oftewel € 2 tot € 5, exclusief btw.

2 euro of 5 euro aan het factoringbedrijf betalen, dit verschil is niet zo heel groot. Maar wanneer je duizenden euro’s aan facturen hebt dan is het interessant om voor het goedkoopste factoringbedrijf te gaan.

Een eenmalige overeenkomst is mogelijk

Soms wordt gedacht dat factoring hetzelfde is als een banklening. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je denkt. Hij factoring koopt het bedrijf de openstaande facturen. Daarnaast neemt het de inning van de betaling over. Het factoringbedrijf betaalt vervolgens een deel van het factuurbedrag aan de ondernemer uit. Na het innen van het bedrag wordt het resterende geld overgemaakt.

Dit is altijd minus de rente en kosten. Je leest het goed: rente. Feitelijk is factoring een leenvorm, al wordt het niet zo gezien. Het is namelijk mogelijk om een eenmalige overeenkomst aan te gaan, waarbij je nergens aan vastzit. Bij een banklening ben je verplicht om maandelijks af te lossen.

Wel of niet doen?

Sommige bedrijven hebben behoefte aan werkkapitaalfinanciering. Dit biedt je de mogelijkheid om materialen in te kopen, zelfs wanneer hier even geen geld voor is. Ondernemers die regelmatig krap bij kas zitten halen voordeel uit factoring. Je bedrijf hoeft hierdoor niet stil te liggen.

Omdat factoring geld kost, is het minder interessant voor ondernemers met een lage omzet. Kosten kun je afdekken door je uurtarief, projectprijs of productprijs te verhogen. Dit is echter alleen mogelijk wanneer je een goede marktpositie hebt. Werk hier eerst aan, bijvoorbeeld door een goede vindbaarheid in zoekmachines. Hier helpen we je graag bij.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven