Drupal website laten maken. Over de werkwijze en kosten

Bijgewerkt: 29 september 2022

Ben je van plan om een nieuwe website te maken of de huidige aan te passen? Het Content Management Systeem (CMS) Drupal biedt verschillende voordelen voor ondernemers en webmasters. Dit open source CMS is vrij toegankelijk maar niet zo populair als WordPress.

Een Drupal website laten maken? Ontdek welke dingen je hiermee kunt maken, iets dat bij de meeste CMS’en niet mogelijk is. Betaal nooit de hoofdprijs voor het laten maken van een Drupal website! We geven niet alleen tips en advies maar ook een indicatie van de kosten.

Wat is Drupal? Een korte uitleg

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Drupal is een contentmanagementsysteem (CMS). De meesten kennen dit systeem van WordPress. Al die systemen hebben één ding gemeen: ze werken op basis van wat-je-ziet-is-wat-je-krijgt. Hierdoor is het makkelijk om een website te bouwen en te onderhouden.

Het is een opensource programma, dit betekent dat je geen licentie hoeft te kopen. Alleen voor bepaalde en geavanceerde thema’s of plugins betaal je, maar in de basis is veel gratis.

Wie gebruikt Drupal?

Verschillende bekende websites zijn gebouwd op Drupal. Dit zijn bijvoorbeeld de website van RTL Nieuws, de Tweede Kamer, Telegraaf Media Groep en Van Dale. Maar ook de website van het Witte Huis of de Grammy’s zijn Drupal-sites.

Waarom een Drupal website laten maken een goede keuze is

Een Drupal website heeft verschillende integratiemogelijkheden. Het beschikt ook over een eenvoudige contentredactie. Hierdoor voeg je zelf nieuwe content toe, past dit aan of voert andere wijzigingen door. Natuurlijk kun je ook redacteurs, websitebeheerders, ontwikkelaars en contentschrijvers toevoegen. Iedereen krijgt hierbij de juiste toegang.

Het systeem is geoptimaliseerd voor mobile-first, waardoor de website ook of vooral op mobiele apparaten goed naar voren komt.

Het is een veilig applicatieframe waarbij de ontwikkelgemeenschap continu de beveiliging in de gaten houdt. Feitelijk is Drupal veiliger dan WordPress en hierdoor geschikt voor bedrijfskritische applicaties.

Ben je in meerdere landen actief? Dan is het belangrijk om voor een meertalige website te kiezen. Hiermee spreek je elke doelgroep in zijn eigen taal aan. Met Drupal is dit mogelijk.

Tip: het ideale systeem wanneer gebruikers in moeten loggen

Een website, gebouwd op Drupal, is ideaal wanneer gebruikers moeten inloggen. Denk hierbij aan een klantenportaal of intranet.

De nadelen van Drupal

Wanneer je WordPress gewend bent dan merk je de verschillen tussen Drupal en WordPress heel goed. Bij WordPress kies je een thema en dat bepaalt de lay-out van de website. Drupal werkt niet met thema’s. Je moet zelf een vormgeving maken, of dit laten doen. Hierdoor is Drupal niet geschikt voor absolute beginners.

Laat je een Drupal website laten maken, dan ontvang je hier ook de vormgeving bij. Deze wordt in HTML omgezet, waarna de vormgeving toepasbaar is op de gehele website. Die technische kennis hoef je zelf niet in huis te hebben.

Een ander nadeel is dat Drupal wat tijdrovender is. Het duurt langer voordat je het systeem begrijpt, voor een leek kan dit dus veel tijd kosten.

Drupal website laten maken: de kosten

Een WordPresswebsite is makkelijker de ontwerpen. Het kost minder tijd waardoor de kosten ook lager zijn. Een Drupal site laten ontwikkelen is toch wat prijziger.

Een professionele en grote Drupal website begint vanaf € 20.000. Kleine websites kosten tussen de € 7000 en € 10.000. Terwijl je voor een zeer grote website al snel op een bedrag van € 50.000 uitkomt.

Prijs Drupal website: tussen € 7000 en € 50.000.

Past dit niet binnen je budget? Denk dan eens na over een WordPress website. Deze heeft veel mogelijkheden, maar minder uitgebreid dan Drupal. Voor kleine websites, blogs of webshops is WordPress een goede basis. Voor webshops zijn er speciale WordPress webshop plugins verkrijgbaar.

Waarom is de prijs zo hoog?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom een Drupal website duurder is dan een WordPress website. Dit heeft ten eerste met de complexiteit te maken. Hierdoor zijn er maar weinig websitebouwers die met Drupal werken. Er zijn veel meer websitebouwers die een goede ervaring met WordPress hebben. Hoe kleiner het aantal Drupal webbouwers, hoe hoger de marktprijs.

Zo kunnen we je helpen

Misschien twijfel je nog tussen Drupal, WordPress, Joomla of een van de andere contentmanagementsystemen (CMS). We helpen je graag bij het maken van een keuze. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen, waarbij we beter inzicht krijgen in je doelstelling, wensen en eisen.

Ook bekijken we het beschikbare budget. Het laten maken van een website moet precies binnen je budget passen. We houden ook rekening met onderhoudskosten aan de website. Meer weten over het laten maken van een website? Vraag naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven