Een community website maken

Bijgewerkt: 19 juli 2021

Wil je een community website maken, dan zijn er een aantal dingen waar je tijdens de bouw rekening mee moet houden. Je bouwt namelijk een virtuele gemeenschap waar meerdere gebruikers zich aan kunnen melden. Dankzij een gemeenschappelijk doel moet de community website er goed uitzien. Ontdek welk systeem het meest geschikt is en hoe de website eruit komt te zien.

Een virtuele gemeenschap

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een community website? Dit is een virtuele gemeenschap waarbij gebruikers dezelfde interesses of achtergrond hebben. Denk hierbij aan het delen van een klantrelatie met een bedrijf, interesse in een bepaald merk of onderwerp. Een community website heeft altijd een gemeenschappelijk doel.

Community website bouwen: de ins en outs

Belangrijk aan een community website bouwen is dat je gebruikers de mogelijkheid geeft om elkaar te helpen of te ondersteunen. Dit kan in de vorm van informatie, ideeën of acties. Tijdens de bouw houd je er rekening mee dat gebruikers actief deel kunnen nemen.

Basisfunctionaliteiten zijn het aanmaken, aanpassen of verwijderen van gebruikersprofielen. Daarnaast moeten vrienden elkaar toe kunnen voegen of hun activiteiten volgen. Dit is overigens geen verplichting maar wel gewenst. Ga je een community website maken dan moeten gebruikers elkaar ook privé berichten kunnen sturen, dit is absoluut een must.

Als laatste moet er een forum aanwezig zijn, maar ook moet duidelijk zijn wanneer er voor het laatst een nieuw bericht is geplaatst.

Bouw je website middels een CMS

Tegenwoordig hoef je geen specifieke kennis te hebben om een website te maken. Een community website bouwen kan heel makkelijk middels een WordPress plug-in. Waarom voor WordPress kiezen? Omdat dit zeer gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is. Er zijn een aantal plug-ins waarop je de community website kunt bouwen. Bijvoorbeeld WP Mingle, een plug-in die niet al te veel van je webserver vraagt.

Heb je liever wat meer functionaliteiten dan zou je voor BuddyPress moeten gaan. Met deze plug-in heb je veel opties, bijvoorbeeld het aanmaken van groepen maar ook het feit dat je meerdere plug-ins mee installeert. Hierdoor geef je gebruikers verschillende opties. Aan de andere kant kan BuddyPress wat te zwaar voor je server zijn.

Community website met Drupal bouwen

Drupal is niet het meest populaire CMS maar het ziet er wel allemaal heel professioneel uit. Aan de andere kant is de interface van Drupal voor velen onbegrijpbaar. Je moet stevig in je schoenen staan wil je een community website bouwen met Drupal.

Voordeel van Drupal is dat je de content indeelt in categorieën, tags of termen. Vooral met een community website kunnen al die berichten al snel onoverzichtelijk worden. Dankzij Drupal creëer je rust. Daarnaast kun je ook rechten aan bepaalde content toewijzen. Hiermee maak je het helemaal overzichtelijk.

Een Joomla! Community website maken

Natuurlijk kun je ook voor Joomla! gaan, alweer een populair CMS. Dit wordt minder vaak dan WordPress gebruikt maar heeft meer aanzien tegenover Drupal. Joomla is gebruiksvriendelijk, geschikt voor interactieve websites en is gratis in gebruik.

Wil je een Joomla! community website bouwen dan heb je een of meerdere extensies nodig. Bijvoorbeeld Community Builder, hiermee zet je de basisfuncties neer. Wall Factory biedt ondersteuning in meerdere talen en maakt gebruikersavatars mogelijk. De Club Registratie Component is juist weer geschikt wanneer je een community rondom sport maakt.

Dit bepaalt het succes van je community website

Met wat handigheid is het vrij eenvoudig om een community website te maken. Hoe mooi de site er ook uitziet, dit is niet bepalend voor het succes. Daarom is het belangrijk om een plan van aanpak te maken.

Bedenk eerst de doelgroep. Houd rekening met verschillende zaken zoals woonplaats, opleiding, beroep, gezinssamenstelling, leeftijd of andere dingen. Hoe specifieker de doelgroep hoe beter het is om deze doelgroep te benaderen.

Laat je community groeien. Wanneer de website nog niet zo bekend is ga je actief op zoek naar gebruikers of leden. Nodig mensen via social media uit.

Nieuwe leden moeten natuurlijk wel voordeel halen uit je community website. Laat ten eerste weten waar je voor staat. Daarnaast moet je iets interessants te bieden hebben. Bijvoorbeeld gratis informatie, interessante aanbiedingen of iets anders.

Zorg dat mensen betrokken zijn bij de community. Plaats regelmatig een interessante blogpost, open een poll en ga het gesprek met de leden aan. Stimuleer ze middels het stellen van vragen of lok een reactie uit.

Kondig activiteiten altijd tijdig aan. Bijvoorbeeld wanneer er ergens een toedracht, optreden of presentatie plaatsvindt, of wanneer rechts om (gratis) nieuwe producten over een dienst gaan.

Waarom veel websites het niet redden

Helaas, een community website maken en draaiende houden wil nog niet zeggen dat deze over 5 jaar nog steeds bestaat. Veel van dit soort websites haken voortijdig af. Dit komt omdat het heel lastig is om gebruikers of leden aan te trekken en betrokken te houden. Er is namelijk teveel keuze in verschillende soorten community’s of groepen. Niet alleen met betrekking tot websites maar ook op social media.

De aanhouder wint, maar alleen wanneer je het goed aanpakt. Bouw je website op een professionele manier. Wees transparant in wie je bent en wat je doet, dat willen mensen tegenwoordig weten. Ga zorgvuldig met de privacy van je gebruikers om. Wanneer je met al deze zaken rekening houdt dan moet het vast wel goed komen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven