Verschil tussen WordPress en Drupal: welke is beter?

Bijgewerkt: 9 augustus 2021

WordPress versus Drupal, wat is de beste keuze? Met beide CMS (content management systeem) bouw en beheer je eenvoudig een website. Steeds meer websites draaien op WordPress maar het andere CMS is ook geen verkeerde keuze. Wat is het verschil tussen WordPress en Drupal oftewel: waar moet je voor kiezen? Ontdek de voor- en nadelen van beide systemen.

Drupal vs WordPress – uitleg over de systemen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een CMS is heel praktisch. Het werkt op basis van wat je ziet is wat je krijgt. Voordeel hiervan is dat je geen kennis van HTML, CSS of andere codetaal nodig hebt. Iedereen kan in de basis een (eenvoudige) website te bouwen. Daarnaast zijn deze systemen ook nog eens gebruiksvriendelijk. Zonder vakkennis plaats je nieuwe berichten of blogs, importeer je afbeeldingen of pas je de lay-out van je website aan.

In de strijd Drupal vs WordPress is het wel zo praktisch om eerst iets over beide systemen te weten. Zo ontdek je de functionaliteiten maar ook wat de voor- en nadelen van deze systemen zijn.

De werking van WordPress

Het marktaandeel van WordPress is indrukwekkend groot. Ruim 41% van de top 1 miljoen websites draait op WordPress. Dit platform is in 2003 opgericht. Het gaat hier om open source software, dit betekent dat iedereen eraan kan werken en er gebruik van kan maken. WordPress is dus gratis, je hoeft hier niet voor te betalen. Er zijn ook een hoop gratis plugins verkrijgbaar, hiermee breid je de functionaliteiten van de website uit.

Wil je een op maat gemaakt thema dan betaal je wel, variërend van een tientje tot meer dan € 100. Dit geldt ook voor het gebruik van specifieke plug-ins.

WordPress is in de basis ontwikkeld als blog, iets dat ook duidelijk in de vormgeving en functionaliteiten terug te zien is. Het systeem is vooral heel gebruiksvriendelijk en laagdrempelig. Bijna iedereen kan hiermee omgaan.

Dit is Drupal

Het platform Drupal bestaat sinds 2001 en is hiermee iets ouder dan WordPress. Het werd ontwikkeld door een Belgische softwareontwikkelaar. Het idee achter Drupal was het bouwen van een forumomgeving. Later is Drupal uitgebreid en is het ook geschikt voor het maken van allerlei websites.

Drupal heeft een laag marktaandeel van ongeveer 3%. Hierdoor ben je al snel geneigd om Drupal links te laten liggen, maar het systeem heeft zeker wat voordelen. Vooral voor websites die technisch goed in elkaar moeten zitten is Drupal zeker een aanrader. Dit systeem is makkelijk schaalbaar en je kunt de functionaliteiten onbeperkt uitbreiden, vervangen of verwijderen.

Verschil tussen WordPress en Drupal

Wat is nu het exacte verschil tussen WordPress en Drupal? Ten eerste zit het verschil hem in het gebruik. Bouw je een blogwebsite dan moet je bij WordPress zijn. Ga je voor ‘de hogere kant van de markt’ dan moet je Drupal nemen.

Een grote e-commercesite kun je beter via Drupal Commerce bouwen. Met WordPress kan dit ook wel maar dan heb je weer de WooCommerce webshop plug-in bovenop je WordPress site nodig. Aan de andere kant is dit wel gratis in gebruik, maar dat geldt voor Drupal Commerce ook.

Zijn er nog meer verschillen tussen deze twee CMS? Ja, het gebruiksgemak is zeer hoog. Toch zit er verschil in professionaliteit. Heb je een eenvoudige website dan is het gebruiksgemak bij WordPress ontzettend hoog. Wil je meer functionaliteiten of iets bijzonders van wordt het bij WordPress al snel lastig. Ga je direct voor een professionele site dan kun je beter voor Drupal kiezen, alles ziet er dan net wat beter uit. Aan de andere kant is dit systeem minder gebruiksvriendelijk dan WordPress.

De overeenkomsten tussen deze twee

Naast verschillen tussen WordPress en Drupal zijn er natuurlijk ook wat overeenkomsten. Ze werken beiden met de PHP programmeertaal. Ook heb je bij alle twee de mogelijkheid om meerdere auteurs toe te voegen. Daarnaast is er een optie met betrekking tot meertaligheid.

Over de uitbreidingen

Op het gebied van thema’s heb je bij WordPress keuze uit meer dan 5000 varianten. Daarnaast zijn er nog duizenden premium thema’s beschikbaar. Drupal heeft ongeveer 2500 thema’s tot de beschikking.

Wil je uitbreiden dan maak je bij WordPress gebruik van een plug-in. Drupal noemt dit juist een module. Bij WordPress kun je kiezen uit meer dan 54.000 gratis plug-ins. Zoek je een premium plug-in dan zijn er nog eens duizenden waaruit je kunt kiezen. Bij Drupal vind je ongeveer 39.000 modules waarvan er ongeveer 4000 uitwisselbaar zijn met de laatste versie van Drupal.

En de winnaar is…

Voor velen zal WordPress de absolute winnaar zijn. Eigenlijk wel logisch want WordPress is laagdrempelig en gebruiksvriendelijk. Je hebt echt niet veel kennis nodig om een website te bouwen of te beheren. Kies je voor Drupal dan heb je toch wel wat meer kennis én geld nodig. Daarom kiezen zoveel mensen voor WordPress.

Een website (laten) maken

Wie een beetje technisch onderlegd is en voor professionaliteit gaat zou zich zeker eens in Drupal moeten verdiepen. Houd er wel rekening mee dat de Drupal interface zelfs voor veel ontwikkelaars onbegrijpelijk is. Kun je dit niet aan en wil je een Drupal website laten maken? Niet elke webdesigner is gespecialiseerd in Drupal. De meesten weten alles over WordPress en Joomla! Maar de kennis over Drupal is vaak beperkt. Je moet dus echt op zoek naar een Drupal specialist.

Alles bij elkaar genomen is WordPress voor 95% van de gebruikers de beste keuze. Drupal kan er voor een professionele website beter uitzien maar het is minder gebruiksvriendelijk en op de eindstreep duurder, mede omdat je vaak een webdesigner in moet schakelen. Kijk er niet vreemd van op dat je voor een Drupal website laten maken soms het dubbele kwijt bent.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven