Wat zijn SEO teksten?

Bijgewerkt: 23 augustus 2021

Iedereen praat er over: SEO en SEO teksten. Maar ja, wat zijn SEO teksten? En nog belangrijker, moet je hierin investeren? Het antwoord: ja. Wanneer je veel concurrentie ervaart en wanneer je ziet dat jouw website niet hoog genoeg in Google staat dan is het zeker zinvol om voor SEO teksten te gaan.

Uitleg over SEO

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we bij de basis beginnen, namelijk SEO. Dit kun je vertalen naar zoekmachineoptimalisatie. SEO heeft dus alles met de werking van zoekmachines te maken.

Een zoekmachine maakt gebruik van een algoritme. Zo kan de zoekmachine bepalen welke webpagina het beste bij een zoekopdracht aansluit. SEO (zoekmachine optimalisatie) is gericht op het behalen van een hogere positie in de zoekresultaten. Hier worden verschillende technieken voor gebruikt. De belangrijkste technieken zijn technische optimalisatie, linkbuilding en contentmarketing.

Wat zijn SEO teksten? Een duidelijke uitleg

Over die contentmarketing wil ik het nog even hebben. Want het hele internet draait om content. Een ander woord voor content is inhoud. Hiermee bedoel ik niet de inhoud van je koelkast, hoewel die ongetwijfeld lekker zal zijn. Content is de inhoud van een website (of webshop).

Wat zijn SEO teksten en hoe verschillen ze van andere teksten? SEO teksten horen bij contentmarketing. Deze techniek richt zich op een goede online vindbaarheid. Een SEO tekst is door zoekmachines beter leesbaar. Het is tenslotte de zoekmachine die moet bepalen of een tekst goed aansluit bij een zoekopdracht.

Het belang van SEO schrijven

Sommigen beweren dat SEO teksten niet bestaan. Eigenlijk bedoelen die mensen dat je je tijdens het schrijven niet teveel bezig moet zijn met zoekmachines. Dit klopt natuurlijk ook wel. Wanneer je continu op zoekmachines focust dan is de kans groot dat de tekst er onnatuurlijk uit komt te zien. En dat is nu net wat zoekmachines niet te willen: onnatuurlijk geschreven teksten.

Een SEO tekst is dan ook in eerste instantie voor de websitebezoeker geschreven. Met een knipoog naar de zoekmachine. Dan heb je met een goede SEO tekst te maken.

SEO schrijven is erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je beter vindbaar bent. Met een hogere positie in zoekmachines ontvang je het grootste gedeelte van het zoekverkeer.

Zo ziet een SEO tekst eruit

Wat zijn SEO teksten en hoe herken ik ze? Je weet inmiddels waarom deze teksten zo belangrijk zijn. De vraag is of je een SEO tekst herkent en of deze er anders uitziet dan een normale tekst.

Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Voor een leek zien een SEO tekst en normale tekst er hetzelfde uit. Toch is er wel degelijk verschil tussen beiden. Een SEO tekst heeft een andere schrijfstijl, er zijn andere woorden gebruikt of de opmaak ziet er anders uit. Die verschillen zijn zo klein, dat merk je zelf bijna niet op. Zoekmachines merken het verschil wel op. Ze beoordelen een tekst namelijk op inhoud en op kwaliteit.

Hoe herken je SEO teksten wanneer je hier zelf geen verstand van hebt? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Doe eens een zoekopdracht via Google. De eerste zoekresultaten betreffen goed geschreven SEO teksten. Webpagina’s die verder dan zoekresultaat 10 staan die zijn minder goed geschreven. Zo eenvoudig is het.

Investeren in zoekmachine optimalisatie: doen of niet?

Er gaan miljoenen om in zoekmachineoptimalisatie. Vooral grote bedrijven of websites steken hier heel wat geld in. Dit zie je ook terug in de zoekresultaten: bedrijven met een groot budget staat bovenaan.

Het is continu een strijd om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit is natuurlijk niet zomaar: een eerste positie in de organische zoekresultaten levert je 25% tot wel 45% van het zoekverkeer op. Je kunt je voorstellen dat dit heel wat meer websitebezoekers en een hogere omzet betekent. Daarom wil iedereen bovenaan in Google staan.

Als er zoveel concurrentie is moet je dan nog wel investeren in zoekmachineoptimalisatie? Ook hierop weer een duidelijk antwoord: ja. Wanneer je dit namelijk niet doet dan doen je concurrenten het wel. Uiteindelijk zak je steeds verder in de zoekresultaten weg. Sta je ergens onderaan dan ontvang je ook geen zoekverkeer meer. Dit gaat ten koste van je conversie of omzet.

SEO teksten laten schrijven

Je hebt gezien dat SEO teksten het belangrijkste onderdeel van zoekmachine optimalisatie vormt. Met veel van mijn websites sta ik bovenaan in de zoekresultaten, enkel en alleen met SEO teksten. Want linkbuilding daar doe ik niet aan.

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je website technisch in orde is. Vaak zijn dit kleine aanpassingen die je zelf kunt uitvoeren. Ook kun je gebruik maken van een goed CMS systeem.

Tip: laat SEO teksten schrijven en plaats minimaal eenmaal per week een blog, artikel of nieuwsbericht op je website. Zo blijft de website actief, iets dat vooral voor beginnende sites ontzettend belangrijk is. Wil je meer informatie of vrijblijvend de tarievenkaart aanvragen? Gebruik de aanvraagknop hieronder of ga naar de contactpagina. Want bellen mag natuurlijk ook.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven