Bouwsector bedrijven Nederland

Nederland telt meer dan 277.000 bedrijven in de bouw. Elk bedrijf heeft zijn eigen expertise. In dit artikel meer over de feiten en cijfers binnen de bouwsector van Nederland. Ook gaan we dieper in op marketingcijfers, en wat online marketing voor bouwbedrijven kan betekenen.

Verschillende type bouwbedrijven

De bouwsector is groot en blijft groeien. In 2023 zijn er meer dan 277.000 bedrijven binnen deze sector actief. Bouwbedrijven worden in verschillende categorieën ingedeeld. Hieronder een tabel met de 20 belangrijkste categorieën.

BedrijfstypeWerkzaamheden
AannemersbedrijfCoördinatie en uitvoering van bouwprojecten
ArchitectenbureauOntwerpen en plannen van gebouwen en ruimtes
BouwmanagementbedrijfBeheer en coördinatie van bouwprojecten
Bouw- en constructiebedrijfRealisatie van bouwconstructies en infrastructurele projecten
Civieltechnisch bedrijfOntwerp en bouw van civiele projecten, zoals wegen en bruggen
InstallatiebedrijfInstallatie van elektriciteit, loodgieterij en HVAC-systemen
ProjectontwikkelingsbedrijfOntwikkeling en realisatie van bouwprojecten
Bouwkundig adviesbureauAdvies en consultancy op het gebied van bouwkunde
BouwmaterialenleverancierLevering van bouwmaterialen en -benodigdheden
SloopbedrijfVeilig en gecontroleerd slopen van gebouwen
GrondverzetbedrijfVerplaatsen en egaliseren van grond en terreinvoorbereiding
InterieurontwerpbureauOntwerp en inrichting van interieurs
Bouwtechnisch tekenbureauMaken van technische tekeningen en constructieplannen
RenovatiebedrijfRenovatie en herstelwerkzaamheden aan bestaande gebouwen
DakdekkersbedrijfPlaatsen, repareren en onderhouden van daken
GlaszettersbedrijfPlaatsen en vervangen van glaswerk en beglazing
HoveniersbedrijfOntwerp, aanleg en onderhoud van tuinen en landschappen
BetonbedrijfVervaardiging en plaatsing van betonnen constructies
Prefab bouwbedrijfProductie en plaatsing van geprefabriceerde bouwelementen
KlusbedrijfUitvoering van diverse kleinschalige bouw- en onderhoudswerkzaamheden

De grootste bouwbedrijven van Nederland

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Nederland staat bekend om zijn sterke bedrijfsklimaat. Het blinkt uit in technologie en immigratie, logistiek en transport. Nederland gaat ook krijgt om zijn expertise geschiedt van Landbouw en voedselindustrie. En natuurlijk watermanagement en deltatechnologie.

Hoe zit het met de bouwsector? Dit is geen sector waar Nederland bekend om staat, maar dit wil niet zeggen dat de bouwbranche onbelangrijk is. Zonder bouwsector zou de ontwikkeling en infrastructuur van Nederland achterblijven.

Ik heb de 10 grootste bouwbedrijven van Nederland op een rij gezet. Hier volgt de top 10 met een korte omschrijving.

1. BAM Groep

BAM Groep is een multidisciplinaire bouwgroep die actief is op het gebied van bouw, vastgoed, infrastructuur en publiek-private samenwerkingen. Ze zijn betrokken bij grote bouwprojecten, waaronder utiliteitsbouw, woningbouw, infrastructuurprojecten, en technische installaties.

2. VolkerWessels

VolkerWessels is een internationaal bouwbedrijf dat zich bezighoudt met diverse sectoren, waaronder bouw, vastgoedontwikkeling, civiele techniek en energie. Ze zijn actief in de bouw van gebouwen, wegen, spoorwegen, bruggen, tunnels, waterbeheer en energieprojecten.

3. Heijmans

Heijmans is een bouw- en vastgoedontwikkelingsbedrijf dat actief is op het gebied van woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en technische dienstverlening. Ze richten zich ook op duurzame en innovatieve oplossingen voor energie-efficiënte gebouwen en infrastructuur.

4. Dura Vermeer

Dura Vermeer is een familiebedrijf dat zich bezighoudt met diverse bouw- en infrastructuurprojecten. Ze zijn actief in woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie, vastgoedontwikkeling en infrastructurele projecten zoals wegenbouw en waterbouw.

5. TBI Holdings

TBI Holdings is een groep van technisch georiënteerde bouwbedrijven die actief zijn in de bouw, techniek en infrastructuur. Ze bieden diensten aan op het gebied van bouw, technische installaties, industrie, engineering en infrastructuurprojecten.

6. Strukton

Strukton is gespecialiseerd in bouw, railinfrastructuur, civiele techniek en technische installaties. Ze zijn betrokken bij grote projecten op het gebied van spoorwegen, wegen, tunnels, bruggen, energie en watermanagement.

7. Van Oord

Van Oord is een Nederlands bedrijf dat wereldwijd actief is in de waterbouw en offshore energieprojecten. Ze houden zich bezig met baggeren, kust- en oeverbescherming, offshore windenergie en maritieme infrastructuur.

8. Boskalis

Boskalis is een internationaal opererend bedrijf gespecialiseerd in baggeren, maritieme infrastructuur en offshore energieprojecten. Ze bieden ook diensten aan op het gebied van zware hijswerkzaamheden, civiele techniek en milieutechniek.

9. Ballast Nedam

Ballast Nedam is een bouw- en ontwikkelingsbedrijf dat actief is in de sectoren bouw, infrastructuur, water en energie. Ze zijn betrokken bij diverse bouwprojecten, waaronder woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en duurzame energieprojecten.

10. Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS)

KWS is een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in wegenbouw, infrastructurele projecten en onderhoud van de openbare ruimte. Ze zijn betrokken bij de aanleg en renovatie van wegen, fietspaden, bruggen, tunnels en andere infrastructuurprojecten.

Het grootste bouwbedrijf van Europa

Het is interessant om ook even naar het grootste bouwbedrijf van Europa te kijken. Dat is het Franse Vinci, met op de tweede plaats het Spaanse ACS group.

Marketing voor bouwbedrijven

In het eerste kwartaal van 2023 is de omzet in de bouw met maar liefst 12% gestegen. Zoiets komt niet uit de lucht vallen. Dit is voornamelijk te danken aan hogere kosten voor materialen en personeel. Dit wordt doorberekend aan klanten.

Diezelfde periode stond ook in het teken van de meeste faillissementen. Maar liefst 92 bouwbedrijven gingen in het eerste kwartaal van 2023 failliet. Een stijging van 19,4%, ten opzichte van een jaar eerder aandacht.

De bouwsector moet soms de harde klappen van een slechte economie opvangen. Daarom is en blijft marketing voor bouwbedrijven ontzettend belangrijk.

Nederland gaf in 2023 in totaal meer dan 6 miljard euro aan reclame en marketing uit. Een groot deel van dit budget wordt opgeslokt door online marketing.

Het is niet te zeggen hoeveel budget bouwbedrijven aan marketing uitbesteden. Gemiddeld ligt dit op 10,4% van hun omzet, maar kleine bouwbedrijven hebben een lager budget. Sommige bedrijven binnen de bouwsector investeren helemaal niet in (online) marketing.

Offline marketing versus online marketing

Bouwbedrijven hebben behoefte aan marketing met een lange termijn effect. Online marketing realiseert dit soort effecten. Advertenties die offline worden getoond, net als het verspreiden van folders of ander reclamemateriaal, is gericht op de korte termijn. Meestal gaat het dan om een aanbieding voor een betreffende dienst of een bepaald product.

Online marketing is perfect voor de lange termijn. Opvallend is dat het voor verschillende bedrijven binnen de bouwsector onduidelijk is wat de voordelen van online marketing zijn.

Veel bedrijven denken dat online marketing niks voor hen is. Ze zien er het belang niet van in. Het is goed om te weten dat de jongere generaties volledig opgroeien in een digitale tijd. Steeds meer bedrijven zijn online actief, simpelweg om contact te leggen met hun doelgroep. Met online marketing bouw je aan een toekomst.

De voordelen van online marketing voor de bouwsector

Online marketing is meetbaar, altijd en overal. Het is makkelijk om een campagne aan te maken en deze dagelijks te analyseren. Aan de hand hiervan kan de campagne worden bijgesteld. Hierdoor wordt het budget op een verantwoorde manier besteed.

Alles binnen online marketing is meetbaar. Bijvoorbeeld websites van bouwbedrijven. Elk bedrijf kan middels een tool zoals Google Analytics het verkeer op de website meten en analyseren. Bijvoorbeeld het aantal bezoekers, welke unieke pagina’s ze bezoeken en wat de bron is (bijvoorbeeld organisch, social media of een verwijzende website).

Bij gebruik van social media zijn volgers, waar ze vandaan komen en hun interesses ook meetbaar. Dit geldt alleen voor zakelijke social media-accounts. Bovendien is het op social media heel makkelijk om inzicht te krijgen in de best presterende post.

Dan heb je nog e-mail marketing, iets dat binnen de bouwsector ontzettend effectief is. Ook e-mail marketing is prima te analyseren. Hierdoor kan de strategie snel worden bijgestuurd.

Online adverteren is goedkoper dan adverteren in een krant, tijdschrift, op radio of televisie. Bovendien zijn advertenties veel beter in te stellen en zijn de resultaten goed meetbaar.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Bij online marketing denken veel bedrijven alleen aan adverteren, bijvoorbeeld in zoekmachines en op social media. Hierbij wordt zoekmachine optimalisatie (SEO) vergeten. Terwijl dit de makkelijkste, goedkoopste en meest effectieve methode is om online zichtbaar en vindbaar te zijn.

SEO is het optimaliseren van de website, zodat deze hoger in de organische zoekresultaten scoort. Het is belangrijk want een hoge positie levert veel kwalitatief verkeer op. Zo kan een eerste positie tot wel 55% van het zoekverkeer aantrekken.

Binnen de bouwsector is de online concurrentie niet zo groot als binnen andere sectoren. Zoektermen hebben vaak een laag zoekvolume. Dit maakt het makkelijk om met anderen te concurreren. Wel is het hierbij belangrijk om SEO op de juiste manier toe te passen.

Er mag nooit gebruik worden gemaakt van verkeerde technieken. Zoiets kan de website ernstige schade toebrengen. Wie misbruik maakt van SEO-technieken, wordt door zoekmachines afgeschaft. Dit resulteert in een lagere positie in de organische zoekresultaten. Met een dergelijke afstraffing is het moeilijk om dit nog omgedaan te maken.

De gegevens liggen op straat

Bij online marketing liggen de gegevens voor het oprapen. Verschillende tools geven belangrijke data weer. Zo is het makkelijk om online concurrenten te achterhalen en op welke zoektermen ze scoren. Maar ook welke zoektermen voor het bouwbedrijf in kwestie relevant zijn.

Middels adverteren is het mogelijk om exact de doelgroep te bepalen en te bereiken. Advertentienetwerken zoals Google en social media hebben gegevens van de doelgroepen in handen, waardoor het eenvoudig is om advertenties te targetten.

Opnieuw geïnteresseerden bereiken

Met online marketing is het mogelijk om geïnteresseerden, die eerder contact met het bouwbedrijf hadden, opnieuw te bereiken. Bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op de website uitkomt en deze zonder actie weer verlaat. Dankzij remarketing is het mogelijk om middels advertenties deze bezoeker opnieuw de website te tonen, en zo weer de aandacht terug te winnen.

Remarketing kan zeer effectief zijn, maar ook hoge kosten met zich meebrengen. Denk maar aan mensen die al contact met het bouwbedrijf hebben opgenomen of zelfs een opdracht hebben geplaatst of een product hebben gekocht. Deze mensen zouden niet meer de advertentie moeten zien, maar dit is bij remarketing onmogelijk. Hierdoor wordt er soms onnodig veel geld aan remarketing uitgegeven.

Welke strategie heeft het meeste effect?

Kijk je naar bouwsectorbedrijven in Nederland, dan wordt er nog te weinig aan online marketing gedaan. Voor opkomende bouwbedrijven liggen hier grote kansen. Met de juiste strategie kunnen ze concurreren met de grootste bouwbedrijven.

Hierbij is het belangrijk om in te zetten op SEO en social media, om zo het vertrouwen van het publiek te winnen. Maar ook om autoriteit op te bouwen. Bianca Walraven is dé Nederlandse aanbieder van online marketing voor de bouwsector. Neem voor meer vragen contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven