Assistent voor ondernemers, maar alleen wanneer het echt nodig is

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Je hebt meer werk dan je aankan. Als ondernemer voel je hier zeker de stress van. Een assistent voor ondernemers is tegenwoordig helemaal de hype. Zo iemand noem je ook wel een virtual assistent. Natuurlijk zijn er ook nog andere manieren om als ondernemer ondersteuning te vinden. Bijvoorbeeld met je website, creëren van content, social media en andere praktische zaken.

Populariteit van de virtuele assistent

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Bij virtueel denk je gelijk aan iets van een robot. Of een assistent in een virtuele wereld, dus niet in het echte leven. Virtueel betekent namelijk: bestaat alleen op het internet of in je fantasie. Een virtual assistent (in het Nederlands virtuele assistent) bestaat toch echt wel! De naam virtual assistent is daarom wat misleidend. Je zou het ook een digitale assistent kunnen noemen, zo iemand die je via het internet assisteert.

Ik noem het liever een assistent voor ondernemers. Want een virtual assistent zal (bijna) altijd ondernemers ondersteunen.

De taken van een assistent voor ondernemers

Wat doet een assistent voor ondernemers eigenlijk? Dat kan van alles zijn, zolang de werkzaamheden maar op afstand plaats kunnen vinden. Een assistent voor ondernemers oftewel een virtual assistent stuur je niet op pad. Dat is in ieder geval niet de bedoeling, maar het kan best voorkomen dat een assistent in de buurt woont en wel op pad wil gaan.

Enkele taken die je bij een assistent voor ondernemers neer kunt leggen:

 • E-mails beantwoorden of selecteren
 • Administratie of boekhouding
 • Facturen opmaken en eventueel versturen
 • Doorgestuurde telefoontjes beantwoorden
 • Website onderhouden
 • Blogs schrijven
 • Social media marketing
 • Klantenservice bemannen
 • Webinar organiseren of leiden
 • Agenda’s beheren en afspraken maken
 • Deadlines bewaken
 • Boekingen doen

Er valt nog veel meer voor de assistent voor ondernemers te doen. Het is niet zo dat een virtuele assistent alle taken op zich neemt. Sommige assistenten hebben bepaalde specificaties, dingen waar ze heel goed in zijn. Ze hebben dan ook wat dingen waar ze minder goed in zijn.

Waarom heb je een assistent voor ondernemers nodig?

Een virtueel assistent voor ondernemers ondersteunt bij lastige taken. Dit zijn taken die je veel tijd en energie kosten. Liever besteed je die tijd aan andere dingen. Een assistent voor ondernemers neemt juist die taken over die je helemaal niet ziet zitten.

Niet elke ondernemer heeft een assistent nodig. Wanneer je alles goed zelf aan kunt dan is een assistent voor ondernemers een overbodige luxe. Wanneer bepaalde taken je groei in de weg zitten dan is het wel verstandig om eens naar een virtueel assistent uit te kijken.

Voordelen en nadelen

Het inschakelen van een assistent voor ondernemers heeft wel wat voordelen en nadelen. Een van de grootste voordelen? Dat je meer tijd overhoudt voor andere zaken. Niet alleen belangrijk voor de groei van je onderneming maar ook om meer rust in je privéleven te creëren. Het is namelijk zo dat ook ondernemers regelmatig met stress, overspannenheid of een burn-out te maken krijgen. Wanneer je eenmaal in een burn-out zit ben je hier niet zomaar vanaf. Het kan er zelfs voor zorgen dat je bedrijf niet meer voort kan bestaan.

Een assistent voor ondernemers brengt dus rust in je hoofd en in je leven. Je geeft taken uit handen waar je normaal gesproken een hekel aan hebt. Dit neemt al heel wat stress bij je weg.

Nog een voordeel: een virtueel assistent huur je in voor de periode dat het ook echt nodig is. Doordat het hier om een freelancer gaat (dus ook een ondernemer) hoef je geen vaste uren te betalen. Je zit vaak niet aan contracten vast. Je zet de assistent in op tijden of dagen dat je dit nodig acht. Niet meer en niet minder.

Nadeel is dat je de assistent voor ondernemers misschien niet zo vaak in kan schakelen als je wil. Wanneer de assistente namelijk nog andere klanten heeft dan is er misschien minder tijd voor jou beschikbaar. Nog een nadeel zijn de kosten, want personeel, ook al is het een freelancer, kost altijd geld.

Wat kost een assistent voor ondernemers precies?

Met ondernemers is het altijd een verrassing wat ze aan uurtarief vragen. Kijk maar eens op een website als de Kamer van Koophandel, daar kom je verschillende uurtarieven tegen. De ene zzp’er vraagt € 25 per uur en de ander juist € 100 per uur.

Wanneer je een assistent voor ondernemers zoekt dan moet je rekenen op een tarief dat tussen de € 25 en € 50 per uur ligt. Ik zou er zeker niet meer voor gaan betalen. Een duurdere assistent betekent zeker niet dat deze de taken ook beter uitvoert.

Omdat je de assistent niet in vaste dienst hebt hoef je ook geen werkgeverskosten te betalen. Je betaalt dus niet uit bij ziekte of vakantie en je hoeft ook niet mee te betalen aan pensioenopbouw.

De echte meerwaarde van een virtual assistent

Het blijkt dat een assistent voor ondernemers echt meerwaarde biedt. Ondernemers die hier gebruik van maken zijn succesvoller en verdienen meer. Dit komt omdat de assistent via een planning werkt, dit zorgt voor een duidelijk overzicht. Ook levert het natuurlijk tijdswinst op. Dit biedt de ondernemer kans om meer omzet te realiseren.

Minder stress is natuurlijk ook altijd beter. Dit betekent gefocust blijven op het werk, ook al is het drukker dan normaal. Een ondernemersassistent levert op de eindstreep meer geld op dan dat het kost.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven