Een amateur blog maken

Bijgewerkt: 9 juni 2023

Wist je dat meer dan 60% van de blogwebsites door amateurs is gemaakt? Een amateur blog kenmerkt zich doordat de eigenaar geen professionele blogger of schrijver is. Amateurbloggen is een leuk tijdverdrijf, maar het kan ook ontzettend veel geld opleveren. Sommigen starten een blogsite om hun mening of argumenten te delen.

Zo herken je amateur blogs

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is echt niet zo dat een amateur blogwebsite onprofessioneel is. Sommige van dit soort blogs zien veel professioneler uit dan de meeste zakelijke websites. Maar je hebt ook amateuristische blogs die pijn doen aan je ogen.

Je kunt aan de buitenkant dus niet direct een amateur website herkennen. Wel merk je dit vaak aan de over-pagina of de contactpagina. Dan pas kom je er achter dat je niet met een bedrijf of professional te maken hebt.

De doelstelling

Wil jij als amateur een blog website opzetten? Ten moet je eerst weten waarom je dit doet. Er zijn verschillende doelstellingen:

  • Geld verdienen (bijvoorbeeld uit advertentie-inkomsten)
  • Nieuw werk vinden
  • De vriendenkring of kennissenkring uitbreiden
  • Je mening, oordeel of argument delen
  • Als tijdverdrijf of ter vermaak van anderen

De meeste mensen willen met hun blogs geld verdienen. Dat is goed mogelijk. Wanneer je hoog in Google scoort en de juiste advertenties op je website plaatst, kun je tot meer dan € 5000 per maand aan inkomen realiseren.

Inschrijven bij de KvK: doen of niet doen?

Verdien je geld met je blog? Vaak wordt gedacht dat jij je dan in moet schrijven bij de Kamer van Koophandel. Nee dat hoeft niet. Dat inschrijven doe je alleen wanneer je een bedrijf bent. Bijvoorbeeld wanneer je diensten aanbiedt of producten verkoopt. Maar wanneer je een passief inkomen genereert, zoals met een blogwebsite, ben je niet verplicht om je als bedrijf te registreren.

Je hoeft ook geen btw-nummer bij de belastingdienst aan te vragen. Wel moet je elk jaar aangifte inkomstenbelasting doen.

Zo maak je een amateur blog

Laten we samen een amateur blog maken. Hieronder een handig stappenplan.

Stap 1: naam bedenken en domeinnaam registreren

Weet je al over welke onderwerpen je wil schrijven? Gaat het om veel verschillende onderwerpen, kies dan voor een algemene naam. Het beste is om je op een bepaalde niche te richten. Bijvoorbeeld dieren, mode, klussen of gezondheid.

Wil je later over andere onderwerpen schrijven dan kun je beter een tweede blogwebsite rondom dit onderwerp opzetten. Zo houd je alles overzichtelijk en is het makkelijker om in zoekmachines te scoren.

Bedenk een goede naam voor je blogwebsite en registreer een bijbehorende domeinnaam. Kijk even naar de verschillende hostingproviders want hier zit qua prijs en service best wel wat verschil tussen.

Stap 2: de website maken en inrichten in

De tweede stap is je website maken. Dat doe je het beste met een gratis WordPress thema. Je kunt ook direct voor een betaald thema kiezen, dat ziet misschien wat professioneler uit. Maar gratis thema’s zijn vaak net zo goed en kun je zelf helemaal aanpassen.

Laat geen website maken, dat kost een hoop geld en vaak krijg je iets dat helemaal niet bij jou past. Hartstikke zonde van je geld. Het inschakelen van een programmeur of webdesigner is wel aan te raden wanneer je moeilijke dingen aan moet passen.

Allereerst maak je de homepage, die is het belangrijkst. Vanaf de homepage laat je zien wat je te bieden hebt. Bijvoorbeeld een overzicht van de nieuwste blog. Verder heb je een over-ons pagina nodig, waarop jij jezelf voorstelt. Dit zijn andere pagina’s die op je website komen te staan:

  • Contactpagina
  • Privacybeleid
  • Eventueel algemene voorwaarden (hoeft niet altijd)
  • Een cookiemelding
  • Eventueel categorieën

En dan natuurlijk je blogpagina’s. Die kun je onder de categorieën hangen, en vervolgens aan het menu koppelen. Zo vinden bezoekers makkelijker hun favoriete blog.

Stap 3: blogs schrijven

Dit is een belangrijke stap: je begint met het schrijven van blogs. Wanneer hier geen ervaring mee hebt is het aan te raden om de individuele training SEO & social media te volgen. Je leert hoe je moet bloggen, wie je concurrenten en doelgroepen zijn en hoe je jouw blogs op social media promoot.

Meer informatie over de training

Je kunt ook blogs laten schrijven, bijvoorbeeld door mij. Je ontvangt SEO-blogs die goed in zoekmachines scoren. Hoe snel en goed je blogs scoren is afhankelijk van de leeftijd van je website, hoeveel content erop staat, de algemene kwaliteit maar ook het technisch gedeelte van je site.

Hieronder vind je een korte handleiding voor het schrijven van blogs.

  1. Bedenk een onderwerp dat bij je website past
  2. Doe en zoektermen onderzoek
  3. Verzin een pakkende en inspirerende titel
  4. Schrijf een samenvattende inleiding
  5. Schrijf de inhoud en maak gebruik van tussenkopjes
  6. Verwerk de belangrijkste zoektermen in de gehele blog

Dit is natuurlijk maar een korte handleiding, in de praktijk is bloggen best wel moeilijk. Al helemaal wanneer het op zoekmachine optimalisatie aankomt.

Geld verdienen met je amateurblog

Wil je er een verdienmodel achter hangen? Er zijn verschillende manieren om met je amateurblog geld te verdienen:

  • Advertentie-inkomsten (via een advertentienetwerk)
  • Advertentieruimte verkopen
  • Affiliate marketing (producten of diensten van anderen promoten)
  • Gesponsorde blogs
  • Je eigen diensten of producten promoten
  • Betaalde content aanbieden (abonnementen)

Bedenk vooraf wat het verdienmodel van je blogwebsite moet zijn. Het is mogelijk om meerdere verdienmodellen met elkaar te combineren. Zorg dat je met de juiste bedrijven, personen of advertentienetwerken samenwerkt.

Welke blogs zijn populair?

Wanneer je zomaar wat blogt dan trek je de verkeerde of zeer weinig lezers aan. Daarom is het goed om te kijken welke blogs populair zijn.

Bloggen over mode en gezondheid doet het altijd goed. Maar ook wanneer het over technische snufjes over gadgets gaat. Verder zijn klusblogs of DIY-blogs erg geliefd bij het publiek.

Welk onderwerp je ook kiest, zorg dat dit bij je kennis, ervaringen en passie aansluit. Het heeft geen zin om te amateurbloggen over onderwerpen die je helemaal niet leuk vindt. Of waarbij je teveel moeite moet doen om goede inhoud te schrijven.

Heb je nog vragen over het opzetten van een blogwebsite? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven