Je eigen amateurblog starten

Bijgewerkt: 30 april 2024

Er verschijnen steeds meer amateurblogs op het internet. Enerzijds door mensen die hun gedachten en ervaringen met de rest van de wereld willen delen. Aan de andere kant zijn er ook veel amateur bloggers die hier geld mee verdienen. In dit artikel maak je kennis met gepassioneerde bloggers, waar ze schrijven en hoe ze hun blogs creëren. Lees en leer, hierna start jij je eigen blogwebsite.

Wie zijn al die amateur bloggers?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een amateur is iemand die zijn activiteiten niet vanuit zijn bedrijf of beroep uitvoert. Amateur blogs worden geschreven door mensen met een passie voor een bepaald onderwerp. Dat zijn mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en interesses.

Amateurbloggen is laagdrempelig: iedereen kan hiermee starten. Dus ook jij! Je hoeft namelijk geen professioneel schrijver of expert te zijn. Je schrijft vanuit je kennis en persoonlijke ervaringen. Zo bied je jouw lezers een uniek perspectief op onderwerpen zoals reizen, technologie, mode of andere zaken.

Dit schrijven bloggers

Je hebt vast wel een niche in je hoofd zitten. Dit is een specifiek deel van de markt waarop jij je amateur blog gaat richten. Hierboven heb je al wat niches voorbij zien komen. Ik zal er nog enkele opnoemen:

  • Milieu en duurzaamheid
  • Huisdieren
  • Kinderen
  • Onderwijs
  • Gezondheid
  • Afvallen
  • Sport
  • Reizen

Het is belangrijk dat je iets kiest waar je passie ligt. Wanneer je ergens veel kennis of ervaring mee hebt, dan straal je dit in je blogs naar buiten toe. De inhoud van je blog wordt dan veel interessanter.

Het leuke aan amateurblogs is dat ze een geheel andere kijk op bepaalde onderwerpen geven. Er ontstaan verschillende perspectieven en ook een verscheidenheid aan informatie. Dit soort informatie kom je in de reguliere media niet tegen.

Geld verdienen

Veel amateurschrijvers verdienen geld met hun blogwebsite. Is dit jouw doel, kies dan een niche waar het nodige aan te verdienen valt. Maar let op, kies hier alleen voor wanneer het onderwerp jou ook aan staat. Dit zijn de bestverdienende niches:

  • Persoonlijke financiën
  • Persoonlijke ontwikkeling & lifestyle
  • Fitness en gezondheid
  • Beauty en mode
  • Voeding

Je eigen amateur blog maken

Het opzetten van een amateurblog is vrij eenvoudig. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van een CMS zoals WordPress heb je geen technische vaardigheden nodig. Je kiest een naam voor je website, registreert een domeinnaam en installeert een (gratis) thema. Vervolgens pas je het ontwerp aan. Dat klinkt allemaal eenvoudig en wanneer jij je hierin verdiept is het dat ook.

Je kunt natuurlijk ook een website laten bouwen, maar dit kost veel geld. Bovendien weet je niet of het ontwerp wel bij jou en je toekomstige activiteiten past. Wil je het ontwerp in de toekomst aan laten passen dan ben je weer veel geld kwijt. Want dat is het probleem met je website laten bouwen door een programmeur: je kunt hem zelf nauwelijks aanpassen.

Je website invulling geven

Elke website, dus ook een amateursite, bestaat uit een homepage en nog een aantal andere pagina’s. Veel lezers vinden het belangrijk om te weten wie er achter de blogwebsite schuilgaat. Dat doe je op een over-mij pagina. Als amateur hoef je niet je eigen naam en foto te publiceren. Je mag ook een auteursnaam bedenken, dit is volkomen legaal!

Iets dat niet mag is de portretfoto van iemand anders gebruiken en doen alsof jij dat bent. Je bent niet verplicht om je foto op je website te tonen. Je kunt ook voor een logo kiezen of een avatar maken.

Denk ook even over andere pagina’s op je blogwebsite na. Bijvoorbeeld het privacybeleid. Afhankelijk van de inrichting van je website en welke gegevens je verzamelt, moet je ook een cookiemelding tonen. Soms is het handig om algemene voorwaarden op te stellen.

Juridische documenten of webpagina’s kun je door een jurist of advocaat op laten stellen. Dit ben je niet verplicht! Op het internet vind je voldoende voorbeelden van dit soort webpagina’s.

Bloggen: het schrijfproces

Het moeilijkste gedeelte van je blogwebsite is het bloggen zelf. Sommigen schrijven spontaan hun blog. Dit doen ze aan de hand van hun ervaringen of gedachten. Anderen kiezen voor een gestructureerde aanpak. Ze doen onderzoek naar de onderwerpen en plannen hun berichten in.

Het is belangrijk dat je aantrekkelijke en boeiende blogs schrijft. Hierbij verzin je inspirerende titels en zorg je dat de inhoud de lezer boeit. Maak ter ondersteuning gebruik van afbeeldingen, video’s of eventueel audio.

Wil je met je blog hoog in Google scoren? Dan moet je kennis hebben van SEO. Er zijn ontzettend veel SEO-technieken. Ze zijn niet allemaal voor jou relevant. Wanneer je de individuele training SEO & Social Media volgt, dan leer je de SEO-technieken die voor jouw blogs relevant zijn.

Deze training bestaat uit twee trainingsvideo’s die over SEO en social media gaan. Je leert de basisprincipes. Vervolgens krijg je twee individuele en persoonlijke coaching sessies, van elk een uur. Tijdens die sessies ga je actief aan de slag met het schrijven en optimaliseren van blogs.

Je leert ook andere technieken aan, bijvoorbeeld linkbuilden, het inzetten van social media of technische optimalisatie van je website. Daarnaast leer je gebruik te maken van SEO-tools en AI-taalmodellen. Wil je na de training nog meer leren? Dat is het mogelijk om een of meerdere coaching sessies bij te boeken. Of je schrijft je in voor een van de vervolgtrainingen.

Vertel mij meer!

De individuele training is heel betaalbaar, waardoor elke amateur blogger zich aan kan melden. Van hieruit maak je een goede start naar een geweldige website.

Het onderhouden van je website en blogs

Het is belangrijk om te weten dat je tijd moet besteden aan het onderhouden van je website. Maar ook de afzonderlijke blogposts.

Dit houdt in dat je jouw website minimaal eenmaal per kwartaal checkt op laadsnelheid, mobielvriendelijkheid en andere belangrijke zaken. Hoe je dat doet leer je tijdens de individuele training.

Ook check je jouw inhoud op de aanwezigheid van gebroken links. Daarnaast kijk je naar backlinks en of die relevant en werkend zijn.

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is je blogs actualiseren en optimaliseren. Hierbij werk je in een bepaalde volgorde. Zo houd je jouw website actueel voor je lezers en voor zoekmachines. Je zult merken dat je hierdoor goede posities in de organische zoekresultaten behaalt. Meer verkeer = meer naamsbekendheid = meer inkomen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven