Alt code vinkje: speciale tekens op je toetsenbord

Elke keer dat je iets wil afvinken, moet je via Google het ‘vinken’ symbool opzoeken en van een website kopiëren. Zoek je een snellere manier? Speciale tekens zijn oproepbaar met een alt code. Laat het vinkje nu nét een speciaal teken zijn.

Normaal zou je met ALT + 10003 het vinkje op kunnen roepen. Helaas werkt dit niet bij iedereen. De kans is groot dat je een dubbel uitroepteken (!!) ziet, in plaats van het gewenste vinkje.

Het numerieke toetsenbord

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De altcode voor het vinkje is ALT + 10003. Maar wanneer je de Alt-toets indrukt en vervolgens de cijfercombinatie 10003 intypt, gebeurt er helemaal niks. Dit komt omdat je de cijfers niet op je normale toetsenbord moet typen, maar op het numerieke toetsenbord.

Het numerieke toetsenbord moet je eerst activeren. Meestal staat er rechtsboven op je toetsenbord een knop waarop Num Lock staat. Wanneer je op deze knop drukt, werk je met het numerieke toetsenblok. Door op dezelfde knop te drukken deactiveer je dit blok weer.

Het kan dat je de toets Num Lock nergens ziet staan. Dan zit hij mogelijk verborgen achter de toetsencombinatie Fn + F8 of Fn + F7.

Wanneer je geen vinkje krijgt te zien

Krijg je het numerieke toetsenbord niet geactiveerd, of werkt de combinatie ALT + 10003 niet? Bij veel mensen werkt het alt code vinkje niet en verschijnen er dubbele uitroeptekens of zelfs helemaal niks. Dit komt omdat de meeste programma’s niet goed omgaan met Alt-code en decimale getallen die groter zijn dan 255.

Gelukkig zijn er wat andere manieren om het vinkje op je beeldscherm te krijgen.

Windows + punt

Wanneer je Windows als besturingssysteem hebt, is deze methode ideaal. Kijk op je toetsenbord en druk de Windowstoets in. Deze herken je aan het Windows icoontje. Houd deze knop vast en druk tegelijkertijd op de punt (.)

Wanneer je dit doet verschijnt er een pop-up venster met verschillende emoijs. Hier staat ook het vinkje tussen.

Hoe typ je een vinkje in Word of in Excel?

Wanneer je het alt code vinkje niet in Word of Excel op kunt roepen, is dit geen probleem. Naast bovenstaande oplossing, heb ik nog iets geweldigs ontdekt.

  • Typ de cijfers 2705 in
  • Selecteer met de cursus de cijfers 2705
  • Houd de Alt toets ingedrukt terwijl je X typt
  • Laat de Alt toets los

Je ziet een zwaar wit vinkje. Bij velen zit dit in een groen vakje. Afhankelijk van de instellingen van je computer, kan er ook een ander vinkje verschijnen.

Let op want bovenstaande werkt niet wanneer je MacOS hebt.

Unicode Hex-waarden

Unicode is in 1991 ontwikkeld. Het is een internationale standaard voor de codering van speciale tekens. Dit worden ook wel grafische tekens genoemd. Alle vinkjes bestaan ook uit een Unicode Hex-waarde.

Zonder heel ingewikkeld te doen, moet je weten dat Unicode soms niet wordt ondersteund. Dit is bijvoorbeeld het geval in XML-documenten. In plaats van een vinkje zie je dan een vreemd tekentje, een decimaal of een hexadecimaal.

Gelukkig worden de vinkjes ondersteund door programma’s zoals Microsoft Word en Excel, op social media, op fora en websites. Het beste is om de Unicode Hex te kopiëren en overal te plakken waar je maar wil.

Hieronder zie je alle vinkjes inclusief de Unicode Hex-waarden. Kopieer één van de vinkjes en plak hem ergens. Je zal zien dat het gewenste vinkje verschijnt.

OmschrijvingUnicode hex
Wit zwaar vinkje
Vinkje
Zwaar vinkje
Licht vinkje
Geen vinkje
Stembus met check
Stembus zonder check

Kopiëren en plakken kan op twee verschillende manieren:

Toetsenbord PC of laptop: ga met de muis naar het vinkje, klik de linkerknop van de muis in en selecteer het vinkje. Klik rechts                          en selecteer ‘kopiëren’. Ga naar een ander venster, klik op de rechtermuisknop en kies voor ‘plakken’.

Tablet of smartphone: tik op het vinkje en houdt ingedrukt. Selecteer ‘kopiëren’. Ga naar een ander venster en zet je vinger op het gebied waar het vinkje moet komen. Houd je vinger ingedrukt en kies voor ‘plakken’.

Verschil tussen Unicode en Alt-codes

Het is belangrijk om te weten dat je Unicode-codes niet kunt typen. Dat kan alleen met Alt-codes. Je kunt Alt-codes alleen op een Microsoft besturingssysteem (Windows) typen. Dit werkt niet wanneer je een Mac- apparaat hebt.

Een groen en een blauw vinkje

Vooral websites maken graag gebruik van de groene en de blauwe vinkjes. Groene vinkjes hebben een positieve uitstraling. Het betekent niet alleen positiviteit maar ook duurzaamheid. Zo worden groene vinkjes vaak ingezet om de positieve eigenschappen van een product of dienst te benadrukken.

Een groen vinkje kan twee verschillende vormen aannemen. Ten eerste heb je het normale groengekleurde vinkje. Maar je hebt ook de groene box met hierin een wit vinkje.

Dan heb je nog het blauwe vinkje. Deze staat in een blauwe box met hierin een wit vinkje. Ook het blauwe vinkje wordt vaak zakelijk gebruikt. Het staat voor zakelijk maar ook voor betrouwbaar.

Het blauwe vinkje is tevens een statussymbool op social media. Bijvoorbeeld op Instagram en X/ Twitter.

Groene en blauwe vinkjes kun je typen middels een Alt-code, maar je kunt het ook gewoon kopiëren. Let op want sommige vinkjes zijn eigenlijk emoijs in de vorm van een svg-bestand. Het nadeel hiervan is dat het voor onverwachte resultaten kan zorgen. Bijvoorbeeld dat het vinkje niet goed zichtbaar is, of dat het veel groter uitvalt dan verwacht. Zelfs wanneer het vinkje er vandaag goed uitziet, kan het vinkje er volgende week ineens heel anders uitzien. Dit heeft met (het ontbreken van) codes op het apparaat van de gebruiker te maken.

Het effect van vinkjes in een tekst of e-mail

Eigenlijk heb ik je genoeg uitgelegd over het alt code vinkje, en welke alternatieven er zijn om vinkjes op je beeldscherm te krijgen. Maar waarom zou je een vinkje verbruiken?

Vinkjes hebben een stimulerend effect op onze hersenen. Wanneer je bijvoorbeeld ergens een rood kruis ziet, weet je dat dit een waarschuwing is. Hierdoor word je in je activiteit afgeremd. Dit komt omdat een kruis negatief is, al helemaal wanneer het een rode kleur heeft. We hebben namelijk geleerd dat rood ‘stoppen’ of ‘waarschuwing’ betekent. Rood kan echter ook activeren, zoals een rode koopknop.

Vinkjes brengen we in relatie met positiviteit. Bijvoorbeeld wanneer de kenmerken van een product worden benoemd. Wanneer je vinkjes vóór elk kenmerk ziet staan, weet je dat het om positieve kenmerken gaat. Een vinkje zet ook aan tot actie. Bijvoorbeeld een product kopen of inschrijven voor een nieuwsbrief.

Het is de vraag is of je hiervoor zwarte, groene of blauwe vinkjes moet gebruiken. Over het algemeen hebben groene vinkjes een positieve uitstraling. Zwarte vinkjes gebruik je vooral om iets of een lijstje te markeren, zonder dat dit positief hoeft over te komen.

Blauwe vinkjes moet je niet teveel gebruiken. Je kunt hier al snel mee overdrijven. Dit komt omdat de blauwe vinkjes geassocieerd worden met zakelijk. Maar niet met opdringerig, daarom moet je het blauwe vinkje spaarzaam gebruiken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven