Vinkje in tekst ✔ SEO tekst optimaliseren ✅

Bijgewerkt: 30 september 2022

Een vinkje in de tekst markeert wat jij belangrijk vindt. Handig wanneer je gebruik maakt van een opsomming of checklist. Gebruik het vinkje in Word, e-mail of in een SEO tekst voor website of webshop. In dit artikel kom je erachter hoe je vinkjes maakt en waarom dit de leesbaarheid of vindbaarheid verbetert.

Vinkje in titel gebruiken

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Zie je het vinkje in de titel van dit artikel? Niet doen. Het ziet er leuk uit maar heeft ook een aantal nadelen. Allereerst zijn er verschillende apparaten (PC, laptop, tablet en smartphone). Niet alle apparaten lezen vinkjes op dezelfde manier. In sommige gevallen ziet degene die de tekst leest alleen een rare code in plaats van een vinkje. Hierdoor gaat de kracht van de titel verloren.

Vinkjes in titels kunnen storend werken. Het leidt af van het belangrijkste gedeelte van de tekst. Een titel moet namelijk pakkend zijn en uitnodigen om verder te lezen. Vinkjes in titels op websites kunnen schadelijk zijn. Door het vinkje klikken mensen soms te snel op het artikel. Dit lijkt fijn, maar wanneer het artikel niet is wat ze zoeken zijn de bezoekers snel weer weg. Zoekmachines (zoals Google) hebben dit in de gaten en kunnen de website mogelijk afstraffen met een lagere positie in de zoekresultaten. Dit wil je echt niet!

Vinkje in de tekst: voordelen en nadelen

Is het goed of slecht om een vinkje in tekst te plaatsen? Dat ligt er helemaal aan waar je het vinkje voor gebruikt. Hieronder vind je een goed voorbeeld van juist gebruik van vinkjes.

De voordelen van vinkjes

  • ✔ Overzichtelijke checklist
  • ✔ Hogere betrouwbaarheid

Zo gebruik je vinkjes juist niet:

Gisteren ging ik ✔naar de cinema (nu heb ik verdorie dit ✔ liedje in mijn hoofd).

Gebruik je vinkjes dwars door een tekst heen, dan werkt dit erg storend. Als checklist of in een lijstje vergroten vinkjes de betrouwbaarheid. Het is dus even afwegen waar en wanneer je het vinkje gebruikt.

Groene vinkjes en Meta description

Je ziet het steeds vaker: de groene vinkjes in meta description. Soms zien de vinkjes er zwart, blauw of wit uit. De kleur is afhankelijk van het systeem dat je hebt. Een vinkje in de meta description valt extra op. De kans is groter dat iemand op jouw artikel (website) klikt.

Toch moet je een beetje opletten met (overmatig) gebruik van vinkjes in de meta omschrijving. Klikken mensen te snel en vinden ze je website niet interessant, dan zijn ze net zo snel weer weg. Je hebt hierboven al kunnen lezen hoe dit de bezoektijd en hiermee de kwaliteit van jouw website verlaagt. Denk dus goed na of een vinkje in de meta description wel zo verstandig is.

Hoe typ je een groen vinkje?

Je werkt met Word of OpenOffice (document), e-mail of website (CMS-of HTML). Hoe typ je een groen vinkje?

Op het toetsenbord van je pc of laptop werkt dit door de toetsencombinatie Alt + 10003. Er verschijnt dan een licht vinkje. Wil je een zwaar vinkje, kies dan voor de toetsencombinatie Alt + 10004.

Werkt de toetsencombinatie niet? Zorg dat je het numeriek toetsenbord gebruikt. Het numeriek toetsenbord vind je aan de rechterzijde. Soms moet je dit toetsenbord eerst activeren. Druk op de toets num lock. Hiermee wissel je tussen numerieke invoer en navigatietoetsen.

Hoe typ je een vinkje op de smartphone? Niet. Wil je een vinkje in een tekst plaatsen, dan maak je gebruik van een emoji.

Verschillende soorten vinkjes

Wist je dat er verschillende soorten vinkjes zijn? Je hebt dikke en dunne vinkjes maar ook zwarte, groene en blauwe. Mogelijk komen er in de toekomst nog meer van dit soort vinkjes bij. Houd er rekening mee dat niet iedereen alle vinkjes kan zien.

Of dit zichtbaar is hangt af van het apparaat van de gebruiker. In sommige gevallen is er niets zichtbaar maar ziet diegene alleen een code, letter of vreemd symbool staan. Hoe dit kan? Omdat je in feite geen emoji maar een commando verstuurt dat de emoji op het systeem activeert. Heeft de ontvanger niet dezelfde emoticons geïnstalleerd, dan kan deze ook niet geactiveerd worden en ziet alleen de code van het commando staan.

Alle vinkjes op een rij

Wil je een vink in een tekst plaatsen? Hieronder vind je de meest voorkomende vinkjes. Let op: het kan dus best zijn dat je een bepaald vinkje niet ziet, omdat deze niet op jouw systeem geactiveerd is. Of dat deze er bij jou anders uitziet.

  • ☑️

Zie je niet alle vinkjes of lijken er een paar op elkaar? Kijk dan naar de afbeelding: dit zijn dezelfde vinkjes (in dezelfde volgorde).

Ik kan geen vinkje typen

Kun je geen vinkje typen, kopieer dan een bestaand vinkje, bijvoorbeeld vanuit het overzicht hierboven. Plak het vinkje vervolgens in de tekst. Kopiëren en plakken op desktop pc doe je met de muis: selecteer het vinkje, klik op de rechtermuis en kies voor kopiëren. Vervolgens de cursor in een tekst plaatsen, weer rechtermuisknop en kies voor plakken

De sneltoets voor kopiëren is ctrl C, voor plakken gebruik je de sneltoets ctrl V.

Wil je via je smartphone vinkjes kopiëren en plakken? Selecteer het vinkje en houd deze iets langer ingedrukt. Tik nu op de optie kopiëren of klembord. In sommige gevallen moet je het symbool met de twee documenten aantikken. Plakken doe je door op de juiste plaats te tikken en dit weer eventjes vast te houden. Vervolgens verschijnt de optie plakken of tik je op het symbool met het klembord.

Hoger in Google of, net als deze website, bovenaan staan? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven