Aantal online marketingbureaus Nederland

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Altijd al het aantal online marketingbureaus Nederland willen weten? Bekijk de laatste cijfers en trends. Ook ontdek je hoe een digitaal en online marketing bureau werkt.

Marketing bureau of SEO specialist

Je zou denken dat er een verschil is tussen een marketingbureau of SEO specialist. Dat klopt ook. Een online marketing bureau biedt diensten aan waardoor je meer bezoekers en omzet behaalt. De SEO specialist of het zoekmachine optimalisatie bureau richt zich op het optimaliseren van websites via de organische zoekresultaten.

Het marketingbureau biedt dus veel meer diensten aan. Dit zijn naast SEO ook SEA, social media marketing, e-mailmarketing, conversie optimalisatie en nog veel meer.

Aantal online marketingbureaus Nederland

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vaak worden zoekmachineoptimalisatie bureaus of SEO specialisten (zzp’ers) ook tot de online marketingbureaus berekend. Dit kan een vertekend beeld van het aantal online marketingbureaus Nederland geven. Het is maar net waar je de grens legt.

Kijk je naar de standaard bedrijfsindeling (SBI) dan valt het online marketingbureau onder een van deze categorieën:

 • Markt- en opinieonderzoek bureaus
 • Reclamebureaus
 • Reclame- ontwerp- en adviesbureaus
 • Overige specialistische zakelijke dienstverlening

Doordat marketingbureaus onder verschillende categorieën kunnen vallen is het lastig om het aantal online marketingbureaus in Nederland te bepalen. Hieronder volg toch een indicatie.

Cijfers 2021/ 2022

In de periode 2020 zijn er zoveel bedrijven actief:

 • Markt- en opinieonderzoek bureaus: 7500 – 7800
 • Reclamebureaus: 7200 – 7500
 • Reclame- ontwerp- en adviesbureau: 19.175 – 20.500
 • Overige specialistische zakelijke dienstverlening: 24.500 – 26.000

De exacte cijfers liggen tussen bovengenoemde cijfers in, omdat bedrijven zich vaak weer in – en uitschrijven.

Aantal online marketingbureaus Nederland volgens Google

Er is nog een methode om achter het aantal online marketingbureaus in Nederland te komen: google. Dit is de meest gebruikte zoekmachine wereldwijd. In Nederland start meer dan 90% van de zoekopdrachten via Google. Daarom is het goed om te kijken hoeveel marketingbureaus en zoekmachine optimalisatie bureaus er in Google vindbaar zijn.

Het aantal zoekresultaten zegt niets over het aantal online marketingbureaus. Dit komt omdat veel websites over een online marketing bureau schrijven zonder dat ze er zelf een zijn. Toch zie je aan de zoekresultaten wel hoe populair iets is. Dit zijn het aantal zoekresultaten per zoekopdracht:

 • Online marketing bureau: 228 miljoen
 • Zoekmachine optimalisatie bureau: 261.000
 • SEO specialist: 80,9 miljoen
 • SEO Expert: 140 miljoen

Hoeveel marketingbureaus zijn er in Google vindbaar? Google toont in ieder geval 380 (online) marketingbureaus.  Dit betekent dat er minimaal 380 online marketingbureaus zijn. Google toont minder SEO specialisten, een gedeelte van de zoekresultaten betreft vacatures.

Schatting van het aantal online marketing bureaus

Alle cijfers kunnen we tegenover elkaar zetten. Er zijn namelijk marketingbureaus die bovenaan in Google staan, maar ook bureaus die niet vindbaar zijn in zoekmachines. Bij dit laatste mag jij trouwens afvragen of je hier wel je diensten wil afnemen. Dan zijn er nog kleine online marketingbureaus of SEO specialisten die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze vind je dus niet in de cijfers van het CBS terug en waarschijnlijk ook niet in zoekmachines. Laat ik dan toch maar een schatting maken

Aantal online marketingbureaus Nederland: tussen de 5000 en 15.000

Vind je dat veel? Valt wel mee, naar schatting zijn er tussen de 18.000 en 30.000 tekstschrijvers in Nederland.

Trends binnen online marketing

Er is een duidelijke verschuiving te zien van offline naar online. Dit verklaart de groei van online marketing marketingbureaus Dit staat er de komende tijd te wachten:

 • Kunstmatige intelligentie
 • Blockchain
 • Voice search (spraakgestuurde zoekopdrachten)
 • Social media marketing
 • Online winkelen

Wie deze trends in de gaten houdt kan hier goed op inspringen. Het betere online marketingbureau houdt rekening met deze trends en ontwikkelingen. Bekijk ook het artikel beste online marketingbureau.

Moet ik een marketing bureau inhuren?

Wanneer huur je een marketingbureau of een SEO specialist in? Het inschakelen van een marketingbureau is in de volgende situaties gewenst:

 • Je hebt groeipotentie
 • Je wil een bannercampagne inzetten
 • Je wil je online zichtbaarheid vergroten

Wees voorzichtig met een zoekmachine optimalisatie bureau met SEO garantie

Sommige online marketingbureaus of SEO specialisten bieden SEO garantie. Wanneer jouw website niet hoger in Google verschijnt krijg je óf je geld terug of de SEO specialist blijft zich inspannen. Kijk wel uit met dit soort SEO garantie claims. Weliswaar betaal je niks, maar je website kan wel met een Google penalty achterblijven. Dit gebeurt vooral wanneer het online marketingbureau of de SEO-specialist black hat SEO toepast. Dit zijn SEO technieken die Google afstraft.

Geen zoekmachine optimalisatie bureau maar een SEO tekstschrijver

Wist je dat je ook een SEO tekstschrijver kunt inhuren? Deze creëert SEO webteksten. Dit zijn teksten, artikelen of blogs die beter in Google gevonden worden. Met de juiste SEO teksten is het mogelijk om hoger in Google te verschijnen zonder dat je andere SEO technieken toepast. Om eerlijk te zijn richt ik mij alleen maar op SEO teksten en sta hier hoog mee in Google. Zonder andere SEO technieken, dus het werkt!

Wil je een SEO tekstschrijver inhuren? Neem vrijblijvend contact op.


Wat is een marketingbureau?

Een marketingbureau houdt zich bezig met het zichtbaar maken van websites en webshops. Meer lees je in het artikel wat doet een marketingbureau.

Welk online marketingbureau kiezen?

Er zijn in Nederland heel wat marketingbureaus actief. Kies altijd voor een bureau dat zelf hoog in Google staat, bijvoorbeeld online marketing Amsterdam.

Wat is het beste online marketingbureau?

We hebben een top 10 beste online marketingbureaus gemaakt, die top tien lees je hier.

Is een SEO tekstschrijver iets anders dan een marketingbureau?

Ja, een SEO tekstschrijver houdt zich alleen met content bezig. Veel marketingbureaus huren een SEO tekstschrijver in.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven