Aanspreking motivatiebrief of sollicitatiebrief

Bijgewerkt: 7 augustus 2023

Wanneer je solliciteert voeg je vaak een begeleidende brief aan je cv toe. Dit noem je een motivatiebrief. Juist deze brief is belangrijk, want het geeft details over je ervaring en vaardigheden.

Het is belangrijk om de juiste aanspreking voor de motivatiebrief te kiezen. De meest gebruikelijke aanhef is formeel en persoonlijk.

Het verschil tussen aanspreking en aanhef

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het maakt niet uit of je het aanspreking of aanhef noemt, het betekent hetzelfde. Het is een formulering waarmee jij je tot de geadresseerde richt. In dit geval de recruiter.

Er zijn verschillende manieren om iemand aan te spreken. Formeel of informeel, persoonlijk en zelfs zeer intiem. Waar je voor kiest bepaalt de sociale afstand. Hoe verder deze afstand, hoe onpersoonlijker het wordt. Maar het kan zelfs beschamend zijn, denk maar eens aan een aanspreking in een motivatiebrief zoals ‘Liefste Cindy’.

Het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief

Sommigen denken dat je een aanhef ook in een sollicitatiebrief gebruikt. Maar wanneer je weet wat een sollicitatiebrief is, dan herzie je deze gedachte.

Een sollicitatiebrief is een document dat een gedetailleerd overzicht van je vaardigheden en ervaringen toont. Je kunt ook van curriculum vitae (cv) spreken.

Een motivatiebrief is een begeleidende brief. Deze voeg je bij het solliciteren aan je cv toe. In de motivatiebrief geef je aan waarom je geïnteresseerd bent in de vacature. Je geeft details over je ervaring, opleidingen, vaardigheden en doelen.

Aanspreking motivatiebrief: de opties

Het is dus niet de bedoeling dat je in je sollicitatiebrief een aanhef of aanspreking gebruikt. Maar wel in de motivatiebrief.

Het beste is om voor een formele aanhef te kiezen. Formeel betekent zakelijk of officieel. Informeel is niet zakelijk. Je gebruikt een informele aanhef wanneer de brief binnen de privésfeer thuishoort.

Je gaat dus voor een formele aanspreking, dat is alvast duidelijk. Formeel wil niet zeggen dat je flink wat afstand neemt. Je kunt dan wel een formele aanspreking in de motivatiebrief gebruiken, de inhoud kan juist weer richting het informele gaan.

Je moet bedenken dat de aanspreking het eerste is dat recruiters te zien krijgen. Wanneer je de brief begint met hallo, hoi of lieve, dan moet je niet verwachten dat de recruiter bereid is om door te lezen.

Ik laat je nu wat verschillende opties zien om voor de juiste aanspreking te kiezen.

Tips

  1. Focus op relevante details van je achtergrond, vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de positie waarvoor je solliciteert.
  2. Laat je enthousiasme voor de functie en het bedrijf duidelijk naar voren komen.
  3. Beschrijf hoe jouw vaardigheden en ervaring kunnen bijdragen aan het succes van het team of de organisatie.
  4. Vermeld specifieke details over het bedrijf of de rol om te laten zien dat je moeite hebt gedaan om je te informeren.
  5. Eindig je brief met een actiegerichte zin, zoals een gesprek inplannen.

Als je de naam van de ontvanger weet

In sommige vacatures staat de naam van de recruiter vermeld. Dat is handig want zo weet je aan wie je de brief richt. Bovendien kun je het dan wat persoonlijker maken. De meest logische keuze voor een formele aanspreking met een persoonlijk karakter:

  • Geachte heer Pietersen
  • Geachte mevrouw Driessen

Alleen de voornaam is bekend

Sommige bedrijven houden van een informele benadering. Dit zie je bijvoorbeeld in de vacaturetekst terug, die is losjes en soms met humor geschreven. De recruiter wordt alleen bij zijn of haar voornaam benoemd.

Het is dan gek om zoiets als ‘geachte Karel’ te schrijven. Juist omdat ze alleen de voornaam van de recruiter bekendmaken, kun je ervan uitgaan dat ze liever een informele aanspreking zien. In dit geval kies je beter voor ‘beste Karel’ kiezen. Oké, dit kan voor jou wat onwennig aanvoelen. Maar het is belangrijk om je aan de wensen van de recruiter aan te passen.

Wanneer het toch onprettig aanvoelt om op deze manier te solliciteren, kun je het ook in het midden laten. Kies in dit geval voor geachte mevrouw of geachte heer, waarbij je helemaal geen naam noemt.

Naam onbekend

Dit laatste geldt dus ook voor situaties waarbij de naam onbekend is. Zet bovenaan je motivatiebrief de volgende aanspreking:

  • Geachte heer
  • Geachte mevrouw
  • Geachte heer of mevrouw

Dit laatste doe je wanneer niet alleen de naam maar ook het geslacht onbekend is. Moet je nog rekening houden met genderneutrale personen? Dat kan, kies in dit geval voor ‘geachte lezer’. Misschien niet de beste keuze voor een motivatiebrief, maar zeker aan te raden wanneer je bijna zeker weet dat het om een genderneutraal persoon gaat. Hoewel zoiets zelden in een vacaturetekst staat.

Gericht aan meerdere personen

Het kan natuurlijk ook dat de brief gericht is aan meerdere personen of een groep. Dan zou je de volgende formele aanhef kunnen gebruiken:

  • Geachte dames en heren
  • Geachte directieleden

Bij een sollicitatie gebruik je dit niet zo snel. Toch kan het voorkomen dat je de brief aan meerdere personen richt. Ook bij een open sollicitatie kan het voorkomen dat je een brief aan meerdere personen of een groep schrijft.

Informele aanspreking

Ondanks dat het advies luidt om een formele aanspreking te gebruiken, kan een informele aanhef soms passender zijn. Bijvoorbeeld wanneer je al enige tijd contact met de recruiter of werkgever hebt. Bij een informele aanspreken is het belangrijk dat je toch beleefd blijft. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

  • Beste mevrouw Driessen
  • Beste Theo

Door gebruik te maken van de achternaam creëer je wat afstand. Maar wanneer jullie veel contact hebben en jullie spreken elkaar bij de voornaam aan, is het toegestaan om zoiets als ‘beste Theo’ te gebruiken.

Soms wordt een dubbele aanspreking gebruikt. Het is een mix van een formele en een informele aanhef. Dit plaats je dan onder elkaar:

Geachte mevrouw Driessen,
beste Cindy

Waarom zou je dit doen? Omdat je formeel begint, maar aangeeft dat de brief informeel is. Dan weet de ontvanger wat hem of haar staat te wachten.

De volgende aansprekingen zijn ook informeel, maar niet geschikt voor een motivatiebrief:

  • Hallo Cindy
  • Hoi Theo
  • Dag Johan
  • Hi Karel

Welke aansprekingen je nooit moet gebruiken

Je kunt verkeerde keuzes maken. De volgende aansprekingen moet je nooit in een motivatiebrief gebruiken:

  • Liefste Cindy
  • Lieve Theo
  • Mijne heren
  • L.S. (lectori salutem)

Nog enkele voorbeelden

Hieronder vind je goede voorbeelden voor een aanspreking motivatiebrief.

  • Geachte mevrouw Jansen,
  • Beste meneer De Vries,
  • Geachte mevrouw Wang,
  • Beste meneer Johnson,

Zoals je ziet zijn ‘geachte’ en ‘beste’ de meest veilige keuzes.

Een motivatiebrief laten schrijven

Vind je het moeilijk om een motivatiebrief te schrijven? Laat mij jou hierbij helpen. Naar aanleiding van je cv (indien je deze klaar hebt) schrijf ik een pakkende motivatiebrief. Heb je nog geen cv, dan bespreken we vooraf de mogelijkheden.

Een motivatiebrief laten schrijven hoeft niet duur te zijn. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan, of kijk op de pagina ‘prijzen’ voor een indicatie.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven