Schrijf een ijzersterke sollicitatiebrief

Bijgewerkt: 11 januari 2023

Je cv vertelt je wie je bent en waar je sterke punten liggen. De sollicitatiebrief is de begeleidende brief die vaak de doorslag geeft. Een sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of geen uitnodiging voor een gesprek.

Een ijzersterke sollicitatiebrief schrijven is best lastig. Al helemaal wanneer je bedenkt dat er meerdere sterke kandidaten zijn. Hoe onderbouw je je motivatie en laat je zien dat jij de meest geschikte kandidaat bent? Schrijf een ijzersterke sollicitatiebrief met onderstaande tips.

Cv of sollicitatiebrief: wat is belangrijker

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De een vindt de cv het belangrijkst, de ander is van mening dat de sollicitatiebrief de doorslag geeft. Een goede sollicitatie bestaat uit beiden. Je cv geeft een duidelijk overzicht van wie je bent, wat je doet en wat je kunt. In de sollicitatiebrief geef je je motivatie weer. Dit onderbouw je met sterke argumenten.

Tips voor het schrijven van een ijzersterke sollicitatiebrief

Het schrijven van een cv is voor de meesten vrij makkelijk. Het is niets anders dan een opsomming van opleidingen, werkervaring, hobby’s en andere belangrijke zaken. De brief die dieper ingaat op je persoonlijkheid, motivatie en argumenten noem je de sollicitatiebrief of de motivatiebrief. Moeite om deze te schrijven? Niet met onderstaande tips.

Aandacht van de lezer trekken

Het is belangrijk om direct de aandacht van de lezer te trekken. Doe je dit niet dan wordt je sollicitatiebrief al snel aan de kant geschoven. Dit gebeurt zeker wanneer er tientallen sollicitaties binnenkomen.

Voorkom dat je overdreven formeel schrijft. Het maak je brief onaantrekkelijk. Gebruik korte en heldere zinnen zonder al te moeilijke bewoordingen. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent.

Begin met het bedenken van een pakkende openingszin. Juist die eerste zin trekt de aandacht waardoor de recruiter verder wil lezen. Laat zien dat je de moeite hebt genomen om op de vacature te reageren. Je enthousiasme moet in de inleiding doorklinken.

Waarom je de ideale kandidaat bent

Schrijf een ijzersterke sollicitatiebrief waarbij je zeker aangeeft waarom jij die een ideale kandidaat voor de job bent. Bijvoorbeeld omdat dit een functie is die perfect bij je past. Leg ook uit waarom dit zo is. Denk hierbij aan opgedane werkervaring, opleidingen of omdat dit aansluit bij je hobby’s of interesses.

Dat je de ideale kandidaat bent moet vooral overtuigend overkomen. Vind daarom een goede balans tussen eerlijkheid en een beetje bluffen. Overdrijf het zeker niet, daar prikt de recruiter doorheen.

Vertrouw op je eigen kwaliteiten en kennis

Laat doorschemeren dat je met je kwaliteiten en kennis meerwaarde voor het bedrijf biedt. Dat is wat je nieuwe werkgever wil zien. Wees ook trots op wat je tot nu toe bereikt hebt. Daar mag je best iets over vertellen.

Het is niet zo dat je met een te groot ego moet pochen of naast je schoenen moet lopen, daar houden werkgevers niet van. Maar wanneer je laat zien dat je veel zelfvertrouwen hebt dan is dit zeker een pluspunt.

Vragen om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek

De lezer moet het verlangen krijgen om kennis te maken. Daarom is de inhoud van de sollicitatiebrief zo belangrijk. Denk je dat je een ijzersterke sollicitatiebrief hebt neergezet? Vraag dan om een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Nog een aantal extra tips

Met bovenstaande tips moet het zeker lukken om een zeer goede sollicitatiebrief te schrijven. Mocht je vastlopen dan is het altijd verstandig om hulp te vragen. Laat iemand anders naar de brief kijken en zijn of haar mening hierover geven. Desgewenst laat je de sollicitatiebrief door een professional schrijven.

Hieronder nog wat extra’s tips om de meest perfecte sollicitatiebrief te maken.

  • Weet wat je motivatie is. Zeggen dat je solliciteert omdat je anders je schulden niet af kan betalen is niet de beste motivatie. Wees duidelijk en enthousiast, dat komt veel beter over dan dat je alleen maar met klachten ontloopt. Weet dus waarom je op de baan solliciteert en zorg dat de recruiter of werkgever hier enthousiast van wordt.
  • Onderzoek naar wie je schrijft. In je aanhef ‘geachte mevrouw’ zetten terwijl de recruiter een man is komt onzorgvuldig over. Meestal staat er in de vacature naar wie je moet reageren. Spreek diegene altijd met zijn of naam aan. Dit komt veel persoonlijker over.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven