Een 301 redirect in WordPress maken

Bijgewerkt: 28 augustus 2023

Een 301 redirect is een permanente omleiding op je website. Het voorkomt dat bezoekers op een niet-bestaande pagina uitkomen. 301 omleidingen zijn perfect voor het reorganiseren van oude inhoud of het repareren van gebroken links.

Omleidregels zijn belangrijk om de gebruikservaring van je site te verbeteren. Hierdoor scoor je ook nog eens hoger in de organische zoekresultaten. In dit artikel lees je alles over 301 redirects in WordPress maken.

Redirect 301 versus 302

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een redirect 301 en 302. 301-omleidingen zijn permanent. Je gebruikt het wanneer je een webpagina of een blog blijvend van locatie verandert. Gaat het om een tijdelijke verplaatsing, dan stel je een 302-omleiding in. Bijvoorbeeld omdat je de pagina in de toekomst terug naar de oorspronkelijke URL plaatst.

Ik bespreek hoe je een 301 redirect in WordPress maakt, maar deze werkwijze geldt natuurlijk ook voor 302 redirects.

Waarom heb je een 301-omleiding nodig?

Je wil niet dat bezoekers op niet-bestaande pagina’s uitkomen. Wanneer dit gebeurt raken ze teleurgesteld en verlaten ze je website. Dit betekent een verlies aan bezoekers en mogelijk ook aan inkomsten of omzet.

Er is nog een reden om omleidingen te gebruiken. Wanneer je pagina niet door zoekmachines wordt gevonden, beïnvloedt dit je SEO. Het gevolg is dat je lager gaat ranken. Dit kan van invloed zijn op enkele pagina’s, maar ook op de gehele website. Dit laatste gebeurt wanneer de gebruikservaring op de gehele website slecht is.

Als er veel gebroken links op je site staan, verlies je waardevolle backlinks. Ook dit heeft invloed op SEO, bijvoorbeeld door verlies van domeinautoriteit. Door verkeer van de oude pagina naar de nieuwe pagina over te brengen, blijft je autoriteit en zoekwoordrangschikking behouden.

Handleiding 301 redirects in WordPress maken

Er zijn verschillende manieren om een redirect aan te maken. Dit kan middels een speciale plug-in voor WordPress. Hierbij heb je keuze uit een aantal goede plug-ins. Daarnaast is het mogelijk om handmatig 301-omleidingen te maken, hierbij moet je toegang hebben tot het .htaccess bestand.

Hieronder vind je uitleg over de verschillende methoden.

Redirection- plug-in

Deze methode is het makkelijkst. Je installeert een gratis plug-in en stelt omleidingen in, zonder enige technische kennis. Tijdens de installatie kom je iets van een API-sleutel tegen, maar deze stap is niet van belang. De plug-in test automatisch de Rest-API. Niks om je zorgen over te maken.

Het grootste voordeel van de Redirection- plug-in is dat je heel eenvoudig omleidingen instelt. Maar hij houdt ook bij wanneer je zelf URL’s aanpast, en maakt dan automatisch omleiding.

Een nadeel van deze plug-in is dat hij iets vertragend is. Deze vertraging is minimaal en de meeste gebruikers ondervinden hier geen hinder van. Maar wanneer je snelle omleidingen gewend bent, kun je wel het verschil merken.

  • Ga op je WordPress dashboard naar het gedeelte ‘Plugins’
  • Kies voor ‘Nieuwe plug-in’
  • Zoek naar Redirection
  • Installeer en activeer de plug-in
  • Ga naar Tools > Redirection
  • Klik op ‘Setup starten’
  • Tip: vink alle functionaliteiten aan
  • Klik op Continu
  • Klik op ‘Finish/Voltooi’

Een 301-redirect maken doe je door in het menu, onder ‘Gereedschap’ voor Redirection te kiezen. Klik op ‘Ad New’. Voer in de bovenste balk de oude URL in. Vervolgens in de onderste balk de nieuwe URL. De overige instellingen kun je gewoon zo laten staan (Excact match in any order).

Je hebt eventueel de mogelijkheid om, in plaats van een 301-redirect, voor een 302- of een 304-omleiding te kiezen.

Simple 301 Redirects als plug-in

De tweede methode is gebruik maken van de Simple 301 Redirects plug-in. Ook deze is gratis te gebruiken. Je hoeft alleen maar de juiste plug-in te vinden, installeer hem en activeer hem. Zodra je dit hebt gedaan kun je direct beginnen met het toevoegen van nieuwe 301 omleidingen.

Deze plug-in is erg gebruiksvriendelijk, maar ook heel basic. Dit betekent dat er geen extra functionaliteiten bij zitten.

All in One SEO (AIOSEO) WordPress-plug-in

Een zeer populaire WordPress plug-in voor SEO is de ‘All in One SEO’ (AIOSEO). Deze plug-in helpt je met SEO optimalisatie, lokale SEO, Rich Snippets, integratie van sociale media en natuurlijk redirects maken. Het is een zeer populaire plug-in die al meer dan 3 miljoen keer is gedownload.

Het is helaas geen gratis plug-in. Je betaalt vanaf $ 99 per jaar. Vanwege de hoge prijs en de vele functionaliteiten is hij alleen aan te raden voor populaire websites. Als kleine website zul je er niet zo snel gebruik van maken. En wanneer je hem alleen wil gebruiken om 301 redirects in WordPress te maken, dan is dit weggegooid geld.

Via het .htaccess-bestand

Gebruik maken van een plug-in is erg gebruiksvriendelijk. Maar wanneer je veel plug-ins installeert, kan dit je website vertragen. Bovendien kunnen de omleidingen zelf ook vertraagd raken.

Om dit soort problemen voor te blijven, is het ook mogelijk om een 301-redirect via het .htaccess-bestand aan te maken. Doe dit wanneer je niet zoveel omleidingen in hoeft te stellen. Gaat het om flink wat redirects dan is een plug-in toch een betere keuze.

Je moet toegang hebben tot het .htaccess-bestand. De oude methode is om via FTP verbinding te maken met de server. Tegenwoordig is het veel makkelijker om via de ingebouwde File-manager tool van cPanel, toegang te krijgen. Bij de meeste hostingproviders werk je eenvoudig vanaf het cPanel. Weet je niet hoe dit moet, neem dan contact op met je hostingprovider of lees de documentatie door.

Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe je een 301-redirect via het .htaccess-bestand maakt.

  • Log in op cPanel
  • Ga naar de File-manager tool
  • Kijk in de hoofdmap van je site, daar moet het .htaccess-bestand staan (indien dit niet het geval is, laat ik je straks zien hoe je dit bestand zelf aanmaakt en naar je website uploadt)
  • Open het .htaccess-bestand
  • Maak er een back-up van (voor de zekerheid)
  • Voeg de 301-omleidingscode onderaan het bestand toe
  • Sla het bestand op

Dit is de omleidingscode:

Redirect 301 /oud-pagina https://www.example.com/nieuwe-pagina

Uiteraard vervang je de voorbeeld URL’s voor de juiste URL’s. Controleer de werking van de omleiding altijd.

Je kunt via het .htaccess-bestand ook je volledige website omleiden, bijvoorbeeld omdat je gebruik maakt van een andere domeinnaam. Zo stel je de gehele omleiding van je domeinnaam in:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www\.)oudesite\.com$ [NC]
RewriteRule ^ http://newsite.com%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Ook nu weer is het belangrijk om de omleiding te testen. Wanneer je ook maar één ding verkeerd zet, werkt je site niet meer.

Een .htaccess bestand maken

Zie je geen .htaccess bestand in de hoofdmap van je website staan? Dit gebeurt vooral bij nieuwe websites, waarbij het bestand nog niet is aangemaakt. In dit geval moet je dit zelf even doen. Ik heb voor jou een handleiding gemaakt om zelf een .htaccess bestand aan te maken.

  • Gebruik een teksteditor zoals Kladblok (Windows), TextEdit (macOS), Notepad++ (Windows).
  • Open de teksteditor en maak een nieuw bestand.
  • Voeg de gewenste configuratie-instructies toe aan het bestand. Bijvoorbeeld de 301-redirect.
  • Sla het bestand op met de naam “.htaccess” (zorg dat er geen extra extensie zoals .txt wordt toegevoegd).
  • Kies “Alle bestanden” als het type opslaan.
  • Plaats het .htaccess-bestand in de hoofdmap van je website op de webserver.

Controleer of de wijzigingen die je hebt aangebracht in het .htaccess-bestand correct werken op je website. Zo niet, moet je de configuratie aanpassen en het bestand opnieuw uploaden. Wanneer het .htaccess bestand eenmaal in de hoofdmap staat, hoef je niet continu een nieuw bestand aan te maken om iets toe te voegen. Je werkt gewoon in het bestaande .htaccess bestand.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven