Beste SEO plug-in voor WordPress

Bijgewerkt: 23 augustus 2021

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is onmisbaar, het zorgt voor meer verkeer naar je website. Steeds meer websites worden op WordPress gebouwd. Met behulp van de beste SEO plug-in voor WordPress werk  je online zichtbaarheid. De plug-in helpt je namelijk met de juiste zoekwoorden en het creëren van metatags.

7 beste SEO plug-ins voor WordPress

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Bijna iedere webmaster weet wat SEO is maar vindt dit lastig om toe te passen. Sommige zaken kun je beter uit handen geven, bijvoorbeeld het creëren van SEO teksten. Of ingewikkelde technische optimalisatie, ook zo’n dingetje. Gelukkig hoef je niet alles uit te besteden en kun je een hoop kosten besparen. Middels de beste SEO plug-in voor WordPress regel je bepaalde zaken zelf.

In dit artikel vind je een overzicht van de 7 beste SEO plug-ins, speciaal voor WordPress websites. Alle vermelde plug-ins zijn gratis in gebruik.

1. Yoast SEO

De is absoluut de beste SEO WordPress plug-in, het is ook nog eens een van de meest populaire tools. Yoast is inmiddels meer dan 310 miljoen keer gedownload. Ruim 15% van de top miljoen websites wereldwijd maakt gebruik van Yoast SEO. Leuk om te weten: de Nederlander Joost de Valk heeft deze plug-in in 2007 uitgebracht.

Het voordeel van Yoast SEO is dat het heel gebruiksvriendelijk (en gratis) is. Dankzij deze plug-in creëer je een meta titel, metabeschrijving, canonieke URL maar krijg je ook ondersteuning bij het schrijven van blogs. Middels gekleurde bolletjes zie je hoe SEO-vriendelijk een blog of tekst is.

Kanttekening: neem die suggesties niet al te serieus. Het is echt geen probleem wanneer enkele van je teksten op rode bolletjes stuiten, uit de praktijk blijkt dat ook deze teksten goed in zoekmachines scoren. Het gaat uiteindelijk om de totale inhoud. De Yoast SEO plug-in is niet geavanceerd genoeg om de complete tekst te beoordelen. Voor de rest heeft hij heel veel praktische functionaliteiten. Bijvoorbeeld het aanmaken van een XML Sitemap of ondersteuning voor de no-index inhoud.

2. All in One SEO Pack

Ben je geen grote fan van Yoast SEO dan kom je bij All in One SEO Pack uit. Een prima alternatief voor Yoast met bijna dezelfde functionaliteiten. Dat deze tot de beste SEO plug-in voor WordPress behoort zie je vooral aan de effectiviteit terug. Er is ondersteuning voor XML maar ook RSS-sitemaps aanwezig. Bovendien maak je gebruik van schema opmaak, is er ondersteuning voor AMP én API en creëer je canonieke URL’s.

Om het allemaal nog mooier te maken detecteert All in One SEO Pack dubbele inhoud op je website. Ontzettend belangrijk want dubbele inhoud (duplicate content) is slecht voor je SEO. Ook deze plug-in is volledig gratis in gebruik.

3. The SEO Framework

White-hat SEO, dat is waar je focus op moet liggen. Doe niks wat binnen een grijs gebied valt of zelfs verboden is. Google heeft een heel boekwerk van SEO-richtlijnen opgesteld. De meeste webmasters hebben geen tijd om dit allemaal door te lezen en bij te houden. Daarom maak je gebruik van de beste SEO plug-in wanneer je voor white hat SEO gaat: The SEO Framework.

Wat kun je verwachten? Ten eerste is deze SEO plug-in snel, hij vertraagt je website dus niet. Binnen je WordPress omgeving creëer je belangrijke metatags. Deze tags verhogen je positie in zoekmachines niet maar zorgen wel voor een betere klikbereidheid. Dit levert je dus meer websitebezoekers af. Verder krijg je veel verbeterpunten aangereikt zodat je pagina’s beter scoren.

Ook zorgt The SEO Framework voor broodkruimels waardoor zoekmachines automatisch op de hoogte zijn van wijzigingen op je website. Het maakt het ook voor bezoekers makkelijker om je artikelen via social media te delen. De functionaliteiten lijken op die van Yoast, maar dan net weer in een ander jasje. Ook weer gratis en voor niets.

4. SEOPress

Deze SEO plug-in voor WordPress websites is er in een gratis of betaalde versie. Natuurlijk krijg je met de betaalde versie meer functionaliteiten maar het gratis alternatief is ook niet verkeerd. Creëer titels en meta beschrijvingen zoals het jou uitkomt. Ben je als lokaal bedrijf actief dan is SEOPress perfect want het biedt lokale SEO aan.

Andere functionaliteiten zijn XML sitemaps (ook voor Google News), broodkruimels, omleidingen en 404 analyseren en beheren maar ook Google Analytics-statistieken in het dashboard bekijken. Verder kun je gebruik maken van optimalisatie voor WooCommerce, vooral belangrijk voor webshopeigenaren.

5. Pretty Links

Verdien je geld middels affiliate marketing? Dan moet je zeker gebruikmaken van de SEO plug-in Pretty Links. Met deze plug-in creëer je korte links en wordt er een nofollow-attribuut aan de links toegevoegd. Zo zien bezoekers niet dat ze worden doorgestuurd naar een andere website. Bovendien voorkom je dat je waarde aan de affiliate links meegeeft.

Ben je ook zo dol op alles wat gratis is? Mooi, want Pretty Links is hartstikke gratis. Van dezelfde maker heb je ook de Rel NoFollow Checkbox plug-in maar hiervoor moet je weer betalen.

6. Google XML-sitemaps

Elke website wordt door zoekmachines geïndexeerd. Soms gaat dit niet snel genoeg of wil je laten weten dat er iets is gewijzigd. Middels een XML Sitemap geef je zoekmachines toegang tot de inhoud en wijzigingen op je website.

Op dit gebied is de Google XML-sitemaps zeker een aanrader. Je genereert automatisch een sitemap waarbij de plug-in zeker niet te zwaar voor je WordPress website is. Maak je al gebruik van de beste SEO plug-in die automatisch een sitemap aanmaakt, bijvoorbeeld Yoast? Dan heb je de Google XML-sitemaps helemaal niet nodig. Dat zou dubbelop zijn.

7. Squirrly-SEO

De laatste in het overzicht beste WordPress SEO plug-in: Squirrly-SEO. Dit is een SEO tool die geschikt is voor beginners en gevorderden. Schrijf je zelf je blogs of wil je deze toch even checken? De plug-in let op door jou ingevoerde zoektermen en bekijkt of deze regelmatig in de tekst voorkomen. Verder kun je een no-index kan linkjes meegeven en maak je ook nog eens gebruik van een concurrentieanalyse.

Overige functies zijn een schema opmaak, integratie van Google Analytics, Robot.txt en XML Sitemap. Je kunt ook gebruik maken van de monitoring van verschillende social mediakanalen. Ook weer vergelijkbaar met veel andere WordPress SEO plug-ins maar goed, het is gratis en ook nog eens gebruiksvriendelijk.

Een website laten maken en/of content nodig? Vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven