11 vragen over SEO/ de SEO tekstschrijver

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

SEO is razend populair. Dat is precies de reden waarom er zoveel vraag is naar een goede SEO tekstschrijver. Dankzij mijn hoge posities in zoekmachines ontvang ik veel geïnteresseerden. Hierbij komen ook heel veel vragen over SEO of een SEO tekstschrijver voorbij. Hieronder vind je de 11 belangrijkste vragen over zoekmachine optimalisatie.

1. Wat doet een SEO tekstschrijver?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een SEO tekstschrijver houdt zich bezig met SEO oftewel zoekmachine optimalisatie. De tekstschrijver creëert een tekst die de positie van een website in de organische zoekresultaten verbetert. Hiermee valt het werk van een SEO tekstschrijver onder contentmarketing.

Verwar de SEO tekstschrijver niet met de SEO specialist. De tekstschrijver houdt zich alleen met het creëren van SEO teksten bezig, de SEO specialist richt zich ook op technische optimalisatie en linkbuilding.

2. Moeten tekstschrijvers SEO kennis hebben?

Er zijn duizenden tekstschrijvers in Nederland en België. Niet iedereen beschikt over dezelfde SEO kennis. Dit hoeft ook niet, veel tekstschrijvers bloggen voor hobbywebsites of schrijven voor printmedia. In deze gevallen speelt SEO geen grote rol (voor printmedia helemaal niet).

Moet een website goed vindbaar zijn in zoekmachines dan is het belangrijk dat de tekstschrijver over SEO kennis beschikt. Ik ga altijd voor het best mogelijke resultaat: een hoge positie in zoekmachines.

3. Welke vaardigheden heb je nodig om tekstschrijver te worden?

Teksten schrijven leer je niet uit een boekje. Een goede tekstschrijver beschikt over de volgende vaardigheden:

  • Creativiteit
  • Kennis van taal en spelling
  • Goede communicatieve vaardigheden
  • Zelfstandig kunnen werken
  • Vooruit kunnen denken
  • Analytisch inzicht

Een tekstschrijver is de boodschapper tussen het bedrijf en de consument of andere bedrijven. Iemand zonder bovenstaande vaardigheden zal moeilijk tekstschrijver kunnen worden.

4. Hoe leer ik SEO schrijven?

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie is een belangrijke toevoeging aan het tekstschrijven voor het internet. Hoe je SEO schrijven leert is een beetje afhankelijk van bestaande kennis en de eigen inzet. Sommige SEO tekstschrijvers leren het zichzelf aan, simpelweg door veel te doen (en net zoveel fouten te maken).

Er zijn ook SEO trainingen of cursussen beschikbaar. Hierbij is het belangrijk om voor een SEO trainer te gaan die bewezen resultaten boekt. Er zijn namelijk ook aanbieders van een online SEO cursus waarin verouderde informatie staat. Zoekmachine optimalisatie is namelijk een kwestie van bijblijven.

5. Wat is een SEO voorbeeld?

Een SEO voorbeeld is niet zomaar te geven. Vaak helpt het om een bepaalde zoekopdracht in Google in te voeren. Bekijk welke websites bovenaan staan en klik op deze zoekresultaten. Zo ontdek je al snel waarom deze websites bovenaan in de zoekresultaten staan. Hiermee krijg je het beste SEO voorbeeld.

Houd er echter rekening mee dat zoekmachines hun algoritme regelmatig wijzigen. Dit kan ertoe leiden dat websites die vandaag op positie 1 staan, morgen ineens naar positie 4 zakken (en andersom).

6. Hoe schrijf ik voor SEO 2021/ 2022?

Schrijven voor SEO 2020/ 2021. Dit doe je door continu de zoekvraag van de websitebezoeker in je achterhoofd te houden. Waar is de doelgroep naar op zoek, wat willen ze weten en wanneer zijn ze tevreden?

Wanneer je kijkt naar websites die bovenin in Google staan dan gaat het vaak om sites met veel maar ook met kwalitatieve content. Teksten bestaan uit minimaal 500 woorden, hebben een pakkende titel, een goede opbouw en opmaak maar bevatten ook belangrijke zoektermen.

7. Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?

Om de SEO van een website te verbeteren zul je vast moeten houden aan de drie pijlers:

  1. Content
  2. Backlinks
  3. Technische optimalisatie

Content is het belangrijkste onderdeel van SEO. Wil je de SEO verbeteren dan pas je bestaande teksten aan en plaats je regelmatig nieuwe teksten of artikelen. Backlinks verzamelen betekent dat andere websites een linkje naar jouw website plaatsen.

Het actief verzamelen van backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd. Let op met betaalde backlinks: Google straft dit af. Wanneer je goede content deelt ontvang je mettertijd gratis en voor niets backlinks. Technische optimalisatie houdt in dat de website mobielvriendelijk is, een snelle laadtijd heeft en een goede navigatiestructuur.

8. Waar moet een SEO tekst aan voldoen?

Een goede SEO tekst voldoet aan de richtlijnen die Google stelt. Deze SEO richtlijnen vind je gewoon online: zoekmachine Google is hier open in. Kort gezegd begint een perfecte SEO tekst met een pakkende titel die gelijk het onderwerp van de tekst beschrijft. De titel is voorzien van een H1 tag, dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om de tekst te scannen.

Verder bevat de SEO tekst een goede opbouw, onderverdeeld in subkoppen en alinea’s. Met opbouw wordt ook de verhaallijn bedoeld: spring niet van de hak op de tak. Natuurlijk bevat de SEO tekst ook de belangrijkste zoekterm, zodat Google begrijpt waar de tekst over gaat. Intern en extern linken vergroot de betrokkenheid van gebruikers, bovendien vinden zoekmachines dit ook prettig.

9. Wat moet je doen voor SEO?

Voor SEO moet je best wel veel doen. Vaak wordt gedacht dat je met een enkele SEO tekst hoog in Google scoort maar zo werkt het niet. Een website moet zich tegenover zoekmachines bewijzen. Dit betekent regelmatig nieuwe content plaatsen, waarbij het ook belangrijk is dat de content van een uitstekende kwaliteit is.

Omdat SEO nog meer handelingen omvat is het vaak lastig om dit allemaal alleen uit te voeren. Veel bedrijven en webmasters huren dan ook een SEO specialist of een SEO tekstschrijver in.

10. Hoe kan ik geld verdienen met SEO?

Aan SEO valt heel wat te verdienen. De concurrentie op het internet blijft maar groeien, dat is ook precies waarom er zoveel vraag is naar SEO specialisten en SEO tekstschrijvers. Professionals met veel verstand van zoekmachinemachine optimalisatie verdienen hier maandelijks honderden tot duizenden euro’s mee.

Geld verdienen met SEO kan ook middels affiliate marketing. Hierbij wordt ingezet op websites met een goede vindbaarheid en gesponserde/ affiliate banners of linkjes op de website zelf. Met een goedlopende website verdien je makkelijk € 2000 of meer per maand. Hierbij is het wel belangrijk dat de website hoog in Google scoort en veel bezoekers ontvangt.

11. Hoe vind ik SEO zoekwoorden?

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste zoekwoorden te bepalen. Bedenk als eerste welke zoektermen relevant zijn voor de branche, niche of het onderwerp. Om de beste SEO zoekwoorden te vinden maak je gebruik van een hulpprogramma. Bekende hulpprogramma’s zijn Ahrefs, Semrush, Ubersuggest of de Google zoekwoorden tool (zoekwoordplanner).

Veel van dit soort hulpprogramma’s zijn gratis in gebruik. Houd er wel rekening mee dat je met een betaalde versie meer mogelijkheden hebt. Bovendien klopt de data niet altijd. Dat merk je wanneer je verschillende zoekwoordentools naast elkaar gebruikt.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven