Woordkunstenaar: mooie en literaire teksten

Bijgewerkt: 10 augustus 2021

Een goede woordkunstenaar vinden is lastig. Professionele woordkunstenaars hebben hier zelfs een masteropleiding met afstudeerrichting woordkunst voor gevolgd. Je wordt dus niet zomaar woordkunstenaar. Vandaag duiken we in de wondere wereld van de woordkunst. Na het lezen van deze blog weet je alles over woordkunstenaars!

Aandachtspunten:
Woordkunstenaar betekenis
Wat doet een woordkunstenaar?
Een woordkunstenaar inhuren

Woordkunstenaar betekenis (woordkunst)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat betekenen de woorden woordkunstenaar en woordkunst? Laten we eerst eens met woordkunst beginnen.

Woordkunst is het op een mooie manier verwoorden van gedachten en emoties

Een woordkunstenaar is iemand die de woordkunst machtig is oftewel beoefent. Denk hierbij aan een woordkunstenaar die werkzaam is als dichter, literator of poëet. Maar ook een tekstschrijver voor het internet of printmedia kan een woordkunstenaar zijn, later meer hierover.

Bekende Nederlandse woordkunstenaars

Woordkunstenaars, je vindt ze wereldwijd. Dit zijn een aantal bekende woordkunstenaars:

  • Bertus Aafjes (Jan Oranje) – 1914-1993
  • Ad den Besten – 1923-2015
  • Jan Arends – 1925-1974
  • Benno Barnard – 1954

Zomaar wat voorbeelden van bekende Nederlandse woordkunstenaars. De lijst is namelijk zeer lang. Nog meer bekende namen van woordkunstenaars, en dit zijn namen waar je vast wel eens van gehoord hebt. Dit zijn Joost van den Vondel, Geert Zomer en Hans Plomp. Ken jij nog een paar Nederlandse woordkunstenaars?

Wanneer we het over tekstschrijvers hebben komen we hier ook een aantal interessante woordkunstenaars tegen. Dit zijn niet zomaar tekstschrijvers of boekschrijvers maar mensen die  informatie, gedachten en emoties op een bijzondere manier verwoorden.

Dit doen woordkunstenaars

Wat doet een woordkunstenaar en hoe herken je diens werk? Een woordkunstenaar heeft een goed taalgevoel. Het gaat hierbij niet alleen om het dichten of rijmen maar ook om de zinsbouw en de voordracht hiervan. Hierbij spelen mimiek, ademhaling en beweging een belangrijke rol.

Je hebt echter ook woordkunstenaars op papier. Dit is een woordkunstenaar die gedichten of teksten op papier (of digitaal) zet zonder ze voor te dragen. Maar dat is nog niet alles, want een woordkunstenaar kan ook goed improviseren met teksten of de Nederlandse taal. Hierdoor kun je óók de tekstschrijver als woordkunstenaar zien.

Zo herken je perfecte woordkunstenaars

Of je nu een ghostwriter voor je boek, een SEO tekstschrijver voor je website of een dichter zoekt: hoe herken je perfecte woordkunstenaars? Deze hebben een aantal bijzondere karaktereigenschappen. Veel van deze eigenschappen zie ik in mezelf terug. Ben ik dan een echte woordkunstenaar? Misschien. Misschien herken je ook wel wat in jezelf. Bekijk hier hoe je een woordkunstenaar herkent.

Een woordkunstenaar is verbaal sterk. Hij of zij praat graag en veel. Hierdoor krijgen anderen het gevoel om niet tegen de woorden op te kunnen. Voor mij herkenbaar, ik krijg altijd te horen dat ik verbaal zeer sterk ben. Heb jij dat ook?

Bijna alle woordkunstenaars kunnen koppig volhouden dat een bepaalde verwoording niet klopt en anders moet. Die koppigheid herken ik wel: het moet en zal verwoord worden zodat het naar mijn idee klopt.

Het laatste woord willen hebben. Niet om een discussie aan te gaan maar omdat een verwoording toch wat anders kan. Check!

Hardop praten. Nodig om de gedachten op een rij te zetten. Vaak praat ik tegen de hond, het broodrooster of de muren. Als ik die gedachte maar op orde krijg.

En, ben jij een woordkunstenaar? Ben je net als ik perfectionistisch wanneer het op spelling maar vooral op het gebruik van woorden aankomt? Zijn we samen woordkunstenaars of ben je juist op zoek naar een woordkunstenaar?

Een woordkunstenaar inhuren

Waar heb je een woordkunstenaar voor nodig? Voor een SEO tekst, een verslag, het schrijven van een boek of het creëren van de mooiste gedichten? Maar let op: een woordkunstenaar kan dit niet allemaal. Woordkunstenaars specialiseren zich op een of twee vakgebieden.

Ik heb me als woordkunstenaar gespecialiseerd op SEO teksten (webteksten), nieuwsberichten/persberichten, productomschrijvingen en eigenlijk alles voor het internet. Zoek je dus een woordkunstenaar voor je website of webshop waarbij je ook nog eens hoger in zoekmachines verschijnt, dan ben ik degene die je zoekt.

Korte uitleg SEO teksten

SEO teksten zijn zoekmachine vriendelijke teksten voor websites. Deze teksten zijn niet voor zoekmachines maar voor websitebezoekers geschreven. De teksten zorgen er dus in eerste instantie voor dat de lezers enthousiast en overtuigd raken en (indien nodig) overgaan tot actie. Maar SEO teksten maken zoekmachines ook duidelijk waar een tekst en een website in zijn geheel over gaat. Dit is op geheel subtiele wijze in de tekst ingebouwd. Daar merk jij als lezer niets van. Dat is het werk van een goede SEO woordkunstenaar.

Wil je meer informatie over het laten schrijven van teksten of de werkwijze? Kijk bij de pagina ‘tarieven en werkwijze’ of neem direct contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven