Waarom blokkeren mensen mij?

Bijgewerkt: 3 mei 2023

Ben je op social media geblokkeerd door iemand? Dat overkomt mij wel eens. En met jou en mij nog miljoenen anderen. Je bent dus niet de enige die geblokkeerd wordt. Maar waarom blokkeren mensen elkaar? Dit heeft met hun zelfbeeld te maken (en dat is echt waar). Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met een laag zelfbeeld een ander, zoals een concurrent of iemand uit het dagelijks leven, heel makkelijk blokkeren.

Gegronde redenen om iemand te blokkeren

Soms zijn er gegronde redenen om iemand te blokkeren. Zo ben ik heel makkelijk in het blokkeren van de zoveelste Zuid-Afrikaan die zich voordoet als notaris, advocaat of miljonair. Je kent het wel, ze verleiden je met een of ander vaag verhaal waarbij je miljoenen euro’s kan ontvangen.

Dit soort mensen moet je direct blokkeren, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar moet je mensen blokkeren die jou het leven zuur maken? En waarom blokkeren anderen jou? Daar ga ik in dit artikel dieper op in.

Mensen zijn sociale wezens

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Social media is leuk omdat mensen hele sociale wezens zijn. We vinden het leuk om met elkaar in contact te komen. Ons netwerk uit te breiden en middels anderen onze eigen groei te stimuleren. Daarom is social media ook zo handig!

Mensen hebben elkaar nodig om hun gevoel van eigenwaarde te bevestigen. Wanneer iemand door anderen genegeerd wordt kan hij last krijgen van onrust, schuld, eenzaamheid en wanhoop. Zo iemand kan daadwerkelijk in een depressie raken. Al helemaal wanneer het een blokkade door een familielid betreft.

Het idee achter iemand blokkeren op social media

Iemand blokkeren op Instagram, Facebook, Twitter of andere sociale media komt overeen met negeren. Je sluit de ander buiten. Dit is een bewuste actie.

Hoe vaak komt blokkeren voor en waarom? In 2019 viel het mij op dat drie concurrerende tekstschrijvers me op social media hadden geblokkeerd. Niet dat ik ooit een aanvaring met ze had, maar ik heb begrepen dat ik een te sterke concurrent voor ze ben. Aldus twee van hen, toen ik er toch eens naar vroeg. Oké dan. Ik vroeg een coach waarom dit is.

“Blokkeren onder ondernemers heeft vaak met concurrentiegevoel te maken. De meeste ondernemers voelen zich vrij zeker over zichzelf en hun business. Maar wanneer je onzeker bent, dan voel je je al snel aangevallen.”

Privé gezien komt blokkeren veel vaker voor. Meestal gebeurt dit door mensen waar je niet zo’n nauwe band mee hebt. Wanneer dit in familiesfeer gebeurt, of onder vrienden, dan is er vaak veel aan voorafgegaan.

In veel opzichten ben je een lafaard als je besluit om te blokkeren in plaats van iemand onder ogen te komen. Je bent bang om rechtstreeks met ze te praten, dus je drukt op blokkeren en gaat verder met je dag.

https://www.lovepanky.com/my-life/reflections/psychology-of-blocking-someone

Je haat het of je houdt ervan

Meestal blokkeren mensen je omdat ze je willen straffen. Je voldoet niet aan hun wereldbeeld. Komt die straf ook aan zoals het bedoeld was? Dat hangt af van de relatie die je met die ander hebt.

Wanneer een tekstschrijver, marketeer of jurist (want over deze onderwerpen deel ik informatie) mij blokkeert, voelt dit niet als straf. Sterker nog, ik voel mij juist machtig. Maar waardoor ontstaat een dergelijk gevoel?

“Het idee dat de ander jou als een sterke concurrent ziet, of zich onzeker voelt, laat jouw zelfvertrouwen groeien.”

Tip: concurrenten zorgen niet voor brood plank. Maak je dus niet druk om concurrenten die jou blokkeren maar voel je hierdoor gesterkt!

Wanneer een klant je blokkeert (één keer meegemaakt) dan kan dit voor twijfels bij jezelf zorgen. Ben je wel een goede ondernemer, is de kwaliteit van je producten of diensten wel voldoende?

Tip: Wil de klant niet over het probleem in gesprek? Bedenk dat het aan de klant ligt, niet aan jou. Je kunt als ondernemer niet iedereen tevredenstellen.

Wanneer een (goede) vriend of een familielid je blokkeert dan komt dit veel harder aan. Het kan voor twijfel, angst, frustratie of woede zorgen. Daarom is het goed om te kijken waarom anderen jou blokkeren.

Tip: laat de situatie een tijdje met rust. Hierdoor kan iedereen zijn emoties verwerken. Kijk na enkele dagen of weken of je voorzichtig toenadering tot je vriend of familielid kan zoeken.

Het ligt niet aan jou (maar soms wel)

Kijk, wanneer je iemand uitscheldt zonder dat hier een duidelijke reden voor is, dan moet je van een blokkade niet vreemd opkijken. Natuurlijk mag je een mening over bepaalde zaken hebben. En je mag ook kritiek ergens op uiten. Maar dit doe je op een respectvolle manier. Dat doe je in ieder geval niet door iemand uit te schelden.

Je mag bijvoorbeeld zeggen dat je vindt dat iemand te veel aandacht zoekt. Dat is jouw mening en je hebt het recht om deze mening te delen. Maar je gaat natuurlijk niet zeggen dat die ‘k*thoe* gvd de aandacht zoekt omdat ze een vuile slet is’. Niet zo netjes!

Maar ik ga ervan uit dat je op een nette manier je mening of kritiek uit. Of misschien heb je helemaal niks gezegd of gedaan maar word je toch geblokkeerd. In deze situaties ligt het echt niet aan jou maar aan die ander. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat mensen die jou blokkeren één of meerdere (psychische) problemen hebben.

Niet in staat om kritiek te ontvangen of om over het probleem te praten

Een van de grootste redenen dat anderen jou blokkeren: ze zijn niet in staat om kritiek te ontvangen en hiermee om te gaan. Of ze vinden het moeilijk om het probleem bespreekbaar te maken. Dan is op de blokkeerknop klikken de weg van de minste weerstand.

Meestal gaat het om mensen die anderen blokkeren die wat verder van hen afstaan. Bijvoorbeeld ondernemers die andere ondernemers blokkeren. Ze voelen zich onzeker en kunnen niet met kritiek omgaan. Of ze hebben moeite dat concurrent hen in de weg zitten, en weten niet hoe ze dit probleem bespreekbaar moeten maken.

In de privésituatie komt dit ook voor. Dan zijn het mensen die jou op social media volgen maar die jij in het echt niet kent. Wanneer je ergens kritiek op geeft dan staan ze gelijk op scherp. Ze willen het gesprek niet aangaan en blokkeren je.

Ego en arrogantie

Sommige blokkers hebben problemen met hun ego of lopen met veel arrogantie rond. Ze denken dat ze goed zijn en dat de ander slecht is. Feitelijk zijn ze blind voor hun eigen fouten. Oftewel: “jij maakt verkeerde opmerkingen of verkeerde keuzes en daarom ben je slecht. Zelf maak ik nooit fouten.”

Deze mensen zijn heel makkelijk in het blokkeren van anderen. Of in dit geval zien ze dit makkelijker wanneer mensen wat verder van hun afstaan. Ondernemers die andere ondernemers blokkeren, mar ook de ondernemer die een klant blokkeert.  Of klanten die geen contact meer met een ondernemer of een bedrijf willen en een blokkade opwerpen.

Privé gezien zijn ego en arrogantie óók de belangrijkste redenen om mensen, die wat verder van je afstaan, ze blokkeren.

De wappies

Dan heb je nog de wappies, een groeiende groep in Nederland maar ook wereldwijd gezien. Dit zijn mensen met stellige beweringen over onderwerpen. Deze beweringen kunnen ze niet (wetenschappelijk) onderbouwen.

Er zijn verschillende theorieën waar wappies mee rondlopen. Opvallend is dat ze deze theorieën heel veel op social media delen. Iedereen die het er niet mee eens is wordt direct geblokkeerd. Ook dit ligt niet aan jou, maar aan de ander. Die ander is namelijk niet in staat om naar de andere kant van het verhaal te luisteren. Hij of zij heeft een tunnelvisie.

Een laag zelfbeeld

In bijna alle gevallen hebben mensen die jou blokkeren een laag zelfbeeld. Of minder zelfvertrouwen. Het is een feit dat mensen met een laag zelfbeeld niet openlijk kunnen zeggen wat ze wel en niet willen. Ook kunnen ze hun voorkeuren maar moeilijk uitdrukken. Daarnaast vinden ze het heel moeilijk om kritiek te ontvangen en hiermee om te gaan.

Mensen met een hoog zelfbeeld zijn assertief. Ze hebben een duidelijke mening en durven die ook te uiten. Daarnaast gaan ze gesprekken aan zonder iemand te blokkeren. Of ze zijn in staat om vervelende opmerkingen naast zich neer te leggen, zonder de ander aan te vallen.

Het mag dus duidelijk zijn dat mensen met een laag zelfbeeld veel sneller een ander blokkeren. Terwijl mensen met een hoog zelfbeeld jouw vervelende opmerking (als je die gemaakt hebt) makkelijker kunnen verwerken. Zonder je op blokkade te zetten.

Dit gebeurt er in het hoofd van de blokker

Dat iemand jou blokkeert gebeurt niet zomaar. Hier gaan een aantal gebeurtenissen aan vooraf. Kijk maar eens wat er in het hoofd van de blokker gebeurt.

Fase 1: “ik merk dat iemand mijn persoonlijkheid in de weg zit. Die persoon heeft kritiek op mij. Of ik merk dat hij of zij beter, sterker, leuker of krachtiger is. Dat maakt mij onzeker.”

Fase 2: “ik houd die persoon in de gaten. Dat doe ik door op de website of social media-accounts van die persoon te kijken. Zo kan ik beoordelen of hij of zij echt een bedreiging voor mij is.”

Fase 3: “ik ben best veel met die ander bezig. Ik stoor me aan zijn of haar gedrag. Eigenlijk vind ik dat die persoon anders dan anderen is. Hieruit kan ik concluderen dat die persoon echt een bedreiging is.”

Fase 4: “omdat die ander als bedreiging wordt beschouwd, is het gerechtvaardigd om actie te ondernemen.”

Degene die jou blokkeert moet dus in zijn hoofd helder krijgen dat het gerechtvaardigd is om jou te blokkeren. Eigenlijk is dit niet gerechtvaardigd want die persoon heeft een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of loopt met een ander probleem rond. Maar door tegen jezelf te zeggen dat de blokkering gerechtvaardigd is, is het ook makkelijker om deze actie te accepteren. Daarom doorloopt een blokker bovenstaande vier fases.

Narcisten, sociopaten en psychopaten

Er is nog een laatste groep mensen dat heel makkelijk tot blokkade overgaat. Ik bespreek dit als laatste omdat het voor sommigen een gevoelig onderwerp kan zijn.

Narcisten vinden zichzelf erg belangrijk. Dit uit zich door egoïstisch gedrag, dominantie en weinig empathie voor anderen. Hierom zijn narcisten in staat om anderen, die geen aandacht aan hen geven, te blokkeren.

Een sociopaat heeft geen respect voor anderen. Zo iemand schendt makkelijk andermans rechten. Als de sociopaat niet krijgt wat hij wil dan zal hij de ander blokkeren.

Een psychopaat heeft weinig schuldgevoel en toont weinig empathie. Hij of zij heeft moeite met het beheersen van gedrag. Psychopaten kunnen makkelijk liegen, manipuleren, uitbuiten en bedreigen. Dit kan zelfs uit de hand lopen. Ook deze mensen vertonen vaak blokkerend gedrag.

Wat zijn jouw motieven?

Iemand blokkeren is je eigen groei afremmen. Wijze mensen weten dat ze gebrek aan kennis of vaardigheden hebben. Ze zijn bereid om van anderen te leren. Dat anderen kritiek uiten of een uitgesproken mening hebben, dat nemen ze ter harte. Ze weten hier namelijk de lessen uit te halen.

Heb jij al eens iemand geblokkeerd? Denk eens na over de motieven die je had. Waarschijnlijk heeft die persoon jou nooit persoonlijk aangevallen maar had gewoon een mening of kritiek. Bijvoorbeeld op je gedrag, je werk of iets anders. Hoe volwassen vind je het om een gesprek uit de weg te gaan en direct op de blokkeerknop te drukken? Als jij dit nog steeds gerechtvaardigd vindt, is het tijd voor een wake-up.

Och, en uitgezonderd de nep-accounts, die mag je wel blokkeren. Want nee, er is geen ver en onbekend familielid van jou overleden dat jou miljoenen na gaat laten.

Ook waardevol: studie zelfbeeld reguleren op social media en Sociale media en een laag zelfbeeld. Maar ook De psychologie van anderen online blokkeren.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven