Verassing – de meest gemaakte taalfout

Verassing! (zoals in surprise) Niet dus, want dit is een taalfout die je op heel wat websites en op social media tegenkomt. Let op dat je deze fout niet zelf maakt. Je hebt het bij verassing namelijk niet over een surprise maar over een crematie. Oeps.

Bekijk hieronder ook welke websites de fout ingaan. Nog meer oeps.

Verassing of verrassing?

Het verschil tussen verassing of verrassing is bijna niet zichtbaar, het scheelt maar één letter. Namelijk de R. Het verschil in betekenis is wel enorm groot.

Verassing schrijf je fout! Het moet met dubbel R oftewel verrassing. Tenminste, wanneer je het over een surprise hebt. Let goed op deze schrijfwijze! Ik leg hieronder het verschil tussen verassing en verrassing uit.

De betekenis van verassing

Je bent op deze website uitgekomen omdat je op zoek was naar het woord verassing. Met één R. Weet je wat het woord betekent? Het is volgens de Van Dale een bestaand woord.. Zou je verassing moeten omschrijven dan kom je nog het dichtst bij ‘in as overgaan’ uit.

Dat is dus wat het woord verassing betekent: verbranding of crematie. Waardoor er as achterblijft. Geloof me, je wenst niemand een verassing toe. Maar het kan natuurlijk wel dat je het over een verassing of verassen wil hebben. Weet dus waar je het over hebt.

Dit betekent verrassing

Natuurlijk weet je wat het woord verrassing betekent. Synoniemen hiervoor zijn surprise of overrompeling. Iets wat de ander niet verwacht maar natuurlijk wel hartstikke leuk is. Je geeft een bloemetje of een doos chocolade als verrassing. Maar je kunt als verrassing ook een feestje organiseren.

Deze websites gebruiken verassing

Tenzij je het echt over verbranding of crematie hebt is er niks mis met het woord verassing of verassen. Het is dan ook helemaal niet gek dat je op de website van een uitvaartcentrum ‘verassing’ tegenkomt, hoewel weinigen dit woord echt zullen gebruiken.

Wist je dat er heel wat websites zijn die iemand willen verrassen maar per ongeluk ‘verassen’ of ‘verrassing’ schrijven? Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

Een babyshower waarbij de baby verast wordt? Ik hoop het niet!

Surprise! Je hond wordt gratis gecremeerd.

Je ziet dat verkeerd gebruik van het woord verassing soms tot hilarische maar soms ook tot beschamende situaties leidt.

Wanneer gebruik je wel verassing of verassen?

In sommige gevallen gebruik je juist wel het woord verassing of verassen. Wanneer het over een crematie gaat, dit is eigenlijk de meest voorkomende situatie. Maar je kunt ook iets anders verassen. Oud papier, een stapel hout, je meubels of de computer die je al eerder uit het raam hebt gegooid.

Wanneer je deze zaken verbrandt dan spreek je van verassen. Een sigaret aansteken valt dan weer niet onder verassen, maar het ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe je het bekijkt.

Andere veel gemaakte taalfouten

Nu is verassing of verassen echt niet de eerste veel gemaakte taalfout, hoewel dit woord wel aan de top staat. Andere veel gemaakte taalfouten zijn:

Kijk ook eens bij het artikel meest gemaakte spellingsfouten, hier vind je een leuk overzicht. Na het lezen van dat artikel maak je nooit meer deze fouten!

Een website zonder taalfouten

Wil je hoger in Google en andere zoekmachines staan en ook nog eens je conversie verhogen? Dan is het handig wanneer je bedrijfswebsite niet teveel fouten bevat. Natuurlijk kan een foutje er altijd in sluipen, zelfs bij deze SEO tekstschrijver. ?

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het met de teksten op mijn eigen website minder nauw neem dan met die van opdrachtgevers. Aan teksten voor opdrachtgevers besteed ik heel veel aandacht. Op mijn eigen website kom je wel eens een foutje tegen. Ik ga dan weer van de kracht van social media af: mijn duizenden volgers op Instagram wijzen me wel eens op dat enkele foutje. Noem het slordigheid, net zoals het huis van een schilder ook nooit af is geschilderd. Of de periode dat ik samenwoonde met een tuinman en we het onkruid metershoog in de tuin hadden staan. Erg he?

Don’t try this at home: de teksten voor jouw website moeten meer dan goed zijn. Gelukkig kan ik dat realiseren: teksten zonder taalfouten.

Een SEO tekstschrijver inhuren zonder verassing

Wist je dat het met SEO teksten heel makkelijk is om hoog in Google te staan? Het is niet zomaar dat deze website bovenaan staat. Hier heb je geen ‘verassing’ voor nodig maar goed geschreven SEO teksten.

Wil jij nu ook hoger in zoekmachines staan, laten we hier dan samen aan werken. Ik schrijf SEO teksten, jij plaatst ze op je website. Je zult zien dat je bij regelmatige plaatsing van een nieuwe tekst, een artikel of een blog beter vindbaar bent in zoekmachines. Een SEO tekstschrijver levert je uiteindelijk alleen maar voordeel op. Zonder verassing.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy