Uren calculator – tijd en duur tussen twee momenten

Bijgewerkt: 4 september 2023

Je start om 8:00 uur in de ochtend en eindigt om 17:15 uur. Hoeveel tijd heb je aan je bedrijf of werk gespendeerd? Of hoeveel dagen en uren voordat het eerste kerstdag is? Met een uren calculator bereken je dit soort dingen.

De urencalculator is geschikt om de hoeveelheid tijd tussen twee gespecificeerde uren of dagen te berekenen. Voor ondernemers is dit efficiënt bij het beheren van hun tijd. Maar het is ook ideaal om de kosten van tijd te berekenen (voor facturatie).

Handmatig of online

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Er zijn twee manieren om gebruik te maken van een uren calculator. Dit kan handmatig, waarbij je alles op papier of digitaal bijhoudt. Maar je hebt ook de online urencalculator. Waar je gebruik van maakt is afhankelijk van het doel. Gaat het om urenregistratie voor je bedrijf, dan wordt vaak gebruik gemaakt van de handmatige methode.

Handmatige urenregistratie

Wil je de gewerkte uren handmatig bijhouden? Stel eerst verschillende categorieën of projecten in, waarvoor je de uren bij wilt houden. Geef alles een duidelijke naam, bijvoorbeeld project A en project B, of administratieve taken.

Maak een eenvoudige tabel of spreadsheet. Zorg voor kolommen voor datum, begintijd, eindtijd, pauzes en opmerkingen.

Probeer je uren bij te houden terwijl je aan een taak werkt. Of registreer het direct nadat je de taak hebt voltooid. Wees hier consequent in. Voeg eventueel opmerkingen toe om specifieke details over de werkzaamheden vast te leggen.

Vergeet niet om pauzes en onderbrekingen in je urenregistratie op de nemen. Alleen zo krijg je een realistisch beeld van je productieve tijd. Bovendien voorkom je dat je pauzes bij klanten in rekening brengt. Het is ook aan te raden om tijden af te ronden. Doe dit altijd naar het dichtstbijzijnde kwartier of half uur.

Uren calculator online (voor bedrijven)

Vind je een handmatige urenregistratie te omslachtig, of brengt dit veel werk met zich mee? Dan kun je ook gebruik maken van een online urencalculator. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Online urencalculators bieden een nauwkeurige tijdregistratie. Dit is belangrijk voor facturatie en belastingaangifte.

Een ander voordeel is de automatisering, want sommige tools berekenen overuren of houden pauzes bij. Bovendien krijg je inzicht in rapportages en analyses. Veel online urencalculators zijn te integreren met andere software zoals boekhoudsoftware en projectmanagementtools.

Dan nog iets over de nadelen. Voor sommige van deze tools moet je betalen, bijvoorbeeld op abonnementsbasis. Het kan ook even duren voordat je vertrouwd bent met de functies en interface. Houd verder rekening met privacy en beveiliging.

Hieronder vind je de beste online urencalculators voor bedrijven en freelancers.

ToolBeschrijving
TogglEenvoudige tijdregistratietool met rapportage- en analysefuncties.
HarvestUitgebreide tijdregistratie- en factureringssoftware. Met integraties in boekhoud- en projectmanagementtools.
ClockifyGratis tijdregistratie-app met krachtige rapportagemogelijkheden.
RescueTimeTijdregistratie met inzicht in online tijdsbesteding en website-/app-gebruiksrapporten.
HubstaffUrenregistratie- en productiviteitssoftware, voor teams die op afstand werken.
PaymoAlles-in-één projectmanagement- en tijdregistratietool met functies voor urenregistratie, taaktoewijzing en facturering.
ClickUpProjectmanagementtool met ingebouwde tijdregistratie en rapportages.
FreshBooksBoekhoud- en factureringssoftware met urenregistratie en onkostenbeheer.
Zoho ProjectsProjectmanagementoplossing met ingebouwde tijdregistratie en rapportage.
EverhourIntegratie met populaire projectmanagementtools.

Tijd tussen uren en dagen berekenen (voor particulieren of hobby)

Niet iedereen gebruikt een urencalculator bedrijfsmatig. Het is namelijk ook een praktische tool om de tijd tussen twee dagen te berekenen, of tussen specifieke uren. Bijvoorbeeld hoeveel dagen tussen Pasen en Kerstmis, of hoeveel tijd tussen het moment dat je opstaat en dat je weer gaat slapen.

In dit geval kun je het beste gebruik maken van een simpele uren calculator. Dit zijn twee aanraders:

De eerste is erg praktisch en gebruiksvriendelijk. Topster ziet er wat rommelig uit, het design doet aan de jaren 90 denken. Maar de calculator werkt prima. Alleen jammer dat er geen pauzeregistratie aanwezig is.

Het werkt als volgt. Bij de uren calculator vul je de starttijd en de eindtijd in. Eventueel de pauzetijd (optioneel). Vervolgens klik je op Berekenen. Maak je gebruik van de calculator van uren tussen twee datums? Dan vul je de startdatum en de einddatum in. Pauzetijden zijn niet van toepassing.

Hoe bereken je gewerkte uren uit?

Een vraag die veel ondernemers maar ook werknemers zich stellen: hoe lang heb ik gewerkt? En specifiek voor ondernemers: hoe bereken je dit door aan klanten of opdrachtgevers?

Met de (online) calculator houd je nauwkeurig bij hoeveel uur je gewerkt hebt, of welke tijd je aan een taak besteed hebt. Voor ondernemers is het logisch om alleen de gewerkte uren in rekening te brengen. Je klanten of opdrachtgevers hoeven niet voor jouw pauzes en onderbrekingen op te draaien.

Werk je in loondienst? Binnen sommige bedrijven worden pauzes doorbetaald. Maar niet altijd, pauzes van 15 minuten of langer hoeft de werkgever niet door te betalen. Maar een pauze van minder dan 15 minuten wordt niet als pauze gezien. Dit moet de werkgever doorbetalen.

Hoe bereken je tijd in uren?

Stel dat je aan een project 135 minuten hebt gewerkt. Een urencalculator zal de tijd in uren en minuten tonen. Maar wanneer je alleen maar het aantal minuten hebt geregistreerd, wil je dit zelf omrekenen naar uren.

In een uur zitten 60 minuten. Heb je bijvoorbeeld 135 minuten gewerkt, dan deel je 135 door 60:

135/60=2,25 uur

Nu is het niet zo dat 2,25 uur betekent dat je 2 uur en 25 minuten hebt gewerkt. Want dan kom je op 145 minuten uit. 2,25 betekent 2 uur en 0,25 uur (=een kwart, oftewel een kwartier). Kom je er echt niet uit, maak dan gebruik van een calculator. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite.

Hopelijk was dit artikel over urencalculatie duidelijk. Heb je nog aanvullingen, laat het me dan weten.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven