Tegenlezen: laat je teksten controleren!

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Tegenlezen is voor elke tekstschrijver/copywriter onmisbaarder. In feite betekent tegenlezen de tekst hardop lezen zodat een ander ‘hoort’ of deze goed is. In de praktijk valt dit vaak anders uit: je geschreven tekst door een ander paar ogen laten lezen en controleren. Hiermee verdwijnen die laatste fouten uit de tekst!

Dit is waarom je tegenlezen moet toepassen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De een noemt het redigeren, de ander noemt het tegenlezen. Is er een verschil tussen beiden? In principe wel. Redigeren is namelijk het controleren en bewerken van een tekst. Met tegenlezen krijg je voornamelijk advies over de fouten in je tekst.

Een goede tegenlezer geef niet alleen de fouten in de tekst aan maar zal hier en daar zelf wat verbeteringen aanbrengen. Of er in ieder geval een aantekening van maken, zodat je zelf aan de slag gaat.

Voor wie is tegenlezen aan te raden?

Een tegenlezer inschakelen is zeker aan te raden wanneer jij je professioneel met schrijven bezighoudt, bijvoorbeeld voor een opdrachtgever of wanneer je voor je eigen website of boek schrijft.

Daarnaast is een tegenlezer interessant bij het opstellen van een scriptie/verslag.

Je eigen tekst teruglezen

Hoe weet je zeker of alle fouten wel uit je tekst zijn? Of dat er geen kromme zinnen meer instaan? De meeste schrijvers laten hun tekst een dag liggen voordat ze deze opnieuw lezen. Dit is een prima keuze: na een nachtje slapen kijk je heel anders tegen je tekst aan.

Hierdoor zie je veel sneller fouten en kromme zinnen. Maar dan nog zal het je opvallen dat je over enkele fouten heen kijkt. Dit overkomt zelfs de allerbeste tekstschrijver!

Je eigen tekst teruglezen doe je daarom meerdere keren. Ten eerste wanneer je deze net geschreven hebt. Dan nog een keer, maar wel de volgende dag. En bij voorkeur weer een dag later, dus in totaal drie keer.

Iemand anders je tekst laten lezen (tegenlezer)

Ondanks die driedubbele controle blijft het lastig om je tekst 100% foutloos op te leveren. Dit komt omdat je er met je neus te veel bovenop zit. Zie het als je eigen kind dat je amper groter ziet worden. Terwijl een ander het kind met de dag ziet groeien.

Een tegenlezer haalt vaak binnen 15 minuten de fouten of kromme zinnen eruit. Dit kun je heel goed door je eigen partner, een vriend of bekende laten doen. Laat de opdrachtgever liever niet als tegenlezer optreden: dit komt erg onprofessioneel over.

Je kunt je tekst ook uitprinten, ook dan kijk je hier weer anders tegenaan. Of je laat een softwareprogramma je tekst uitspreken.

Wat kost een tegenlezer?

Heb je niemand die voor jou kan tegenlezen? Of heeft degene niet echt een goede kijk op de Nederlandse taal en de spellingsregels? Schakel dan een professionele tegenlezer in. De eerste optie is een afspraak met een collega tekstschrijver maken. Jullie controleren elkaars teksten zonder bijkomende kosten.

Helaas is dit niet altijd een optie. Bijvoorbeeld omdat je geen gelijkwaardige collega tekstschrijver vindt of omdat je jouw opdrachtgevers niet prijs wil geven. Schakel dan een professionele tegenlezer in. De kosten? Ergens tussen de € 5 en € 25 per tekst van 500 – 1000 woorden. De prijs is afhankelijk van de ervaring van de tegenlezer maar ook van de hoeveelheid tekst die gecontroleerd moet worden.

Tegenlezen? Dat laat je doen!

Als tegenlezer word ik regelmatig ingeschakeld door (SEO) tekstschrijvers, online marketingbureaus, boekschrijvers, studenten en dichters. Je ontvangt niet alleen een rapportage over de gevonden taal- en spellingsfouten of de grammatica, ook krijg je advies over de opzet van de tekst. Bijvoorbeeld welke zin net iets anders kan. Of waarom je tekst niet wervend genoeg is.

Ik werk niet met barteldeals: mijn eigen teksten worden gecontroleerd middels geavanceerde software. Deze software is aangepast aan mijn schrijfstijl en hierdoor niet bruikbaar voor andere schrijfstijlen. Voor het tegenlezen van andermans teksten maak ik alleen gebruik van mijn eigen kennis en ervaring. Je begrijpt dat dit een arbeidsintensieve klus is.  Toch probeer ik de kosten voor jou zo laag mogelijk te houden.

Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan

Heb je een tegenlezer nodig? Een enkele tekst laten tegenlezen of moet dit op regelmatige basis? Een ervaren tegenlezer is wel zo prettig. Niet alleen geschikt voor professionele schrijvers maar ook voor website-eigenaren die hun eigen teksten opstellen. Documenten, blogs, een over ons pagina, homepage of verslag: met tegenlezen zet je de laatste puntjes op de i.

Wil je meer weten over de werkwijze of de kosten? Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan. Ook wanneer je meer wilt weten over een van de andere werkzaamheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven