Tarief column: wat moet dat nou kosten?

Bijgewerkt: 24 augustus 2021

Een column is een vaste rubriek in een krant, tijdschrift maar ook op een website. Het tarief van een column is afhankelijk van wat de tekstschrijver vraagt. Het is vooral belangrijk dat de tekstschrijver geen extra kosten in rekening brengt zoals reiskosten, administratiekosten of misschien wel de lunchkosten. Want dat is wat veel ondernemers wel doen!

Dit is waarom je een column laat schrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat heb je eigenlijk aan een column en waarom zou je dit laten schrijven? Een column is vooral interessant voor vaste websitebezoekers of trouwe lezers van je tijdschrift, krant of ander drukwerk.

Een column is altijd een vaste rubriek dat wekelijks of maandelijks terugkeert. Trouwe lezers of websitebezoekers kijken hier naar uit. Met een column weet je dus vooral (vaste) klanten of lezers aan je te binden.

Een persoonlijk stukje

Een column kenmerkt zich door een vaste auteur (columnist). Dit kan een bekende Nederlander, een ondernemer, een moeder of wie dan ook zijn. De columnist vertelt over zijn of haar persoonlijke leven, haalt herinneringen op of deelt een mening.

Het leuke aan een column is dat de Nederlandse wet veel vrijheid hieraan toekent. Kwetsende of beledigende opmerkingen mogen wel onder een column maar niet onder een ander stukje geschreven worden.

Het tarief van een column

Heb je een tijdschrift, krant of website maar ook een nieuwsbrief dan is het altijd interessant om aan een column te denken. Zelf doen of laten doen: dat is een keuze die je zelf maakt. Overigens is het heel goed mogelijk om een column door iemand anders te laten schrijven en deze onder je eigen naam te plaatsen. Dit moet uiteraard wel in overleg met de tekstschrijver.

Hoe zit het met het tarief voor een column oftewel wat moet dat kosten? De kosten lopen erg uiteen, variërend van 2 cent per woord tot € 0,30 per woord.

Dit kun je echt van het column tarief verwachten

Ga je voor de goedkoopste tekstschrijver dan kun je niet altijd een perfecte column verwachten. Misschien zitten er taalfouten in of leest het stukje tekst niet lekker. Vaak heb je toch met een beginnende columnist of tekstschrijver te maken. Dat geeft niet, alles moet geleerd worden. Maar wanneer je professioneel over wilt komen dan is die goedkope columnist misschien niet de allerbeste keuze.

Moet je dan € 0,30 of meer per woord betalen? Ook hiervan is niet bewezen dat de geschreven column direct beter is. Een reëel tarief zou ergens tussen de € 0,15 en € 0,25 per woord moeten liggen. Maar dat hangt ook een beetje van de werksnelheid en de creativiteit van de columnist af. Bovendien is het vaak de media die de prijs bepaalt.

Hoe lang duurt het om een column te schrijven?

Je hebt schilders die in een uurtje een kozijn schilderen maar ook die er zes uurtjes  over doen. Zo is het ook met columnisten: de één werkt langzaam en de ander werkt lekker snel door.

Wanneer je de langzaam werkende columnist per uur moet betalen dan ben je al snel duur uit. Daarom is het altijd beter om voor een woordtarief of een vast tarief per column te kiezen.

Een column bestaat normaal gesproken uit 300-400 woorden. De prijs is hierop afgestemd, maar is weer afhankelijk van ervaring, werksnelheid en andere zaken. Bovendien vindt de een € 100 voor een column duur terwijl de ander het heel normaal vindt om € 200 per column te betalen. Het is maar net hoe je erin staat.

Een column laten schrijven – columnist inhuren

Hoe zit het met auteursrecht wanneer je een column laat schrijven? Wat je ook laat schrijven, de oorspronkelijke schrijver heeft altijd het auteursrecht. Maar dit is wel overdraagbaar of in licentie af te geven. Dit betekent dat, wanneer je het tarief column gewoon betaalt, het exclusieve recht heb om de column te plaatsen of op een andere manier te gebruiken. Een ander mag dit niet: de column is enkel en alleen in opdracht van jou geschreven.

Een column laten schrijven of een columnist inhuren, houd nog even rekening met de volgende zaken:

online zichtbaarheid – een tekstschrijver die bovenaan in zoekmachines staat kan ervoor zorgen dat je middels een column beter gevonden wordt

column tarief – vraag vooraf altijd naar het tarief. Betaal niet per uur maar per woord of per column

deadline – geef aan wanneer de column af moet zijn, dan kan de columnist hier rekening mee houden

vaste columnist – ben je tevreden over de schrijfstijl van de Economist spreekt dan af dat deze wekelijks of maandelijks een nieuwe column schrijft

Meer weten? Vraag gerust informatie of de vrijblijvende tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven