Betaal je nog steeds voor een SEO tekstschrijver? (kosten)

Bijgewerkt: 24 augustus 2021

Wat denk je, wat zijn normale SEO tekstschrijver kosten? Is dat een tientje per tekst of € 200? Tarieven wisselen heel sterk en zeggen niets over je uiteindelijke positie in zoekmachines. Gelukkig hoef je niet teveel te betalen om bovenaan of hoger in zoekmachines te staan. Wij maken het mogelijk.

Vertel mij meer over SEO

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Even in het kort: SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Het doel hiervan is om hoger in de zoekresultaten te staan. Dit gebeurt middels een aantal technieken, waardoor zoekmachines jouw website beter waarderen.

Wat doet dan een SEO tekstschrijver?

Voordat ik je meer vertel over de kosten van een SEO tekstschrijver is het ook wel handig om te kijken wat deze tekstschrijver doet.

Zoekmachine optimalisatie (SEO) bestaat uit een aantal technieken die je onder kunt verdelen in drie pijlers:

  • Technische optimalisatie van de website
  • Linkbuilding
  • Contentmarketing

Hoewel ik contentmarketing als laatste plaats is dit wél het belangrijkste onderdeel van SEO. Eigenlijk is dit ook wel logisch: het hele internet draait immers om content (inhoud). Een SEO tekstschrijver verzorgt deze content. Maar wel op een manier dat zoekmachines de content op kwaliteit en begrijpbaarheid weten te waarderen.

Over de SEO tekstschrijver kosten

Ik heb al vaker blogs over de kosten van een SEO tekstschrijver geschreven. Eigenlijk kan ik hier een heel boek over schrijven want ik raak er niet over uitgepraat. Wil je weten waarom? Omdat je misschien teveel voor een SEO tekstschrijver betaalt.

Ik kom op voor de ondernemers. Maar ook voor webmasters. Waarschijnlijk ben je beide: een ondernemer met een bedrijfswebsite. Of je richt je op een passief inkomen, dat kan natuurlijk ook. Hoe dan ook: ik vind dat (online) ondernemen betaalbaar moet blijven. Dit doe ik middels betaalbare tarieven.

Dit vraagt de gemiddelde tekstschrijver (tarief)

Veel tekstschrijvers hanteren een uurtarief maar daar kun je natuurlijk niet veel mee. Iemand met een laag uurtarief van € 40 kan 6 uur over een tekst doen waarbij deze dus € 240 kost. Een tekstschrijver die in anderhalf uur klaar is maar € 100 per uur vraagt kost je uiteindelijk € 150, een stuk goedkoper. Een uurtarief zegt dus niet veel over de uiteindelijke kosten.

Maar goed, wat betaal je gemiddeld voor een tekst van 500 woorden? Heel wisselend, van een tientje tot meer dan € 250. De prijs is afhankelijk van zaken als kennis en ervaring, opleiding, werksnelheid en naamsbekendheid. Maar let op want al deze dingen bij elkaar hoeven nog niet direct tot de allerhoogste prijs te leiden. Vraag de tarievenkaart aan, dan zie je hoe betaalbaar een professionele SEO tekstschrijver kan zijn.

Stel nu dat…

De SEO tekstschrijver kosten kunnen dus aardig uit de pan rijzen. Stel nu dat een tekstschrijver € 200 per tekst vraagt. Voor je nieuwe website heb je 10 teksten nodig dus op de eindstreep betaal je € 2000. Als startende ondernemer anders een flinke investering zijn bovendien kan niemand je garanderen dat je hoog in Google scoort of dat de teksten ook voor een betere omzet zorgen.

Je kan natuurlijk ook voor een goedkopere optie gaan. Ook dan heb je nog steeds geen garantie dat je bovenaan in Google komt te staan. Maar je bent niet het geval wel goedkoper uit. Want wanneer je voor € 70 per stuk teksten laat schrijven dan ben je voor 10 stuks in totaal € 700 kwijt. Dat is natuurlijk een stuk voordeliger dan € 2000.

Stel nu dat je hoog in Google wil scoren. Dan ga je op zoek naar een SEO tekstschrijver die je website middels content een boost geeft. Voor verschillende opdrachtgevers behaalde ik hoge posities in de organische zoekresultaten. Maar ook voor de eigen website, die ben je vast en zeker via een zoekmachine tegengekomen. Dat zijn resultaten die je wil zien.

Een tekstschrijver voor een tientje doen?

Je zou denken: ik ga snijden in die SEO tekstschrijver kosten en ga voor de goedkoopste. Want er zijn voldoende tekstschrijvers die voor een tientje een hele tekst aan elkaar schrijven. Ik moet eerlijk bekennen: dit klinkt ontzettend aantrekkelijk. Maar dat is het dus niet. Want goedkoop blijkt achteraf soms duurkoop te zijn.

Vroeger, toen ik een piepjong tekstschrijvertje was, schreef ik voor € 10 een hele tekst. De kwaliteit was laag, er stonden de nodige taalfouten in en ik had geen verstand van SEO. Hierdoor kon ik de prijs ook goedkoop houden. Voor opdrachtgevers die niet goed vindbaar hoefde te zijn was dit ook helemaal geen probleem.

Inmiddels ga ik voor een goede kwaliteit. Mijn eigen websites trekken gezamenlijk meer dan 2 miljoen bezoekers per maand! Dat is alleen realiseerbaar wanneer je de focus op SEO legt.

SEO tekstschrijver met marktconforme tarieven

Marktconform. Dit betekent voor de markt gebruikelijk of vergelijkbaar met andere aanbieders. Ik kwam laatst iemand tegen die € 280 voor een simpele dienst vroeg en hij noemde dit “marktconforme tarieven”. Zoiets moet je niet tijdens je lunch lezen want ik verslikte mij half in mijn broodje.

Wanneer je naar de tarievenkaart kijkt zal het je opvallen dat alles heel betaalbaar is. Is dit dan niet marktconform? Concurrerend? Te goedkoop? Hou het maar op concurrerend. Ondernemen moet voor jou en mij betaalbaar blijven. Vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven