Een scraper tool, het gebruik ervan en hoe legaal het is

Bijgewerkt: 18 november 2022

Webscraping (webschrapen) is het automatisch kopiëren van content, afkomstig van andere websites. Vervolgens wordt deze content op de eigen website gepubliceerd. Dat is tenminste wat velen onder scraping verstaan.

Het kent echter ook nog andere vormen, zoals zoekmachinebots die inhoud analyseren en rangschikken. Of prijsvergelijkingsites die productbeschrijvingen automatisch ophalen.

Webscraping heeft een nare bijsmaak omdat het veel wordt gebruikt voor illegale doeleinden. Bijvoorbeeld het stelen van content, iets dat bij sommige websites voor gezichtsverlies en financiële schade zorgt.

Hoe zoekmachinebots websites schrapen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Schrapen van websites is een belangrijk onderdeel van de werking van zoekmachines. Speciale zoekmachinebots scrapen dagelijks miljoenen webpagina’s. Dit wordt ook wel crawlen genoemd. Het doel is het analyseren van de inhoud van webpagina’s. Aan de hand hiervan wordt bepaald op welke positie een webpagina in de zoekresultaten scoort.

Natuurlijk moeten zoekresultaten zo goed mogelijk aansluiten bij zoekvragen. Daarom werken zoekmachine bots zeer nauwkeurig. Ze verzamelen data dat vervolgens geanalyseerd wordt door nog meer software.

Het scrapen door zoekmachinebots is volkomen legaal. Wil je niet dat bots de inhoud bekijken, dan moet je ze blokkeren. Dit doe je middels een speciale code.

Het schrapen van producten

Vooral vergelijkingssites maken gebruik van een scraping tool om productinformatie op te halen. Op deze manier zijn ze in staat om de juiste producten bij de inhoud van een webpagina te tonen. Hoewel een dergelijke scraper tool geld kost, levert het ook veel op. Je hoeft namelijk niet alles handmatig in te voeren, de software verricht het meeste werk.

Scraper tools zijn vaak inzetbaar als API en verkrijgbaar bij het advertentienetwerk (affiliate netwerk) waar de vergelijkingssite bij is aangemeld.

Illegaal content overnemen

Het vervelende van websitescrapers is dat ze vaak voor illegale doeleinden worden ingezet. Zo gebeurt het al sinds het begin van het internet dat websites illegaal content overnemen en zelf publiceren. Het idee hierachter is om inkomsten via advertenties binnen te halen.

Het scrapen van content, zonder toestemming van de ander, is een schending van het auteursrecht. Google gaat hier negatief mee om. Het probeert dit soort websites uit de zoekresultaten te weren. Toch is dit niet altijd mogelijk, want je ziet vaak dat deze websites enige tijd hoog scoren. Soms zelfs hoger dan de originele site.

Tegen de tijd dat de illegale website uit de zoekresultaten en uit de lucht is, heeft die al voor tienduizenden dollars aan omzet binnengehaald. De illegale scrapers blijven hierdoor lucratief.

Gebruik een scraper nooit om automatisch content van andere websites over te nemen. Dit is strafbaar en kan tot financiële schade leiden. Buiten het feit dat het helemaal niet netjes is om andermans werk te jatten. Zoiets zou je zelf ook niet leuk vinden.

Je eigen website of die van concurrenten analyseren

Dan heb je ook nog scraper tools om je eigen website of die van concurrenten te analyseren. Je haalt data op omtrent de bezoekersaantallen, rankings, zoektermen waarop de website scoort, betaald zoekverkeer, inkomende links (backlinks) en nog veel meer.

Een aantal van deze scraper tools zijn SEMrush, Ahrefs en Ubersuggest. Ja, het lijken doodnormale SEO-tools en je hebt er vast nooit bij stilgestaan dat het hier eigenlijk om scraper software gaat.

De beste web scraping tools

Er zijn verschillende tools om informatie van het internet te halen. Niet elke tool is effectief genoeg. Bovendien kosten veel van deze tools een hoop geld, terwijl anderen juist gratis in gebruik zijn. Hieronder vind je de vijf beste tools voor webscraping.

ScreamingFrog

Deze tool bevat een website-crawler die geschikt is voor Windows, Linux en Mac OS. Het is betrekkelijk eenvoudig om SEO audits uit te voeren waarbij je de resultaten in realtime voor je neus krijgt.

Scrapy

Ook dit is een web-crawler die zeer snel werkt. Ideaal om gestructureerde data van webpagina’s te halen, zoals e-commerce productgegevens. Geschikt voor Python 3.7 en hoger.

Pyspider

Met deze scraper tool krijg je inzicht in scripts en taken. Het vereist een Python-achtergrond.

Beautiful Soup

Een beetje een vreemde naam voor een scraper tool (‘mooie soep’) maar zeker een praktisch hulpmiddel. Hiermee haal je gestructureerde informatie uit webpagina’s. Werkt ook weer met Phython.

Diffbot

Dit is zeker niet een van de goedkoopste tools (ongeveer $ 300 per maand) maar wel effectief. Wordt voornamelijk ingezet door ontwikkelaars en de grotere technologiebedrijven. Ideaal om je data-analyse uit te voeren. Integratie is betrekkelijk eenvoudig maar deze tool werkt helaas niet met alle websites.

Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn er nog veel meer scraper tools, afhankelijk van de doelen die je wil bereiken. Het is het dus goed om vooraf na te denken wat de doelstelling is en welke tool of software hier het beste bij past.

Voordat je een betaalde tool in gebruik neemt is het verstandig om deze eerst een tijd uit te testen. Bij veel scraper tools mag je gebruik maken van een gratis proefperiode. Let hierbij goed op de voorwaarden, want vaak moet je toch betalen maar krijg je bij opzegging in de proefperiode je geld terug.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven