Schrijfwijze getallen: wanneer schrijf je ze voluit?

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Er wordt veel gediscussieerd over de schrijfwijze van getallen. Schrijf je bijvoorbeeld twee of 2 en duizend of 1000? En hoe zit het eigenlijk met punten tussen cijfers? Vandaag leer je alles over de schrijfwijze van getallen. Na het lezen van dit artikel ga je nooit meer die fout in!

Getallen in cijfers of letters

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Je hebt cijfers en letters. Mocht het verschil je nog niet duidelijk zijn: cijfers zijn symbolen voor een telbaar aantal. Letters zijn karakters uit de geschreven taal.

Een getal is een aanduiding van een hoeveelheid. Dit staat gelijk aan een aantal. Getallen zijn belangrijk om te tellen en te meten maar kunnen ook een code of telefoonnummer weergeven.

Je schrijft getallen in cijfers of letters. Hier zijn bepaalde richtlijnen voor, zie hierboven. Je moet je echter niet te strak aan deze richtlijnen houden want het zijn geen harde regels.

De schrijfwijze van getallen in cijfers

Je schrijft getallen en cijfers wanneer het om een bedrag gaat zoals € 5 of € 28,50. Daarnaast schrijf je alle getallen boven de 20 als cijfer. Dit zijn dus het getal 21, het getal 58 maar ook het getal 123.

Het is duidelijk waarom de schrijfwijze van getallen soms in cijfers moet. Het getal 58 is direct leesbaar, maar wat wanneer ik dit voluit schrijf: achtenvijftig. Je moet meer moeite doen om dit te lezen. Dit geldt al helemaal voor nog langere getallen. Bijvoorbeeld het getal 273. Volledig geschreven ziet dit er zo uit: tweehonderddrieënzeventig.

Je ziet nu dat de schrijfwijze van getallen soms beter in cijfers kan.

Wanneer de schrijfwijze van getallen in letters?

Er zijn ook richtlijnen met betrekking tot de schrijfwijze van getallen in letters. Dit geldt in ieder geval voor alle getallen tot twintig. Dus: twee, vijf, zestien en negentien. Maar ook tientallen schrijf je voluit: dertig, vijftig en tachtig.

Daarnaast is het zo dat je honderdtallen en duizendtallen in letters schrijft. Kijk maar eens: vierhonderd, achthonderd, duizend, zesduizend.

De richtlijn is dat je honderdtallen tot duizend in letters schrijft dus tot en met negenhonderd. Voor duizendtallen doe je dit tot en met twaalfduizend. Dus géén dertienduizend maar 13.000.

Verder schrijf je miljoen, miljard en dergelijke allemaal voluit dus geen 1.000.000 maar één miljoen. Overigens mag je dit ook zo schrijven: 1 miljoen of 7 miljoen.

Schrijfwijze getallen: de punt

Je ziet verschillende schrijfwijzen van getallen met betrekking tot de punt. Bijvoorbeeld 14.000 of 14000. Wanneer moet die punt ertussen? Heeft het getal drie cijfers dan plaats je er nooit een punt tussen. Het is dus 300. Bij vier cijfers mag je kiezen: 3200 of 3.200. Vanaf vijf cijfers heb je die keuze niet meer, er komt dan altijd een punt tussen: 32.500 of 78.000.

Schrijfwijze getallen bij valuta, maten en temperaturen

De schrijfwijze getallen bij valuta, maten, gewichten, data of temperaturen is duidelijk: altijd in cijfers. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden:

  • 25 °C
  • 25 februari 2018
  • 8 meter
  • 30 kg
  • € 250
  • 100 km/h

Verder mag je kiezen tussen eerste of 1ste maar ook tussen hoofdstuk twee of hoofdstuk 2. Het is in ieder geval belangrijk dat je de schrijfwijze van getallen op dezelfde manier toe blijft passen. Dit is vooral van belang binnen een en dezelfde tekst of een boek.

SEO tekstschrijver met kennis van de schrijfwijze

Een goede tekstschrijver weet hoe je getallen schrijft. In cijfers of in letters. Nog belangrijker is dat de tekstschrijver deze schrijfwijze in dezelfde tekst toepast zodat het er niet raar uitziet.

Je ziet ook het woordje SEO staan, wat betekent dit eigenlijk? SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Dit zijn een aantal technieken om websites hoger in zoekmachines te laten scoren. Een hoge positie betekent meer websitebezoekers en natuurlijk een hogere conversie.

Heb je een website of webshop maar blijven de websitebezoekers weg? Mag naar jouw mening het bezoekersaantal best wel omhoog? Huur dan een SEO tekstschrijver in. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan of informeer naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven