Werkloos of werkeloos, hoe schrijf je dat?

Bijgewerkt: 22 augustus 2021

Zonder werk zitten is nooit leuk. De vraag is of je werkloos of werkeloos schrijft. Hoewel beide woorden regelmatig voorkomen is er toch maar één winnaar. Deze (SEO) tekstschrijver gaat jou uitleggen of het werkloos of werkeloos is.

Sommige woorden mag je op meerdere manieren schrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De Nederlandse taal kent nogal wat regeltjes. Je merkt dat de moderne taal er iets anders uitziet. Zodra we een woord maar vaak genoeg verkeerd gebruiken neemt de dikke Van Dale deze spelling ook op.

Hierdoor zijn er veel woorden die je op meerdere manieren mag schrijven. Bekende voorbeelden zijn:

  • overnieuw of opnieuw
  • klaagde of kloeg
  • ventilatoren of ventilators
  • hopend of hopende

Werkloos of werkeloos (met een -e ertussen)

Er zijn twee verschillende schrijfwijzen voor zonder werk zitten:

  • werkloos
  • werkeloos

Wat is het taaladvies? In principe schrijf je werkloos dus zonder die extra e ertussen. Toch mag werkeloos ook, hoewel het minder vaak gebruikt wordt. Bovendien kan de betekenis van beiden net iets anders zijn.

Met werkloos wordt vaak bedoeld dat iemand zonder werk of baan zit. Werkeloos wordt vaak omschreven als ‘niets doen’. Bijvoorbeeld in de zin werkeloos toekijken.

Zo gaan websites met deze woorden om

Twijfel je of je werkloos of werkeloos moet gebruiken, kijk dan eens hoe andere websites hiermee omgaan. Op de website van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) vind je veel artikelen over de werkgelegenheid in Nederland. Het CBS maakt standaard gebruik van het woord werkloos, zonder die extra -e.

Andere websites die van dit woord gebruik maken zijn het UWV, de rijksoverheid, Carrièretijger en Youngcapital. Je ziet dat grote en bekende websites liever voor ‘werkloos’ kiezen.

Natuurlijk zijn er ook websites die voor het woord werkeloos gaan, in de zin van ‘geen werk hebben’. De websites die hiervoor kiezen zijn onder andere Nu.nl en Infonu. Verder zijn er heel weinig websites die hiervoor gaan. Dit laat zien dat het woord ‘werkeloos’ niet algemeen geaccepteerd is.

Wat betekent Koos Werkeloos?

Het woordje werkeloos kom je ook bij ‘Koos Werkeloos’ tegen. Wat betekent dit? Het gaat hier om de titel van een liedje van de band Het Klein Orkest. Het lied werd begin jaren ‘80 uitgebracht, toen er sprake was van een economische crisis. Het lied gaat over schoolverlater Koos die geen werk heeft en dus ‘werkeloos’ is. Grappig dat er bij dit lied wel gekozen is voor die extra tussen-e, terwijl we het bijna allemaal niet goedkeuren.

Hoe zit het met werkloosheid en werkeloosheid?

Ook over deze twee woorden (werkloosheid of werkeloosheid) kun je hetzelfde zeggen. Het vaakst wordt gekozen voor werkloosheid, maar werkeloosheid mag ook. Houd er wel rekening mee dat mensen bij deze schrijfwijze misschien wat vreemd op kunnen kijken. Niet iedereen is er namelijk van op de hoogte dat beide schrijfwijzen mag.

Teksten voor je website

Een goede tekstschrijver houdt rekening met de moderne spelling. Ik kom helaas wel wat tekstschrijvers tegen die wollig, oubollig of stoffig schrijven. Dit heeft natuurlijk niet alleen met de spelling of schrijfwijze maar ook met het taalgebruik an sich te maken.

Het is belangrijk dat je voor moderne teksten gaat, vooral wanneer je de online zichtbaarheid van je website wil vergroten. Teksten laten schrijven? Ik hou niet alleen rekening met het modern taalgebruik maar ook met zoekmachine optimalisatie (SEO). Dankzij SEO zijn teksten goed geoptimaliseerd voor je websitebezoekers (1) en hiermee ook zoekmachines (2). De cijfers geven de belangrijkheid weer: je schrijft teksten in eerste instantie voor websitebezoekers. Zijn de teksten goed, dan gaan zoekmachines hierin mee.

Direct teksten laten schrijven? Neem vrijblijvend contact op of vraag de tarievenkaart aan (ook vrijblijvend). Wil je meer weten over de Nederlandse taal, spelling of taalweetjes, volg mij dan op Instagram.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven