Passief inkomen opbouwen (2023) – de beste tips

Bijgewerkt: 25 april 2023

Een passief inkomen opbouwen? Dat doe je natuurlijk met mijn beste tips. Ik mag me inmiddels expert op het gebied van passief inkomen noemen. Ik genereer al sinds 2007 op verschillende manieren passieve inkomsten. Ideaal naast je gewone baan, want het zorgt ervoor dat je een mooie oudedagsvoorziening opbouwt. Of natuurlijk extra geld om nu van te genieten.

Dit is een passief inkomen

Voordat je start met een passief inkomen opbouwen moet je eerst weten wat het exact inhoudt. Er is namelijk een groot verschil tussen een actief en een passief inkomen. Een actief inkomen heeft nagenoeg iedereen. Dit is een inkomen dat je met regelmaat ontvangt en waarvoor je iets levert. Feitelijk werk je voor je geld, denk maar eens aan salaris via een werkgever of een ondernemer die diensten of producten aanbiedt.

Vaak wordt gedacht dat je voor een passief inkomen niet hoeft te werken. Niets is minder waar, een passief inkomen opbouwen betekent vaak nog veel harder werken. Grootste verschil met een actief inkomen is dat je middels een passief inkomen je werkzaamheden na verloop van tijd kunt minderen. Je werkt een stuk minder uren terwijl je toch hetzelfde blijft verdienen. Of misschien wel meer, want een passief inkomen kan met de jaren flink groeien.

Passief inkomen opbouwen 2023: zo doe je dat

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk wil ook jij een passief inkomen opbouwen. Ik geef je eerst enkele tips. Het is namelijk belangrijk dat je niet volledig focust op een passief inkomen. Het duurt namelijk enige tijd voordat het geld binnen begint te stromen. Ondertussen moet je wel een andere inkomstenbron hebben, bijvoorbeeld als ondernemer, werknemer of misschien wel een uitkering.

Geef niet op. Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven. Velen denken dat je binnen een maand je eerste geld kunt verwachten maar vaak duurt dit wel wat langer. Houd er rekening mee dat je misschien pas na een jaar een aardig inkomen hebt opgebouwd, maar dan nog kan dit lager uitvallen dan je verwacht had. Toch is het belangrijk om niet op te geven: de aanhouder wint.

Hieronder vind je 7 populaire methoden om een passief inkomen op te bouwen. Hier zitten in ieder geval 4 methoden bij die ik zelf ook gebruik, en met succes.

1. Een affiliate website starten

 • Werkzaamheden: 5 tot 20 uur per week
 • Verdiensten: € 50 tot € 10.000 per maand

Geloof me met dit is nog steeds de beste manier voor het opbouwen van een passief inkomen. Wanneer je het goed aanpakt verdien je hier minimaal € 5000 per maand mee, en ik kan het weten. Vaak haal je deze inkomsten niet uit één website en zul je er misschien wel drie of vijf op na moeten houden. Alle kleine beetjes helpen en in totaal kom je toch al snel op enkele duizenden euro’s per maand uit.

Reken je niet rijk want er zijn ook webmasters die slechts enkele tientjes per maand weten binnen te harken. Daarnaast duurt het minimaal een half jaar voordat je de eerste inkomsten op je rekening ontvangt.

Hoe werkt een affiliate website? Heel eenvoudig: je start een website in een branche of niche die jou echt aanspreekt. Ben je bijvoorbeeld helemaal gek van dieren dan start je een website over dieren, zo eenvoudig is het. Kies in ieder geval geen onderwerp waar je geen affiniteit mee hebt, dit maakt het er alleen maar lastiger op. Bovendien raak hiermee je motivatie kwijt.

Op je websitetoon je advertenties. Wanneer iemand op een dergelijke advertentie klikt of via deze link iets bestelt dan ontvang je hier een vergoeding over (commissie). Meld je website daarom bij een affiliate netwerk aan, maar alleen wanneer je website voldoende content (teksten) bevat. Nagenoeg lege websites worden niet geaccepteerd. Hoe beter je website in Google rankt, hoe meer bezoekers en dus ook meer inkomen.

2. Online cursus maken en verkopen

 • Werkzaamheden: tussen de 20 en 50 uur voor het maken van de cursus
 • Verdiensten: tussen de € 100 en € 4000 per maand

Online cursussen (e-learning) zijn razend populair, al helemaal sinds de coronacrisis. Iedereen volgt tegenwoordig online een cursus, training of workshop. Bedenk van tevoren welk soort cursus of training interessant genoeg is. Daarnaast moet je natuurlijk zelf over voldoende kennis over dit onderwerp hebben.

Een cursus creëer je in de vorm van een e-book, video, podcast, e-mail of als PDF. Wanneer iemand zich voor de cursus of training inschrijft is het de bedoeling dat ze na betaling toegang krijgen tot al het lesmateriaal.

Je kunt ook gebruik maken van een speciaal e-learning platform waar je de online cursus aanbiedt. Je draagt dan een percentage van de winst aan het platform af, aan de andere kant hoef je geen eigen website op te zetten of aan promotie te doen.

3. Handelen in cryptocurrency

 • Werkzaamheden: minder dan 3 uur per week
 • Verdiensten: tussen de € 0 en € 5000 per maand

Een passief inkomen opbouwen in 2023, dit doe je met cryptocurrency. Dit jaar staan cryptomunten weer helemaal in de belangstelling. Dat werd ook tijd want sinds eind 2018 is de markt ineengezakt. Nu is het weer het moment om aan te kopen. Een mooie manier om passief inkomen op te bouwen, en vaak ook nog op een snelle manier.

Voordeel van handelen in cryptocurrency is dat je ontzettend snel winst kan maken. Aan de andere kant kan het verlies ook net zo hard gaan. Daarom moet je niet met emotie beleggen (handelen) maar je gezond verstand gebruiken. Sommige cryptomunten zijn ook nog eens interessant voor de lange termijn.

Bitcoin is altijd een goede keuze, hier is veel handel in. Bovendien is bitcoin wereldwijd bekend. Een andere aanrader zijn de memecoins. Die kunnen op korte termijn flink in waarde toenemen. Al helemaal wanneer het een nieuwe coins betreft, die trekt de aandacht waardoor je soms duizenden procenten winst maakt.

Handelen in cryptocurrency kost je niet veel tijd maar je doet het alleen met geld dat je ook kan missen. Een mooie manier om passief inkomen op te bouwen. Zelf heb ik verschillende cryptomunten in bezit.

4. Foto’s maken en verkopen

 • Werkzaamheden: tussen de 1 en 5 uur per week
 • Verdiensten: tussen de € 10 en € 500 per maand

Fotografeer je veel, dan kun je hier een mooi passief inkomen mee opbouwen. Vooral wanneer je een goede camera hebt is dit echt een aanrader. Maak de mooiste foto’s en bied deze via een stockwebsite of je eigen website aan. Elke foto kun je wel honderden keren opnieuw verkopen. Hierbij geef je een licentie voor het gebruik van de foto af.

Je moet weten dat er ontzettend veel stockfoto’s worden aangeboden. Wanneer je standaard plaatjes maakt dan val je niet echt op en verkoop je ook niet zoveel. Wil je een passief inkomen opbouwen dan is het de kunst om zo goed mogelijk met je foto’s op te vallen. Richt je ook eens op foto’s waar bedrijven iets aan hebben, hier verdien je het meeste mee.

5. Geld lenen van particulier tot particulier

 • Werkzaamheden: minder dan 2 uur per week
 • Verdiensten: tussen de € 10 en € 500 per maand

Heb je voldoende spaargeld of passief inkomen, dan kun je dit weer als lening uitgeven. Op deze manier behaal je ook nog eens flinke rente over je verdiende geld. Geld lenen van jou tot particulier regel je zelf of verloopt via een speciaal platform. In dit laatste geval heb je wat meer zekerheid maar je betaalt hier ook voor.

Het is belangrijk dat je altijd een goede leenovereenkomst opstelt. Houd er rekening mee dat je gedurende enkele jaren niet aan je geld kan, degene die het geld leent moet dit terugbetalen. Ook kan het zijn dat iemand zijn lening niet meer terug kan betalen. In de leenovereenkomst staat dan ook wat hier de gevolgen van zijn.

Wil je op deze manier passief inkomen opbouwen, zorg dan dat je niet al je geld aan een en dezelfde persoon uitleent. Verspreid je geld over meerdere particulieren, dit biedt meer zekerheid. Geld uitlenen kan je flink wat winst opleveren, de rente bedraagt op jaarbasis tussen de 4% en 14%. Dit is meer dan de rente die je over een spaarrekening ontvangt.

6. Webshop met dropshipping

 • Werkzaamheden: tussen de 5 en 15 uur per week
 • Verdiensten: tussen de € 250 en € 1500 per maand

Een webshop starten valt niet onder passief inkomen opbouwen, hoewel sommigen dit wel beweren. Wanneer je een webshop hebt moet je namelijk producten verzenden, retouren aannemen, nieuwe producten inkopen, voorraden opslaan en klachten afhandelen. Een webshop met dropshipping werkt net iets anders en valt wel onder een passief inkomen.

Hoe werkt dit precies? Je start een webshop en biedt hier producten aan. Deze producten vallen onder dropshipping. Zodra een klant iets bestelt gaat deze bestelling rechtstreeks naar de fabrikant of leverancier. Deze verstuurt het product vervolgens naar jouw klant. Op deze manier hoef je zelf geen producten in te kopen en zit je ook niet met een eventuele onverkoopbare voorraad. Wanneer iets retour komt moet je dit wel zelf aannemen en afhandelen, maar uiteindelijk kost deze webshop je veel minder tijd en geld.

Een populaire manier om passief inkomen op te bouwen, vooral nu er steeds meer webshops bijkomen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je webshop goed in Google gevonden wordt.

7. Vloggen (video’s maken)

 • Werkzaamheden: tussen de 10 en 30 uur per week
 • Verdiensten: tussen de € 250 en € 20.000 per maand

Als laatste in het overzicht passief inkomen opbouwen ga ik het over vloggen hebben. Inmiddels weet iedereen wel wat dit is: het bijhouden van een videodagboek. Populaire vloggers tonen dagelijks een nieuwe video. Deze gaat over hun leven, werk, familie, vrienden of andere dingen die ze meemaken. Je kunt middels vlogs ook interessante tips delen. Populaire vloggers zitten in de niche van gamen, mode en make-up.

Het verdienmodel achter vloggen zijn de advertenties. Bijvoorbeeld via YouTube, waarbij je je aanmeldt voor het partnerprogramma. Dit kan overigens alleen wanneer je een minimaal aantal abonnees en views hebt. Ben je eenmaal aangemeld bij het partnerprogramma dan toont YouTube advertenties bij je video. Hier komen de inkomsten uit voort. Dit kan bij sommigen oplopen tot wel € 20.000 per maand.

Zo, dat waren 7 methoden om in 2023 een passief inkomen op te bouwen. Natuurlijk zijn er nog veel meer methoden maar niet allemaal even betrouwbaar. Bij sommige moet je zoveel geld investeren dat het niet duidelijk is of je dit ook ooit terugverdient.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven