Ondernemen na je pensioen

Bijgewerkt: 17 oktober 2022

De AOW-leeftijd bereikt: stoppen met werken of als ondernemer door het leven gaan? Ruim de helft van de ondernemers vindt het moeilijk om afstand te doen van hun bedrijf. Gelukkig is dit niet noodzakelijk, er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om ook op AOW-leeftijd nog inspraak te hebben in de bedrijfsprocessen.

Daarnaast zijn er gepensioneerden die juist op deze leeftijd denken aan het opzetten van een onderneming. Jaarlijks starten meer dan 4000 Nederlandse AOW’ers een bedrijf, dus dat zijn er nogal wat.

Hoe het zit met AOW-ers die in loondienst zijn

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wie na zijn pensioen doorwerkt en in loondienst blijft, is niet meer verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid. Wel is er recht op AOW en mogelijk ook een ziektewetuitkering.

Regelingen voor de ondernemer

Zelfstandigen bouwen geen aanvullend ouderdomspensioen op, tenzij ze dit zelf regelen. Wel wordt er gedurende het werkbare leven wettelijk AOW opgebouwd. Wie na zijn pensioen als zelfstandige aan de slag gaat, krijgt naast het inkomen ook AOW. Hier verandert niets aan.

Zelfstandigen moeten zichzelf verzekeren tegen werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Het probleem met senioren is dat ze dit soort verzekeringen niet zomaar kunnen afsluiten. Meestal wordt de senior geweigerd of is de premie ontzettend hoog.

Ook is er geen recht op een ziektewetuitkering. Natuurlijk is het mogelijk om je hier zelf tegen te verzekeren, maar het is maar de vraag of een verzekeraar dit wil. Dit heeft allemaal met leeftijd en hoger risico te maken.

Ondernemen na je pensioen: de verschillende mogelijkheden

Een AOW’er heeft drie keuzes om zich met ondernemen bezig te houden:

  • Van loondienst naar freelancer
  • Actief blijven in het eigen bedrijf
  • Van loondienst naar eigen bedrijf starten

Starten als freelancer

Wie als freelancer aan de slag gaat creëert extra inkomen, naast AOW en eventueel aanvullend pensioen. Een freelancer is een zelfstandige en heeft dus geen baas. Vaak wordt gezegd dat een freelancer hetzelfde is als een zzp’er maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een freelancer hoeft niet per se een bedrijf te hebben.

Johan Koning uit Kollum was in de jaren 60 actief als zanger van een muziekband. Hierna werkte hij als marktkoopman (brood, koek en snoep). Toen Johan met pensioen ging werd hij teruggevraagd in zijn oude band. Sindsdien gaat hij als freelancer door het leven: geen eigen bedrijf, niet in loondienst maar wel een eigen inkomen genereren.

Actief blijven in het eigen bedrijf

Een andere mogelijkheid is actief blijven in het eigen bedrijf. Veel gepensioneerde ondernemers verkopen een gedeelte van, of alle aandelen, maar blijven wel een beetje zeggenschap houden. Wanneer het om een familiebedrijf gaat is dit makkelijker dan wanneer het bedrijf in ‘vreemde’ handen terechtkomt.

Uiteraard is het ook mogelijk om nog steeds de leiding te hebben. Dit zie je vooral bij kleinere ondernemingen of zzp’ers.

De broers Jan en Henk van Houtum startte in de jaren 30 de nu grote onderneming Papierfabriek van Houtum (Swalmen). Toen ze met pensioen gingen dachten ze er niet over om het bedrijf achter zich te laten. Ondanks dat de leiding (gedeeltelijk) in andere handen kwam, lieten ze hun gezicht nog regelmatig in het bedrijf zien.

Een eigen bedrijf starten

Jaarlijks starten iets meer dan 4000 AOW-ers een eigen bedrijf. Meestal gebeurt dit vanuit passie of hobby, niet omdat het moet. Een eigen bedrijf starten is namelijk een vrijwillige keuze waar je geheel achter moet staan. Al helemaal wanneer je hier op latere leeftijd mee begint.

Minder inkomstenbelasting betalen

Het grootste voordeel van ondernemen na je pensioen is de lagere inkomstenbelasting. Iemand die de AOW-leeftijd bereikt betaalt een aangepast tarief. Het scheelt ongeveer 4% tot 5% aan inkomstenbelasting, waardoor je maandelijks meer overhoudt.

Het bedrijf in de picture zetten

Digitale veranderingen gaan razendsnel aan ons voorbij. Senioren hebben geen moeite met social media, e-mail of het bijhouden van de website. Maar het is wel lastig om mee te gaan met de aanpassingen die het internet doorvoert. Of om trends bij te houden.

Zo kan het moeilijk zijn om de onderneming na het pensioen nog goed in de picture te zetten. Al helemaal wanneer het een vrij nieuw bedrijf betreft. In dit geval moet marketing vanaf de grond worden opgebouwd.

De makkelijkste manier is het bedrijf online zichtbaar maken, want dat is waar de doelgroep zich bevindt. Maar hoe doe je dat? Met de website hoog in Google staan is de beste methode om bezoekers en klanten aan te trekken. Dit gebeurt middels het delen van kwalitatieve content en eventueel nog wat SEO-technieken. We helpen gepensioneerden hier graag bij. Ook geven we advies omtrent het onderhoud van de website.

Een andere methode is zichtbaar zijn op social media, iets dat ook onder onze werkzaamheden valt.

Dan is er nog het adverteren op het internet. Dit kan in een zoekmachine, op social media of op andere websites. Daarnaast is het mogelijk om te gastbloggen voor bepaalde sites. Deel je kennis en ervaring met een andere doelgroep en bouw op deze manier naamsbekendheid op.

Online marketing uit laten voeren of misschien zelf doen? SEO consultancy is namelijk ook mogelijk. Blijf actief, ook na je pensioen. Neem voor meer vragen contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven