5 Growth Hacking gedachten die niet werken

Je ziet steeds meer Growth Hacking tools voorbij komen, waarbij websites je talloze tips geven. Growth Hacking is het verkorten van productontwikkelingcycli door zoveel mogelijk te experimenteren. Wat niet werkt wordt aan de kant geschoven en de rest werkt je verder uit.

Feitelijk is het een manier om de bedrijfskosten binnen een kwartaal naar beneden te brengen. Aan de andere kant realiseer je een snellere bedrijfsgroei. Oftewel: geen uitgebreid bedrijfsplan maar direct aan de slag.

Dat klinkt allemaal geweldig, maar waarom hangt er dan zoveel negativiteit rondom growth hacking? Dit komt omdat er hier en daar verkeerd advies wordt gegeven. Hiermee verspil je tijd en geld. Daarom laat ik je zien welke van deze gedachten je beter niet kunt hebben.

1. Geen goed product of geen geweldige dienst hebben

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vaak wordt gedacht dat growth hacking voor elk bedrijf werkt, ook voor de start-ups die nog niet over een product of dienst hebben nagedacht. Het zou een snel-rijk-methode zijn. Helaas is dit niet zo, want je moet juist wél een goed product of een geweldige dienst hebben.

Het probleem is dat je als startup niet weet of je product of dienst aanslaat. Daarom bestaat de beginfase uit testen. Het is bijvoorbeeld een idee om je product of dienst aan een klein groepje gratis aan te bieden en in ruil hiervoor input te ontvangen.

Dus: je start eerst met een product of dienst, en gaat van hieruit testen of het wel aanslaat. Wanneer je nog helemaal niks in handen hebt dan kun je hier ook niet verder op bouwen.

2. Denken dat iedereen een klant is

Als ervaren ondernemer merk je door de jaren heen dat niet iedereen je leuk vindt. Daarom werk je ook altijd met bepaalde personen samen, en stuur je anderen liever naar collega’s of concurrenten door. Niet iedereen kan je klant zijn, dat is een feit. Wanneer je dit wel denkt dan ben je verkeerd bezig.

Growth hacking werkt alleen effectief wanneer je van tevoren weet wat de meest ideale klant is. Bij welk bedrijf is de ideale klant werkzaam, waar woont hij of zij, wat zijn diens interesses en met welk probleem loopt de klant rond? Er zijn zoveel dingen te bedenken, iedereen kan een profiel van zijn ideale klant opstellen.

Pas wanneer je weet wat je ideale klant is kun je de focus op een bepaalde doelgroep leggen. Zolang je dit niet weet is het heel lastig om de marketing in te duiken. Je weet immers niet voor wie je content creëert en waarom je adverteert of naam probeert op te bouwen.

3. Ervan uitgaan dat growth hacking hetzelfde is als online marketing

Nee, deze twee zijn niet hetzelfde. Online marketing is het promoten van je bedrijf, merk, product of dienst, maar dan via het internet. Hier vallen verschillende methoden onder waaronder zoekmachineoptimalisatie, SEA, social media, gastbloggen, linkbuilding of e-mail marketing.

Growth hacking gaat over methoden om producten of diensten op de markt te brengen. Dit lijkt op online marketing, met het verschil dat het om een zo snel mogelijke groei gaat en het testen van verschillende methoden. Meestal wordt dit gedaan met behulp van weggevertjes en andere lokmiddelen.

4. Growth hackers zijn duur waardoor je er geen inschakelt

Natuurlijk kun je zelf met growth hacking aan de slag, maar wanneer je hier geen verstand van hebt dan kan het verkeerd uitpakken. Het kost je dan uiteindelijk meer tijd en geld dan dat het iets oplevert. Daarom zijn er growth hackers die veel kennis van de markt hebben, en ook precies weten hoe ze het aan moeten pakken. De bedenker van growth hacking vertelde ooit dat slechts 10 tot 20% van de marketeers over de juiste mentaliteit beschikken.

Een deel van de growth hackers zijn eigenlijk niets anders dan SEO’ers, en dat weten ze soms zelf niet. Wanneer je zo iemand inschakelt dan ben je inderdaad duur uit, juist omdat het niet het gewenste effect oplevert. Maar om nu te denken dat alle growth hackers duur zijn is per definitie niet waar.

Je hoeft niet iemand te vinden die voor € 30 per uur aan de slag gaat en op de eindstreep veel uren factureert. Feitelijk zou je iemand moeten hebben die je van gouden tips voorziet. Of een steuntje in de rug biedt, want juist startups hebben een beperkt budget.

Growth hacks hoeven ook niet zoveel geld te kosten. Denk aan een weggevertje of korting, dat je per klant 5 euro of misschien wel 20 euro kost. Omdat je dit slecht kort toepast of bij een select groepje, in ruil voor waardevolle data, vallen de kosten echt wel mee.

5. Erop rekenen dat een growth hack slecht enkele weken duurt

Het zou helemaal geweldig zijn wanneer een growth hack slechts enkele weken duurt, en in het beste geval een paar dagen. Maar helaas is dit niet zo. Growth hacking realiseert, mits goed aangepakt, een explosieve groei van het bedrijf. Maar dit kan wel enkele maanden tot misschien wel twee jaar duren.

Wel is het zo dat je al in het eerste kwartaal de kosten verlaagt, en hiermee meer netto omzet overhoudt. Maar het is dus niet waar dat je binnen enkele weken een succesvol bedrijf hebt. Overigens hangt dit succes niet alleen van de growth hacks af maar ook van de markt. Wanneer de economie er slecht voorstaat kan het lastig zijn om van je bedrijf een groot succes te maken.

Meer informatie over growth hacking

Veel mensen willen weten of ik growth hacking heb toegepast, want mijn bedrijf is in korte tijd succesvol geworden. Ja, ik heb dit ook gedaan en heb hiermee ook wel wat concurrenten tegen het zere been geschopt. Ik bood mijn diensten tegen bodemprijzen aan. Tegelijkertijd zorgde ik ervoor dat ik goed zichtbaar was in de organische zoekresultaten.

Die lage prijs in combinatie met een goede zichtbaarheid heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf snel doorgroeide. Nog steeds sta ik bekend om de voordelige tarieven en zet hiermee een andere trend. Wil je als bedrijf boven anderen uitsteken, dan moet je vooral onderscheidend zijn.

Wil je eens sparren over growth hacking of mijn ervaringen horen? Neem contact op, wie weet spreken we elkaar binnenkort.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven