Omzet SEO tekstschrijver: dit verdien je

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Overweeg je een carrière als SEO tekstschrijver? Een goede keuze want hier is veel vraag naar. Helaas moet je het opnemen tegen duizenden anderen tekstschrijvers. Alleen de allerbesten ontvangen de meeste klanten. De omzet van een SEO tekstschrijver is dan ook voornamelijk van het klantenbestand afhankelijk. Uit betrouwbare bron krijg je inzicht en de inkomsten van een goede SEO schrijver.

De werkzaamheden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Als SEO tekstschrijver ben je voornamelijk met zoekmachineoptimalisatie bezig, maar dan middels teksten. Oftewel geschreven content. Je schrijft voor websites en webshops. Het schrijven van persberichten of voor brochures en folders valt niet onder SEO werkzaamheden.

Omzet SEO tekstschrijver: de inkomsten

Wat verdient een SEO tekstschrijver? Zo op het eerste oog zou je denken dat de meeste tekstschrijvers aardig wat verdienen. Ze hanteren namelijk een uurtarief dat tussen de € 45 en € 60 per uur ligt. Wanneer de tekstschrijver 20 uur per week schrijft zou dit met bovenstaand uurtarief uitkomen op minimaal € 3600 per maand aan inkomsten.

Dat klinkt mooi maar de werkelijkheid is heel anders. Meer dan de helft van de SEO tekstschrijvers heeft een inkomen dat tussen de € 500 en € 2000 per maand ligt.

Bovenaan in Google levert veel op

In het verleden hadden we een goede samenwerking met een SEO tekstschrijver die in de top van Google staat. Deze schrijver heeft ons laten inzien wat de omzet kan zijn.

Ben je in de top drie van Google vindbaar als SEO tekstschrijver, dan ligt je omzet tussen de € 4000 en € 6000 per maand. Dit kan oplopen tot wel € 10.000 per maand. Dat hangt weer van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld je beschikbare tijd, het tarief dat je hanteert en of je er zin in hebt. Want dit laatste is natuurlijk ook belangrijk. Jezelf in een burn-out werken is zeker niet aan te raden.

Omzet is niet hetzelfde als netto inkomen

Soms wordt gedacht dat de omzet van een SEO tekstschrijver gelijk het netto-inkomen is. Dit klopt natuurlijk niet. Allereerst maakt een tekstschrijver ook kosten. We hebben inzicht gekregen in de maandelijkse kosten van een ervaren schrijver:

  • Laptop aankoop/afschrijving: € 70
  • Software: € 20
  • Boekhouding: € 18
  • Accountant: € 50
  • Rechtsbijstandsverzekering: € 42
  • Telefoon: € 20
  • Overige: € 15

Gemiddeld maakt een tekstschrijver maandelijks tussen € 200 en € 300 aan kosten. Sommige tekstschrijvers volgen allerlei cursussen of maken reiskosten, dit komt hier dan nog bovenop. In bovenstaand overzicht is uitgegaan van onze bronvermelding.

De kosten worden van de omzet afgetrokken. Vervolgens wordt over dit brutobedrag nog inkomstenbelasting en ZVW premie betaald.

Dit verdient een tekstschrijver netto

De omzet SEO tekstschrijver moet je dus terugrekenen naar een netto inkomen. In onderstaand rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van een maandelijkse omzet van € 6000 en maandelijkse kosten van € 300.

Jaarlijkse omzet: € 72.000
bedrijfskosten: € 3600
———————————
winst uit onderneming: € 68.400
zelfstandigenaftrek: – € 6310
MKB winstvrijstelling: – € 8693
____________________

Inkomen belast in box 1: € 53.397
> (verrekening met algemene heffingskorting en arbeidskorting)

Besteedbaar jaarinkomen: € 49.001

Een maandelijkse omzet van € 6000 levert dus netto € 4086 per maand op. Je ziet dat hier een derde aan belasting vanaf gaat. Op zich valt dit nog wel mee want wie in loondienst werkt betaalt meer belasting.

Wat kost een SEO tekstschrijver?

Veel bedrijven of webmasters vragen zich af wat een SEO tekstschrijver kost. Ook dit is lastig in te schatten. Je hebt namelijk schrijvers die € 10 per tekst vragen. Het gemiddelde tarief ligt tussen de € 25 en € 100 per tekst. Er zijn ook heel veel tekstschrijvers die € 150 of meer vragen.

Aan de prijs zie je niet of het ook een goede schrijver is. Het is al vaker gebleken dat hele dure schrijvers (€ 200 of meer per tekst) onderaan in Google staan. En dat de goedkopere juist redelijk bovenaan staan.

Hoe kan dat? Soms heeft dit met werkervaring te maken, maar meestal met de afmeting van het bedrijf. Een tekstschrijver met veel klanten heeft een hoge omzet en kan hierdoor de tarieven per tekst lager houden. Kijk maar eens naar grote tekstbureaus of tekstschrijvers die bovenaan in Google staan, die zijn over het algemeen goedkoper dan degene die je nauwelijks in Google terugvindt.

Opleiding tot SEO tekstschrijver

Hoe word je SEO tekstschrijver? Velen volgen hier een opleiding voor, maar dit is niet noodzakelijk. SEO verandert continu. Een opleiding zal dan ook een momentopname zijn. Het beste leer je alles uit de praktijk.

Wanneer je een cursus of boek aanschaft kun je de kosten opvoeren als investering voor je bedrijf. Je omzet als SEO tekstschrijver wordt hierdoor lager waardoor je ook minder inkomstenbelasting betaalt. Dit is ook van toepassing wanneer je niet als ondernemer staat ingeschreven.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven