Wat is een SEO copywriter?

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Nagenoeg elk bedrijf heeft een website. Het is belangrijk om met die website goed in zoekmachines te scoren. Ga je teksten zelf schrijven of laat je dit doen? Tegenwoordig zijn erg goede SEO tekstschrijvers (copywriter) beschikbaar. Maar wat is een SEO copywriter en heb je die wel nodig? Niet altijd, en hiermee kun je veel geld besparen.

Verschil tussen copywriter en tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In Nederland is er nauwelijks verschil tussen een copywriter en tekstschrijver. Iemand die teksten voor websites of printmedia schrijft wordt al gauw copywriter genoemd. Maar officieel is er wel een verschil.

Een copywriter schrijft vooral reclameteksten. Bijvoorbeeld voor een commercial, radiospotje, advertentie op een website of in een krant of tijdschrift. Terwijl een tekstschrijver zich meer bezighoudt met online en offline teksten die niet onder reclame vallen.

Wat is een SEO copywriter?

In Europa is een SEO copywriter iemand die zoekmachinegericht schrijft. Oftewel teksten met als doel om beter vindbaar te zijn in zoekmachines. Hierbij wordt vooral het algoritme van Google in de gaten gehouden. Andere zoekmachines zijn in Europa minder belangrijk.

Wat SEO optimalisatie is

Moet een website hoger in de organische zoekresultaten komen te staan? Dan moet je aan SEO optimalisatie doen. Eigenlijk is dit een beetje dubbelop want het heet gewoon SEO: Search Engine Optimization. Dat betekent dus zoekmachine optimalisatie.

SEO bestaat uit meerdere handelingen. Bijvoorbeeld goede content schrijven. Het belangrijkste aan content is dat dit voldoet aan de verwachtingen van de bezoeker. Wanneer de bezoeker tevreden is dan beoordeelt Google de content beter en plaatst deze hoger in de zoekresultaten. Dat is wat een SEO copywriter eigenlijk doet: SEO content schrijven.

SEO bestaat ook uit het technisch optimaliseren van de website. Linkbuilden is hier ook een onderdeel van maar sommigen vinden van niet. Je moet hier in ieder geval voorzichtig mee zijn omdat het ruilen of kopen van links verkeerd uit kan pakken.

Een SEO tekstschrijver doet hetzelfde

Feitelijk doet een SEO tekstschrijver hetzelfde als een SEO copywriter. In Europa dan. Want in Amerika is een SEO copywriter meer iemand die zich of advertenties richt die hoger in Google moeten scoren. Eigenlijk zou je dan meer van een SEA copywriter kunnen spreken (optimaliseren van advertenties).

Waarom SEO zo belangrijk is

Je weet nu wat een SEO copywriter is en wat deze doet. Maar waarom is SEO zo belangrijk? Het is je vast wel opgevallen dat je niet de enige met een website bent. Je ervaart steeds meer concurrentie, want er komen ook steeds meer websites bij. Zo kan het gebeuren dat je posities in Google verliest. Hierdoor loop je bezoekers en dus ook inkomsten mis.

SEO is belangrijk om je website zichtbaar in Google te blijven houden. Eigenlijk betekent dit dat je continu aan je website blijft werken. Waarbij je ook telkens nieuwe en kwalitatieve content plaatst. Want dat is belangrijk voor het actueel houden van de informatie op je site.

Dit kost een SEO copywriter

Nu de belangrijkste vraag: wat kost een SEO copywriter? Helaas is dit niet zo heel goedkoop. In Amerika vraagt een SEO (copy)writer tussen de $ 250 en $ 350 voor een geschreven tekst. In Europa is dit een stuk goedkoper. Maar Nederland is nog steeds vrij duur, want hier betaal je tussen de € 125 en € 250 voor een SEO tekst.

Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven. Zo staan er SEO tekstschrijvers bovenaan in Google die zeker niet meer dan € 115 (voor een tekst) vragen. Daarom is het goed om een offerte of de tarieven bij verschillende copywriters op te vragen.

Je hebt ook studenten die SEO teksten schrijven. Je betaalt dan tussen de € 5 (echt waar) en € 50 per tekst. Of die tekst van hoge kwaliteit is, dat wisselt heel erg. Er zijn goedkope SEO copywriters die echt hartstikke goed zijn. Maar er zitten ook slechte tussen. Wat overigens ook voor dure copywriters geldt.

Je hebt niet altijd een copywriter nodig

Schrijven voor internet is best wel moeilijk. Maar met veel oefening kom je er wel.

Heb je te weinig tijd om zelf te schrijven? Dan zit je toch echt aan het inhuren van een copywriter vast. Wanneer er dagelijks veel teksten nodig zijn, en voor minimaal een half jaar, dan ben je goedkoper uit met het in dienst nemen van een schrijver. Je betaalt dan per uur en niet per project of tekst.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven