Marketingjurist nodig? Dit zijn de beste

Bijgewerkt: 2 juni 2023

Een marketingjurist ondersteunt online marketeers bij juridische vraagstukken. Dat klinkt heel logisch, maar het kan lastig zijn om de juiste jurist te vinden. In Nederland vind je geen juristen die zich officieel ‘marketing jurist’ noemen. Aan de andere kant zie je wel veel over online marketing voor advocaten en juristen. Maar daar heb je als marketeer niet veel aan.

Zoek je een goede marketingjurist die jou helpt bij problemen met adverteerders of affiliates, marketingbureaus of klanten? In dit artikel de beste marketing juristen op een rij.

Waarom je een marketingjurist nodig hebt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Adverteren is voor bedrijven erg belangrijk. Veel bedrijven schakelen hier een marketingbureau of reclamebureau voor in. Maar het is ook mogelijk om dit zelf te doen. Juist bij het maken van reclame moet je als adverteerder op verschillende zaken letten. Zo mag reclame niet misleidend zijn. Moet het publiek iets belangrijks weten over een product of dienst? Dan moet dit altijd in de reclame erbij staan.

Daarnaast mogen er geen onwaarheden in de reclame of boodschap zitten. Als laatste moet de reclame goed fatsoen tonen. Juist dit laatste valt vaak moeilijk te interpreteren.

Consumenten kunnen een klacht over een reclame indienen. Wanneer dit gebeurt is het handig om een goede marketingjurist te kennen. Houd er rekening mee dat bedrijven een boete kunnen krijgen wanneer ze zich niet aan de wettelijke regels voor reclame houden.

Rekening houden met kinderen (minderjarigen)

Is reclame gericht op kinderen? Dan gelden er extra strenge regels. Als adverteerder of marketeer moet je hier rekening mee houden. Doe je dit niet dan kan dit flinke gevolgen hebben. Ook in dit geval is het aan te raden om met de beste marketingjurist samen te werken.

Regels voor sociaal media

Wanneer je op sociale media adverteert gelden dezelfde regels als de algemene reclameregels. Maar let op want je hebt ook de Reclamecode social media & influencer marketing. Het publiek op social media moet reclame als zodanig kunnen herkennen. Vloggers en influencers die reclame maken moeten duidelijk communiceren dat ze betaald krijgen voor hun aanbeveling.

Een marketingjurist weet hier alles over. Kom je toch in de problemen? Laat je door de jurist adviseren en bijstaan.

SEO: juridisch advies

Met betrekking tot SEO heb je niet zo snel een marketing jurist nodig. Dit komt omdat er op dit gebied weinig mis kan gaan. Toch kunnen er soms problemen optreden. Denk maar aan het schenden van het auteursrecht. Binnen SEO speelt het creëren van content een grote rol. Maar niet iedereen heeft hier de tijd voor. Daarom zijn er websites, ondernemers of marketeers die content van anderen stelen.

Schend je het auteursrecht, of heeft iemand anders jouw auteursrecht geschonden? Dan kan dit een boete of schadeclaim tot gevolg hebben. Die schadeclaim moet redelijk zijn. Is hij buiten proporties, dan is het sowieso aan te raden om een jurist met verstand van het auteursrecht in te schakelen. Doe dit ook wanneer iemand jouw auteursrecht heeft geschonden. Niet iedereen wil direct een schadevergoeding betalen. Een brief van een jurist is vaak dwingend genoeg.

Overzicht van goede marketing juristen

Je hebt gezien dat het inschakelen van een marketingjurist soms nodig is. Maar moet je wel met een jurist samenwerken, of misschien met een advocaat? Bedenk dat iedereen juridisch advies mag geven. In principe mag iedereen zich ook jurist noemen. Dit komt omdat de titel jurist niet beschermd is.

Advocaat is wel een beschermd beroep. Het is verboden om jezelf advocaat te noemen als je dit officieel niet bent. Er is nog een verschil: een jurist mag niet procederen in een rechtszaak wanneer het om een bedrag van meer dan € 25.000 gaat.

Dat gezegd hebbende, is de eerste de beste marketingjurist niet altijd een goede keuze. Kijk dus een beetje uit wie je inschakelt. Hieronder vind je betrouwbare marketing juristen/advocaten.

  • Lawfox: auteursrecht, internetrecht
  • Dirkzwager: auteursrecht
  • De Brouwer advocaten: auteursrecht
  • Juust advocaten: internetrecht, privacyrecht
  • VWS advocaten: reclamerecht
  • BG Legal: auteursrecht, reclamerecht, intellectuele eigendomsrecht
  • CKH Advocaten: social media, merkenrecht

Natuurlijk kun je bij bovenstaande advocaten ook voor andere zaken terecht.

Wat kost een jurist of advocaat?

Een marketingjurist of marketingadvocaat kan soms erg duur zijn. Maar er zijn ook goedkope ‘aanbieders’. Meestal is een jurist goedkoper dan een advocaat. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat iedereen zich jurist mag noemen. Je hoeft geen opleiding te hebben gevolgd om als jurist aan de slag te gaan. En dat verklaart ook dat waarom sommige juristen zo goedkoop zijn.

Maar er zijn ook dure marketing juristen. Dit hoeft niet direct te betekenen dat het de beste jurist is. Prijs zegt soms weinig over de kennis of ervaring die iemand heeft. Het zegt ook weinig over de prestaties die iemand levert.

Het is helemaal niet gek om de tarieven van juristen of advocaten met elkaar te vergelijken. Wanneer je een televisie koopt ga je ook kijken waar je het goedkoopst uit bent. Bovendien let je op de kwaliteit van de tv. Dat doe je dus ook wanneer je een advocaat of jurist binnen de marketing nodig hebt. Dus: durf te vergelijken.

Beroepsgeheim en zwijgplicht

Wil je zeker weten dat je het juiste advies en begeleiding krijgt? Advocaten hebben zich aan bepaalde regels te houden. Bovendien heeft een advocaat een beroepsgeheim. Een jurist heeft dat wettelijk gezien niet. Natuurlijk mogen ze bepaalde informatie niet delen, maar het beroepsgeheim van een jurist is niet zo vastgelegd als bij advocaten.

Hulp bij marketing

Wil jij je met online marketing bezighouden? Dit is het verspreiden van je merk of boodschap. Het helpt wanneer je hoog in Google staat, hiermee trek je veel verkeer naar je website. Ook moet je goed zichtbaar zijn op social media. Daarnaast is het praktisch om kennis te hebben omtrent je concurrenten en doelgroepen.

Dit alles weer je in de cursus Online Zichtbaarheid. In zes interactieve lessen (waarvan een privéles) en vier weken begeleiding leer je alles wat je moet weten. Hierna is het mogelijk om een van de trainingen te volgen, om je nog beter te specialiseren.

Ontdek de speciale inhoud van de cursus

Laat je liever SEO teksten schrijven of heb je hulp nodig bij social media, linkbuilding of wat anders? Vraagt de tarievenkaart aan en krijg inzicht in de aantrekkelijke prijzen en mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven