Instagram tekst: zo schrijf je de beste teksten

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een goede Instagram tekst valt direct op en vergroot de interactie met gebruikers. Bovendien levert de juiste Instagram tekst ook weer volgers of potentiële klanten op. Maar ja, hoe schrijf je een goede pakkende tekst? Geen eenvoudige klus maar samen werken we naar de beste Instagram tekst toe.

Een Instagram tekst heet een post

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je een tekst op Instagram plaatst dan heet het een post. Oftewel een social media post. Instagram werkt met afbeeldingen of video’s. Dit betekent dat je een tekst alleen bij een afbeelding of video kunt plaatsen. Het is niet mogelijk om enkel en alleen voor een tekst te gaan, hiervoor moet je op Facebook zijn.

De Instagram tekst opmaak

Weet je dat het heel belangrijk is om op de Instagram tekst opmaak te laten? Vooral bij langere Instagram teksten is dit wel een aandachtspunt. Lange lappen tekst zonder witregels ertussen zijn moeilijk leesbaar.  Die witregel krijg je echter niet door alleen het plaatsen van een spatie.

Het is belangrijk om aan het einde van de zin geen spatie in te typen. Wat je wel moet doet is twee keer op RETURN drukken, ook wel herkenbaar aan het pijltje naast de spatiebalk (op je mobiel toetsenbord). Werk je op desktop-pc of laptop dan gaat het om de enterknop. Op deze manier is er een witregel zichtbaar.

Werkt bovenstaande methode niet of ben je bang dat de tekst toch aan elkaar blijft plakken? Gebruik dan puntjes die je onder elkaar plaatst, voor elke regel één punt. Dit werkt ook om bijvoorbeeld de hashtags naar onderen te duwen zodat deze woorden ‘invouwen’.

Instagram tekst onder foto

Plaats je een foto (of video) op Instagram? Zet hier altijd een begeleidende tekst bij. Het hoeft natuurlijk niet maar mensen vragen zich dan wel af waarom je de foto plaatst.

Wanneer je alleen een privéaccount hebt en wat foto’s met familie en je beste vrienden deelt dan hoef je niet per se een Instagram tekst onder de foto te plaatsen. Maar voor een zakelijk account, bedrijfsaccount of wanneer je als influencer actief bent dan is een Instagram tekst onder een foto hartstikke belangrijk. Naast een stukje tekst ga je ook voor een aantal populaire hashtags. Laten we stap voor stap bekijken hoe je de beste Instagram tekst verzint.

Hoe val je op Instagram?

Je succes op Instagram staat of valt met de beste Instagram tekst en het gebruik van hashtags.  Natuurlijk speelt de foto of video ook een belangrijke rol. Verdiep je allereerst in je doelgroep. Wil je bijvoorbeeld (andere) ondernemers bereiken, ga je voor de groep jongeren of vind je werkende mama’s een belangrijke doelgroep?

Opvallen op Instagram doe je door afbeeldingen en teksten op je doelgroep af te stemmen. Wanneer de doelgroep jongeren is dan heeft het ook geen zin om foto’s en teksten van rollators te delen. Bedrijven of ondernemers spreek je vooral aan met een goed pakkende Instagram tekst. Ondernemers zijn namelijk altijd bereid om meer te leren of een samenwerking aan te gaan.

Speel in op emoties

De beste Instagram tekst speelt in op emoties. Bijvoorbeeld: “voel jij je ‘s morgens ook altijd vermoeid?” Geloof me, de helft van de Nederlanders voelt zich ‘s morgens niet uitgeslapen of zelfs oververmoeid. Door deze vraag direct aan het begin van je tekst te stellen speel je in op het gevoel en emoties van gebruikers.

Ook doen: een probleem bespreken en laten zien dat jij de oplossing hebt. Of mensen wakker schudden. Bijvoorbeeld: “honden wekken sneller een allergie op”. Grote kans dat je iedereen met een hond weet te prikkelen. Zorg er wel voor dat je Instagram tekst op waarheid berust, verkoop geen onzin.

Instagram tekst generator

Steeds meer mensen maken gebruik van een Instagram tekst generator. Hierbij ga je voor een aparte lettertype of sierletters in je post. Het ziet er heel leuk uit maar het is eigenlijk niet aan te raden om gebruik te maken van een Instagram tekst generator. Waarom niet? Omdat het lettertype onleesbaar kan worden. Sommige gebruikers kunnen je tekst helemaal niet meer lezen maar zien alleen wat vreemde tekentjes.

Heb je een Instagram business account oftewel zakelijk account dan raad ik het gebruik van de Instagram tekst generator absoluut af. Jouw posts moeten namelijk voor iedereen toegankelijk blijven.

Zo zit het met Instagram tekst in foto

Plaats je een afbeelding dan kun je hier standaard geen tekst in plaatsen. Dit is wel mogelijk wanneer je gebruik maakt van Instagram Stories. Wanneer je hier een Instagram tekst in de foto plaatst dan is het belangrijk dat je deze tekst kort maar krachtig houdt. Je volgers hebben namelijk niet heel lang de tijd om de afbeelding inclusief tekst te bekijken (tenzij ze deze handmatig poseren).

Een Instagram tekst in foto die je als normale post wil plaatsen (feed) kan alleen wanneer je deze tekst er via een programma inzet. Hierbij maak je dus gebruik van een fotobewerkingsprogramma. Bijvoorbeeld Photoshop maar op je smartphone heb je ook altijd wel een fotobewerkingsapp.

Waarom zou je een Instagram tekst in een foto plaatsen? Omdat je hier nog eens extra de aandacht mee trekt. Maar let op, maak de tekst niet langer dan 1-3 zinnen. De tekst moet namelijk niet teveel afleiden.

Meer volgers op Instagram

Met een bedrijfsaccount of als influencer is het wel zo lekker om veel volgers te hebben. Je kunt je wel voorstellen dat je dit alleen bereikt wanneer je ook zelf actief bent op Instagram. Hier gaat veel tijd inzitten: dagelijks toch zeker een half uur. Bij voorkeur nog langer. Je moet namelijk regelmatig nieuwe posts plaatsen, reageren maar ook betrokken zijn bij je volgers en anderen.

Daarnaast deel je de beste Instagram teksten. En natuurlijk mooie foto’s of pakkende video’s. Maar let op, op de eindstreep maakt het niet zo heel veel uit welke afbeelding je deelt: het gaat voornamelijk om de Instagram tekst die je hierbij plaatst. En jouw betrokkenheid. Mensen vinden het namelijk veel belangrijker dat er ook een mens achter een bedrijfsaccount zit. Reageer daarom op vragen en laat af en toe een like of reactie bij een ander achter. Dit levert je vanzelf meer volgers op.

Hulp bij Instagram teksten

Vind je het moeilijk om telkens weer een nieuwe Instagram tekst te verzinnen? Als social media chick én professionele tekstschrijver kan ik jou hierbij helpen. Jij verzorgt de afbeeldingen, ik maak hier een passende Instagram tekst bij. Inclusief hashtags, zodat je die zelf niet meer hoeft te verzinnen.

Dankzij deze werkwijze kunnen we de kosten laag houden. Neem vrijblijvend contact op en informeer naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven