HTTPS verplicht? Beveiligde verbinding

Bijgewerkt: 11 september 2022

Is HTTPS verplicht wanneer je een website hebt? In sommige gevallen niet, hoewel dit wel een aanrader is. Maar vaak is HTTPS toch echt wel nodig. Bekijk wat de wetgeving hierover zegt en wanneer HTTPS verplicht is.

Dit is https

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Vroeger had je alleen maar http websites. De laatste jaren zijn HTTPS websites populairder geworden, vooral omdat ze hier in televisieprogramma’s ook aandacht aan besteden. Hierdoor zijn er steeds meer burgers die erop letten of een website http of HTTPS voor de URL heeft staan.

Wat is HTTPS? Dit is een protocol van een website waarmee data op een beveiligde manier wordt verstuurd. Standaard is dit http, maar die extra ‘s’ in HTTPS staat voor secured. Een HTTPS website verstuurt informatie op een versleutelde manier. Hierdoor kunnen alleen de verstuurder en de ontvanger de informatie lezen, zonder dat derden dit kunnen onderscheppen.

Is HTTPS verplicht?

Voor veel websites is HTTPS niet verplicht. Denk maar aan de vele websites die alleen informatie delen zonder dat jij als gebruiker hoeft in te loggen. Dit zijn ook de websites waarbij je geen e-mailadres achterlaat, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of wanneer je een reactie plaatst. Zolang de website geen privacygevoelige gegevens van de websitebezoeker verzamelt, is HTTPS niet verplicht.

Wetgeving en HTTPS

Is HTTPS verplicht wanneer je persoonsgegevens via het internet verzendt? Ja, in dit geval is HTTPS wel verplicht. Dit is vastgelegd in de wet bescherming persoonsgegevens/ AVG (algemene verordening gegevensbescherming).

Deze wet zegt dat persoonsgegevens waaronder ook privacygevoelige data beveiligd moet worden verzonden. Denk hierbij aan wachtwoorden, creditcardgegevens, adresgegevens maar ook e-mailadressen. Hebben websitebezoekers de mogelijkheid om te reageren op een artikel, dan voeren ze ook hun naam en e-mailadres in. Of inschrijven voor een nieuwsbrief, ook hierbij wordt het e-mailadres verzonden. Allemaal situaties waarbij HTTPS verplicht is.

Voor webshops is HTTPS een absolute vereiste. Bezoekers geven immers hun adresgegevens maar ook bankgegevens of creditcardgegevens door. Dit moet 100% veilig worden verzonden, middels HTTPS dus.

SSL-certificaat of TLS-certificaat

Ondanks deze wetgeving zijn er nog steeds webshops en websites die geen HTTPS versie hebben. Dit is een slechte zaak, hopelijk verandert dit in de toekomst. Voor websitebezoekers is het belangrijk om goed op een HTTPS-versie te letten. Bestel nooit iets op een onveilige website/webshop!

De website is heel eenvoudig te beveiligen middels een SSL-certificaat of TLS-certificaat. Dit laatste is de verbeterde versie van het  SSL-certificaat. Veel hostingproviders geven het certificaat er gratis bij, soms moet je dit apart regelen. Afhankelijk van het certificaat betaal je hier tussen de € 100 en € 200 per jaar voor.

Boete wanneer je de regels niet nakomt

Je ziet, in veel gevallen is HTTPS verplicht. Wat gebeurt er wanneer je de regels (wetgeving) niet nakomt? Dit kan je een boete van € 4500 opleveren, maar deze boete kan ook hoger oplopen. Over het algemeen zijn het de grote websites en webshops die gecontroleerd worden.

Vooralsnog kruipen de kleine websites tussen de mazen van de wet, maar dit kan in de toekomst snel veranderen. Ga er dus niet vanuit dat je als kleine website je aan de wetgeving kan onttrekken: zorg dat deze voorzien is van HTTPS voor de URL.

Dankzij HTTPS beter vindbaar in zoekmachines

Wist je dat HTTPS een belangrijke rankingfactor is? Websites die voorzien zijn van HTTPS scoren hoger in de zoekresultaten. Daarom is het belangrijk om je oude http://website om te zetten naar een https://website. Zorg er daarnaast voor dat de website mobielvriendelijk is. Dit betekent dat het design zich automatisch aanpast naar het apparaat van de gebruiker. Mobielvriendelijke websites scoren zeker hoger in de zoekresultaten.

Nu je toch met technische optimalisatie bezig bent, kijk je ook nog even naar de laadtijd van de website? De belangrijkste onderdelen moeten binnen 2 seconden geladen zijn. Websites met een korte laadtijd worden beter beoordeeld door zoekmachines. Alweer een onmisbare rankingfactor!

Teksten/blogs voor je website

Je website kan technisch nog zo goed in orde zijn, zonder teksten of blogs ben je nergens. Juist met SEO teksten weet je hoger te scoren. Een hoge positie in zoekmachines betekent dat je het grootste aandeel aan zoekverkeer ontvangt. Meer websitebezoekers en een hogere conversie, wie wil dat nu niet?

Stuntel niet met het zelf schrijven van teksten. Vaak blijkt het resultaat toch niet zo goed als gedacht. Zoekmachine Google maar ook andere zoekmachines weten echt wel waar ze naar moeten kijken. Een goede SEO tekstschrijver kent het klappen van de zweep. Doordat ik jarenlang voor verschillende online marketingbureaus heb gewerkt weet ik natuurlijk alles van SEO af. Op de hoogte blijven van de nieuwste SEO ontwikkelingen, dat hoort er ook bij.

Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan

Laat teksten of blogs voor je website schrijven. Beter vindbaar in zoekmachines en lekker leesbaar, maar natuurlijk ook overtuigend. Dat is precies wat de websitebezoeker maar ook de zoekmachine wil zien.

Direct of in de toekomst (SEO) teksten nodig? Vraag nu alvast de tarievenkaart aan. Dit is vrijblijvend en verplicht je tot niets.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven