Overzicht van de beste business intelligence software

Bijgewerkt: 3 september 2022

Pakweg 20 jaar geleden had niemand kunnen dromen over business intelligence software. Tegenwoordig is het bijna de standaard binnen de administratie van je onderneming. Je verzamelt data, verwerkt deze en neemt aan de hand hiervan belangrijke beslissingen.

Om je (online) doelen te bereiken is er verschillende soorten software beschikbaar. Het kan in het begin lastig zijn om het in te stellen maar uiteindelijk werk je effectiever. Het is ook een prima tool voor het laten samenwerken van verschillende afdelingen.

Ik geef je wat aanbevelingen met betrekking tot de beste business intelligence software.

Sisense verzamelt en analyseert complexe data

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een populaire business tool is Sisense. Helaas niet gratis in gebruik maar wel de perfecte oplossing voor overheden, webshops, binnen de zorg en de detailhandel. Grote merken maken hier gebruik van waaronder HP en Motorola. Je kunt dus vertrouwen op goede software.

Het voordeel van Sisense is dat het zeer gebruiksvriendelijk is. Hierdoor is het ook geschikt voor ondernemers die minder technisch zijn aangelegd. Je verzamelt data van meerdere bronnen, waaronder ook Google Analytics.

Google Analaytics, een gratis tool

Niet iedereen ziet Google Analytics als business intelligence software, maar het is hiervoor wel inzetbaar. Het geeft je inzicht in de verkeersbronnen en de bezoekersstroom van de webshop of de website. Je krijgt een duidelijk beeld van de bezoekers, welke pagina’s ze bekijken en hoe lang ze op de website rond blijven hangen. Het is zelfs mogelijk om de verschillende wegen en kanalen van bezoekers te volgen en te kijken of ze ook een aankoop doen.

Google Analytics is gratis in gebruik. De nieuwe versie (sinds 2023 is de oude versie niet meer beschikbaar) is wat moeilijker te begrijpen, maar wanneer je hier de nodige tijd in steekt dan is het een zeer handig en onmisbaar hulpmiddel voor je website of webshop.

Zoho Analytics

Heb je behoefte aan het verzamelen van data uit verschillende bronnen, dan is Zoho Analytics een aanrader. Je gebruikt de data voor het opzetten van rapportages. Dit gebeurt middels het dashboard, dat ook beschikbaar is voor medewerkers. De gegevens worden automatisch voorzien van een update.

Chartio, een eenvoudige tool

Chartio is de beste business intelligence software voor beginners en gevorderden. Data wordt verzameld en in vereenvoudigde grafieken weergegeven. Het biedt een selfservice functionaliteit voor productmanagers, inkoopafdelingen en verkopers. Het is mogelijk om afbeeldingen in webpagina’s of als PDF te delen, maar ook via bijvoorbeeld Slack.

Om het gebruik nog makkelijker te maken is het mogelijk om thema’s aan te passen en op te slaan. Het bedrijf achter deze tool biedt een volledige ondersteuning met een live training.

SAS Business Intelligence

Deze software is vergelijkbaar met Sisense, waarbij het ook weer om een selfservice tool gaat. Je verzamelt via verschillende bronnen de meest belangrijke data en neemt van hieruit beslissingen. Het is mogelijk om SAS Business Intelligence te koppelen aan andere bedrijfssoftware.

Microsoft Power BI

Veel bedrijven gebruiken Microsoft Power BI naar volle tevredenheid. Het is business intelligence software met een cloudfunctie, waardoor je deze overal ter wereld gebruikt. Het is mogelijk om uitgebreid data te verzamelen en rapportages uit te draaien. Dit alles volg je realtime in je eigen dashboard.

Waarom gebruik maken van BI-software?

Met BI-software maak je het ondernemen er een stuk makkelijker op. Je haalt data uit verschillende bronnen op, waarbij het gebruik maakt van verschillende type gegevens. Denk hierbij aan Excel, CRM en het boekhoudprogramma.

BI-software levert je veel tijdwinst op. Ook krijg je beter inzicht in gegevens en informatie. Het stelt je in staat om de beste beslissingen te maken. Dat alle informatie op één plek staat, dat is een mooi voordeel.

Hoewel het gebruik van business intelligence tools geld kost, is het wel een goede investering. Automatisch gegevens verzamelen betekent namelijk een kostenbesparing en een verbetering van de productiviteit.

De kosten van deze software

De gemiddeld BI-software kost tussen de € 7 en € 15 per maand. Sommige tools zijn wat duurder en met name, vanwege de complexe mogelijkheden, geschikt voor de grootste bedrijven. Vaak is het mogelijk om de software tijdelijk gratis uit te proberen. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar van de winst, of je nu een kleine eenmanszaak of een grote NV runt.

Uitleg over KPI’s

Bij ht gebruik van BI-software zal de term KPI vaak aan je voorbijkomen. Kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) zijn meetpunten met betrekking tot je business. Zo kun je KPI’s instellen voor de afdeling inkoop of verkoop, de klantenservice, beveiliging of financiële administratie.

Je kijkt bijvoorbeeld naar de omzetgroei, de conversie of de bezoektijden op de website. KPI’s zijn belangrijk omdat ze de voortgang van je doelen weergeven. BI-software verzamelt dit soort gegevens en zet het overzichtelijk op een rij. Dit stelt je in staat om je doelen bij te stellen of het plan van aanpak eens kritisch onder handen te nemen.

Wees voorzichtig met het instellen van teveel KPI’s. In het begin kies je er een paar uit, waarbij de focus volledig hierop ligt. Heb je moeite met het instellen van de business intelligence tool? Vraag het de ICT-afdeling van je onderneming of schakel hier iemand voor in.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven