Hoeveel woorden per minuut? Schrijven, lezen & praten

Bijgewerkt: 11 september 2022

Feit: je praat sneller dan je schrijft. Hoeveel woorden per minuut praat, lees én schrijf je? Dit is voor iedereen anders maar er zijn wel wat gemiddelden. Dit artikel is bedoeld voor iedereen die de praatsnelheid, leessnelheid maar ook het aantal geschreven woorden per minuut wil weten. Misschien ben jij wel een stuk sneller (of langzamer).

Verschil tussen spreken, lezen en schrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoeveel woorden per minuut doe je ergens over? Wanneer je spreken, lezen en schrijven naast elkaar zet dan is spreken de snelste vorm. Voor velen dan, want sommigen krijgen het voor elkaar om sneller te schrijven dan te spreken.

Wanneer je kijkt naar het aantal woorden per minuut moet je dus heel goed rekening houden met de verschillen tussen spreken, lezen en schrijven. Dit heeft niet alleen met onze hersenen maar ook met motorische vaardigheden te maken.

Hoeveel woorden per minuut spreken?

Je moet een speech houden, hoeveel woorden per minuut kun je spreken? Wanneer het echt om een speech voor een groep mensen gaat dan spreek je gemiddeld 130 woorden per minuut. Ben je erg ervaren dan kun je wel 160-170 woorden per minuut spreken.

Met minder ervaring of wanneer je gewoon van jezelf een langzame spreker bent kom je op ongeveer 100 woorden per minuut uit.

Weet je waarom het belangrijk is om te weten hoeveel woorden per minuut je spreekt? Omdat je van tevoren moet aangeven hoelang een toespraak of speech duurt. Een A4’tje bevat tussen de 420 en 500 woorden. Over een A4’tje zou je dus 3,5 tot 4 minuten doen (gemiddeld). Heb je vijf A4’tjes dan ben je al snel 17 tot 20 minuten kwijt.

Wanneer je geen speech houdt dan praat je met ongeveer 200 tot 250 woorden per minuut.

Zo snel lees je per minuut (ook voorlezen)

Hoeveel woorden per minuut lezen of voorlezen, dat is heel wisselend. Over het algemeen lees je net zo snel als dat je praat. Dit komt dus ergens op 200 tot 250 woorden per minuut te liggen. Maar let op, met voorlezen behaal je minder woorden per minuut. Gemiddeld kom je dan op 100-150 woorden per minuut uit.

Hoe kan dit? Omdat voorlezen iets heel anders is dan in jezelf lezen. Toehoorders moeten duidelijk kunnen verstaan wat je voorleest.  Vaak bouw je ook spanning in je stem op om het verhaal kracht bij te zetten.

Hoeveel woorden per minuut typen of schrijven?

Dan heb je ook nog het aantal woorden per minuut typen of schrijven. Let erop dat hier een groot verschil tussen zit. Op een toetsenbord (typen) werk je vaak sneller dan dat je met pen en papier schrijft.

Iemand die blind typt haalt een snelheid van 250 aanslagen per minuut. Dit komt overeen met ongeveer 50 woorden per minuut. Een ervaren typiste is sneller en behaalt wel 350 aanslagen per minuut. Wanneer je dit naar aantal woorden vertaalt dan zou de typiste 70 woorden per minuut kunnen typen.

Hoeveel woorden per minuut schrijven? Dit gaat toch wel langzamer. Gemiddeld kom je op 15-40 woorden per minuut uit.

Zoveel woorden schrijf ik per minuut

Ik ben een ervaren SEO tekstschrijver. Dit betekent dat ik mij bezig houd met teksten voor het internet en dan met name een goede zichtbaarheid in zoekmachines. Een tekstschrijver met veel werkervaring kan snel typen of schrijven, dat is een feit. Maar bij tekstschrijven komt veel meer kijken. Het bedenken van teksten, een zoekwoordenonderzoek en nacontrole.

Dit maakt het lastig om te bepalen hoeveel woorden ik per minuut schrijf. Maar om je toch een idee te geven: dagelijks schrijf ik tussen de 10 en 16 teksten van 500 woorden. Neem hier het gemiddelde van 13 teksten van. Effectief ben ik 6 uur per dag met teksten bezig. De rest van de tijd bestaat uit klantcontact, administratie en pauzes.

Ik schrijf dus gemiddeld 13 teksten á 500 woorden wat een totaal van 6500 woorden per dag maakt. Gedeeld door die 6 uren en het aantal minuten dan kom je op 18 woorden per minuut.

Is dit langzaam?

18 woorden per minuut lijkt langzaam. Maar voor een SEO tekstschrijver is dat juist snel! Want er zit heel veel vooronderzoek en bedenktijd maar ook nacontrole bij. Sommige tekstschrijvers zijn 3 tot 4 uur met een tekst van 500 woorden bezig. Hiermee komen ze uit op 1000 woorden per 8 gewerkte uren oftewel 2 woorden per minuut.

Het tarief versus de werksnelheid

Iemand die 4 uur over een blog of tekst doet rekent dan ook viermaal het uurtarief. Hierdoor ben je duurder uit dan met iemand een halfuur met de tekst bezig is. Toch hangt een en ander ook van het uurtarief. Stel dat iemand 4 uur werkt en een uurtarief van € 50 heeft. Dat is dan 4 x € 50: in totaal € 200. De snelwerkende tekstschrijver hanteert een uurtarief van € 80. Dit lijkt op het eerste oog duur, maar wanneer die tekstschrijver in een uurtje klaar is dan betaal je slechts € 80. Dat is een heel verschil. Een snelwerkende tekstschrijver kan dus zomaar een betere investering zijn.

Hier werken we niet met een uurtarief of een woordprijs. Dankzij een vlotte schrijfsnelheid is het mogelijk om de tarieven reëel te houden. Vooraf hoor je wat een tekst gaat kosten. Blijkt achteraf dat er meer werk nodig was? Geen probleem, je ontvangt geen extra factuur. Heb je meer woorden ontvangen dan je besteld had? Zie dit als een gratis cadeautje, je betaalt hier niets voor. Meer weten? Neem dan gerust contact op. Ook wanneer je hulp nodig hebt met een goede zichtbaarheid op social media.

Ik ben inzetbaar voor SEO teksten, persberichten, interviews, productomschrijvingen, homepages en nog veel meer. Onderaan deze blogpost vraag je meer informatie op.

Test je typsnelheid

Ben je benieuwd hoe snel je daadwerkelijk typt en of dit boven of onder het gemiddelde ligt? Op deze website test je de typesnelheid. Let op, de test start zodra je op de knop start drukt. Het is de bedoeling dat je de tekst die je ziet staan op je toetsenbord na-typt.

Ik heb de test gedaan en kwam uit op een score van 98% foutloos en een netto typesnelheid van 53 woorden per minuut. Nu moet ik erbij zeggen dat ik gedeeltelijk blindtyp en gedeeltelijk met twee vingers: ik wissel wat af. Een beetje een rare werkwijze maar ik ben ook raar. Hoe (snel) typ jij?


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven